Kültür SanatEl yazması eser, ait olduğu Etiyopya’ya iade edildi

El yazması eser, ait olduğu Etiyopya’ya iade edildi

09.04.2026 - 07:01 | Son Güncellenme:

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Etiyopya kökenli olduğu belirlenen Amharca dilindeki el yazması tarihi eser, Ankara’daki Cumhuriyet Müzesi’nde düzenlenen törenle Etiyopya’ya iade edildi.

El yazması eser, ait olduğu Etiyopya’ya iade edildi

ANKARA MİLLİYET - Törende konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, Türkiye Cumhuriyeti olarak kültürel mirası koruma, gelecek nesillere aktarma ve yasa dışı trafikle mücadele konusundaki kararlılığı sürdürdüklerini söyledi. Balıkesir’in Bandırma ilçesinde ele geçirilen eserin ahşap kapaklı, 68 deri yapraktan oluşan ve Ge’ez alfabesiyle Amharca dilinde kaleme alınmış nadide bir el yazması kitap olduğu tespit edildi.

Haberin Devamı
Haberin Devamı

Siyah ve kırmızı mürekkeple hazırlanan eser, Etiyopya’nın 20. yüzyıl başlarına uzanan el yazması geleneğinin önemli bir örneği olarak değerlendiriliyor. Yazgı, söz konusu eserin hem UNESCO 1970 Sözleşmesi hem de Türkiye’deki yasal düzenlemeler kapsamında koruma altında olduğunu vurguladı.

Törende eseri teslim alan Etiyopya’nın Ankara Büyükelçisi Adem Mohamed Mahmud ise “Tarihimizi yeniden evine kavuşturmamıza yardımcı olduğunuz için teşekkür ederim” dedi. 

El yazması eser, ait olduğu Etiyopya’ya iade edildi

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, eseri Etiyopya’nın Ankara Büyükelçisi Adem Mohamed Mahmud’a teslim etti.

EN ÇOK OKUNANLAR

KEŞFETYENİ

İlgili Haberler