Kültür Sanat Heykeller şehre kimlik kazandırıyor

Heykeller şehre kimlik kazandırıyor

13.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Milliyet Sanat’ın düzenlediği Heykelde Yeni Keşifler Yarışması için geri sayım başladı. Yarışmanın bu yılki sponsoru MESA Holding. Yönetim Kurulu Başkanı Mert Boysanoğlu, “Heykeller şehirlere ve alanlara kimlik katıyor. Şehircilik anlayışımızda heykellere daha çok yer verilmeli” diyor.

Heykeller şehre kimlik kazandırıyor

Milliyet Sanat’ın heykel sanatının gelişimine katkıda bulunmak amacıyla hayata geçirdiği “II. Heykelde Yeni Keşifler” yarışması heyecanı başladı. Heykel üzerine çalışan sanatçıları ve eserlerini görünür kılmayı amaçlayan yarışmanın başvuru tarihi yoğun ilgi nedeniyle 30 Haziran’a kadar uzatıldı. Başvurular birbirinden değerli isimlerin yer aldığı seçici kurul tarafından değerlendirilecek ve dereceye giren 10 eser Ağustos ayında açıklanacak. Bu eserler, Eylül’de Kemer Country Club’da açılacak sergide sanatseverlerle buluşacak.

Haberin Devamı

Yarışma bu yıl yarım asırlık geçmişe sahip MESA Holding sponsorluğunda düzenleniyor. Mimarlığın yapıları tasarlama ve inşa etme sanatı olduğunu söyleyen MESA Yönetim Kurulu Başkanı Mert Boysanoğlu’na göre; üç boyutlu bir sanat formu olan heykel ile insanların kullanması için fonksiyonel yapılar tasarlama ve üretme eylemi olarak tanımlanabilen mimarlık arasında sıkı bir bağ var.

Farkındalık yaratmayı amaçladık

“Sanatın üç boyutlu formu olan heykelin temelinde mekânın kapsanması, kavranması ve mekân ile ilişki kurulması öncelikli” diyen Boysanoğlu özellikle dış mekânlar için tasarlanan heykellerin, toplumsal alanların, park ve meydanların önemli bir parçası olduğunu belirtiyor. Boysanoğlu’nun bu noktada önemli bir tespiti var. Boysanoğlu, heykellerin şehirlere ve alanlara kimlik kattığına dikkat çekiyor ve ekliyor: “Ülke olarak şehircilik anlayışımızda heykellere daha çok yer verilmesi gerektiğine, bizim sektörümüzde ise inşa ettiğimiz yaşam alanları için heykel sanatına yönelik ortak çalışmaların daha çok artması gerektiğine inanıyorum. Sanata yatırımın geleceğe yatırım olduğuna inanıyoruz. Öyle ki, bizim için kültür ve sanat, toplumun gelişiminde önemli rolü olan eğitimin ayrılmaz bir parçası. Bu perspektifle hayata geçirdiğimiz projelerde sanatçılara destek olmak ve eserlerinin görünürlüğünü artırarak tüm kamuoyunda farkındalık yaratmaya katkı sunmak bu sponsorluktaki amacımız oldu.”