Kültür Sanat Etel Adnan resmini tamamlamak

Etel Adnan resmini tamamlamak

25.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Pera Müzesi’nde açılan “İmkânsız Eve Dönüş” sergisinin ardından henüz yayımlanan “Etel Adnan” kitabı sanatçının yaşamöyküsü üzerinden bir resmi tamamlıyor

Etel Adnan resmini tamamlamak

Seray Şahinler - Bu yıl adeta Etel Adnan yılı… Yazar, şair, ressam, filozof Etel Adnan anısına “İmkânsız Eve Dönüş” adıyla düzenlenen sergi geçen ay ziyarete açılmıştı. Everest Yayınları tarafından yayımlanan kitabı ise Etel Adnan’a ait resmi tamamlıyor. 1925 yılında Osmanlı ordusunda kurmay subay, Şam doğumlu Müslüman bir baba ile Rum Ortodoks bir annenin kızı olarak Beyrut’ta dünyaya gelen Etel Adnan hayatının büyük bölümünü Beyrut, Kaliforniya ve Paris arasında geçirdi. İlk olarak Fransızca dilinde şiirler ile adım attığı yazarlık dünyasına İngilizce dilinde çalışmalarını da ekleyerek üretimlerini sürdürdü. Yaşadığı yerler hem yazarlığını hem ressamlığını etkiledi. Çokkültürlülüğün yanı sıra disiplinlerarası bir sanatçı olan Adnan’ı yakından tanımak için güzel haberler peş peşe geliyor.  Pera Müzesi’nde sanatçının çizgi ve renklerine odaklanan retrospektif tadındaki “İmkânsız Eve Dönüş” sergisi duvar seramiği, duvar halısı, yağlı boya, desen, baskı ve video gibi çok farklı alanlarda ürettiği eserleri bir araya getirdi. Sergide mevsimleri, manzaraları, işaretleri, hayali gezegenleri, uyduları etkileyici enerjisi ve yalın üslubuyla yansıtan Etel Adnan’ın “renkli” dünyasının kapısını araladık. 

Haberin Devamı

“Majör bir sanatçı”

Serginin küratörlüğünü yapan Serhan Ada şimdi de Etel Adnan’a farklı bir pencere açan kitaba imza attı. “Etel Adnan” kitabı otobiyografik özellikler taşıyan metinlerden oluşuyor. “Lübnan’da yetişmek ve şair olmak”, “Yolculuk, savaş, sürgün, yabancı bir dilde yazmak”, “Şehirler ve kadınlar üzerine”, “Bir başka ülkenin kalbinde” başlıklı yazılar Etel Adnan’ın yaşamöyküsünden kesitler sunarken sanat hayatının nasıl şekillendiğini ve nelerden nasıl beslendiğini de gözler önüne seriyor.

Serhan Ada, Etel Adnan’ın 35 yaşından sonra görsel sanatlara yöneldiğine dikkat çekiyor ve ekliyor: “Etel Adnan, bütün dirençli, iyi ve zor bakımlarından geçen yüzyılın tanığı. Majör bir sanatçı ve meseleleri herkesin anlayacağı yalın bir şekilde ifade edebilmesi çok etkileyici. Hepsini de şiir gibi yapıyor bence.”

Haberin Devamı

Etel Adnan resmini tamamlamak