Kültür Sanat ‘Dumrul’ sınırları aşıyor

‘Dumrul’ sınırları aşıyor

07.03.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Murathan Mungan’ın yazıp Mustafa Avkıran’ın yönettiği "Dumrul ile Azrail" İsviçre, Hollanda, Tunus ve Almanya’dan sonra Nisan’da Amerika’yı da fethedecek.

‘Dumrul’ sınırları aşıyor

‘Dumrul’ sınırları aşıyor

Murathan Mungan’ın yazıp Mustafa Avkıran’ın yönettiği "Dumrul ile Azrail" İsviçre, Hollanda, Tunus ve Almanya’dan sonra Nisan’da Amerika’yı da fethedecek.

NURTEN ŞEHNAZ

‘Dumrul’ sınırları aşıyor
Anadolu mitleri ve "Dede Korkut Masalları"ndan yola çıkarak günümüze kadar uzanan süreçte evrensel kişiliklerin bir karşılaşmasını anlatan Murathan Mungan’ın "Dumrul ile Azrail" oyunu, 5. Sokak Tiyatrosu çatısı altında yurtdışında başarıdan başarıya koşmaya devam ediyor. Ortak yapımcıları İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı, Hebbel Theater, Zuercher Theater Spektakel ve Rotterdamse Schowburg olan Mustafa Avkıran’ın yönettiği, Övül Avkıran, Murat Daltaban, Sema, Alptekin Serdengeçti ve Engin Yörükoğlu’nun rol aldığı "Dumrul ile Azrail" bugüne kadar İsviçre, Hollanda, Tunus ve Almanya’da seyirci karşısına çıktı. Nisan ayında Almanya ve Amerika’yı ziyaret edecek olan "Dumrul ile Azrail"in üzerine Mustafa Avkıran ile konuştuk.

5. Sokak Tiyatrosu’nun bugün geldiği noktayı nasıl değerlendiriyorsunuz?
Varoluşundan bugüne dek bir köprü kurmaya çalışıyor. Tiyatro anlayışımızı var eden köprü bilgisi oyuncudan seyirciye, müzikten dansa, hikâyeden oyuna, tiyatrodan sinemaya, ışıktan mekâna uzanan bir yol izliyor. Çağdaş olmak istiyoruz ama ayaklarımız geleneksel olana takılıyor. Bunun nedenlerini merak ediyoruz. Bu merakla gelen sorular yüzünden yaptığımız her işte, durduğumuz yere bir daha bakıyoruz. Köprüyü kurarken bakıyoruz. Köprüden bakıyoruz. Köprüyü tutan ayaklara bakıyoruz. Biz orada değil köprünün üstündeyiz. Aradayız. Bu ‘arada kalma’ durumu ilgimizi çekiyor.

"Dumrul ile Azrail"in yurtdışında uyandırdığı ilginin temelinde ne yatıyor?
1994’te Antalya Devlet Tiyatrosu yapımı Mezopotamya üçlemesi yurtdışındaki ilişkilerimiz için bir başlangıç oldu. Avrupa’daki tiyatro yöneticileri Murathan Mungan ile Mustafa Avkıran arasındaki teatral ilişkiyi ve disiplini kendi kültürleri için önemli buldular. "Dumrul ile Azrail" insanoğlunun varoluşu ile yok oluşuna ait bir masal. Yaşam ile ölüm, tanrı ile insan, dünya ile insan ve insan ile insan arasındaki ince bir köprüde duruyor. Onu evrensel kılan bu kaynak bize bütün işlerimizde güç veriyor. "Deli Dumrul" her ne kadar Dede Korkut’a "ait" gibi duran eski bir hikâye olsa da, Murathan Mungan’ın bugün yazdığı "Dumrul ile Azrail" o kadar yeni. Oyunun başarısı, yıllardır biriken tiyatro dilinin bu işte süzülmüş olmasında yatıyor.

"Dumrul ile Azrail"in Türkiye’de sahnelenecek mekân bulamadığı doğru mu?
"Dumrul ile Azrail" AKM Aziz Nesin Sahnesi için tasarlandı ve altı kez bu mekânda oynandı. Oyunda ihtiyacımız olan sahne ölçüleri ne yazık ki yalnızca kurumlara ait olan tiyatro sahnelerinde var. Kurumların programları ve statüleri "Dumrul ile Azrail" in düzenli bir gösterim yapmasını engelliyor. istanbul dışında oynayabileceğimiz sahneleri araştırdık ve sezon içinde Antalya, izmir, Bursa ve Ankara’da oynamayı planlıyoruz. istanbul’da ise kurumların programları uygun olduğunda oynayabileceğimizi düşünüyoruz.

5. Sokak Tiyatrosu’nun bundan sonraki projeleri nedir?
Mayıs ayında Dede Korkut Hikayelerinden yola çıkarak bugüne kadarki bilgi birikimimizi aktaracağımız bir atölye hazırlığı içindeyiz. Atölye çalışması İSM 2.KAT’ta 15 gün boyunca gerçekleştirilecek.





KÜLTÜR & SANAT