Kültür Sanat Farhadi’den düşen bir kahraman

Farhadi’den düşen bir kahraman

15.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ahlaki ikilemi işlediği yeni filmi “A Hero” ile İran’a dönen Farhadi’nin ödül alması yüksek olasılık.

Farhadi’den düşen bir kahraman

İran sinemasının yıldız yönetmenlerinden Asghar Farhadi, yeni filmi “A Hero / Ghahreman” ile hem ülkesine dönüyor hem de ona Oscar kazandıran filmi “Bir Ayrılık”ta olduğu gibi ahlaki ikilem etrafında şekillendiren bir hikâye anlatıyor. İspanya’da geçen ve başrollerini Javier Bardem ile Penelope Cruz’un paylaştığı “Everybody Knows”un ona kariyerinin en kötü eleştirileri getirmesinin ardından “A Hero”, Farhadi’nin yeniden alışıldık ustalığını başarıyla ortaya koyduğu bir film.

Haberin Devamı

Sosyal medya eleştirisi

Filmin ana karakteri Rahim, borcunu ödeyemediği için hapiste olan bir adam. Kız arkadaşı altın dolu bir çanta bulunca önce borçlarını kapatıp hapisten çıkmayı düşünse de çantayı sahibine iade ediyor. Kahraman ilan ediliyor ama işler beklendiği gibi gitmiyor.

Farhadi, başrol oyuncusu Amir Jadidi başta olmak üzere İran’daki her filmindeki gibi mükemmel oyunculuk performanslarına kusursuz bir senaryo matematiği ekliyor. Film, doğru olanı yapmak, küçük yalanlar ve sonuçları ile adalet konularını merkeze alıyor. Her karakterin kendince haklı olduğu, kimsenin yargılanmadığı bir Farhadi filmiyle karşı karşıyayız.

“A Hero”nun sosyal medyanın yüceltme ve yerin dibine batırma gücünü işleyişi de sosyal medyayı mesajlar, ekran içinde ekranlarla anlatmaya çalışan birçok filmden çok daha olgun ve isabetli. Farhadi, bir kez daha küçük bir olayın yarattığı etkileri etraflıca işleyen filmiyle, ödüle yakın isimlerden biri.

Haberin Devamı

En ayrıksı yapım

2016’da “Raw” ile dikkat çeken Fransız yönetmen Julia Ducournau, ana yarışmadaki filmi “Titane” ile yarışmaya yenilik getirdi. Kafasında titan bir plaka olan dansçıyı merkeze alan film, bedene odaklanan korku filmlerinden, sakin anlar da barındıran bir bağ kurma hikâyesine yolculuk yaptıran; bir film içinde birkaç film barındıran bir yapım. Ducournau, beden politikaları, kadın bedeni, cinsellik ve teknoloji hakkında gerilim ve korku sinemasına yakın bir film sunuyor. Şurası kesin “Titane”, David Cronenberg’e selam yolluyor ve yarışmanın şimdilik en ayrıksı yapımı.