Kültür Sanat İyi ve kötü yüz değiştirirse...

İyi ve kötü yüz değiştirirse...

21.11.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

İyi ve kötü yüz değiştirirse...

İyi ve kötü yüz değiştirirse...

AKSİYON filmlerini "auteur" sineması kapsamına almak olası... Tabii, yönetmeni John Woo olursa! Hong Konglu cinayet ozanı Woo, suç - adalet kavramları, suçlu - polis kişilikleri çerçevesinde iyi ve kötü kimliklerini sorguladığı, klasik Hollywood sineması ölçülerini de, fırlama Hong Kong sineması ölçülerini de yedinci sanata yaklaştıran bir tarza sahip. Bol miktarda şiddet ve gerilim içeren aksiyonuna ve gösterişli görüntü yönetimine karşın, Woo, filmlerini şiirsel ve felsefi alanlara doğru genleştirmeyi biliyor. Bir de kurşun kullanımında biraz daha tutumlu olsa!
Hong Kong'da iken senaryolarını kendi yazan Woo, 1992'de girdiği Hollywood stüdyo sistemi içinde, Montesquieu'den esinlenilmiş senarist - yapımcı - yönetmen güçler ayrılığı ilkesini benimsemek zorunda kaldı. Bu yüzden, kariyerinin en başarısız filmi, iki sezon önce Türkiye'de de gösterime giren, yine John Travolta'nın başrolde oynadığı "Broken Arrow" oldu! Sütten ağız yanan Woo, ilk kez beş yıl önce kendisine önerilen "Face / Off"u, bilimkurgu türünün kendi tarzı olmadığını belirterek reddetmiş. İkinci kez önüne sürüldüğünde, bilimkurkgu öğelerini budayıp, öyküyü neredeyse baştan yazmış. Werb ve Colleary soyadlı Michaellar, "Demolition Man", "Judge Dredd" gibi bilimsizkurgular çöplüğüne atılacak senaryolarını John Woo çektiği için çok şanslılar.
FBI'ın terörle mücadele biriminde görevli dedektif Sean Archer ile sosyopat katil Castor Troy birbirlerinin can düşmanıdır. Troy, Archer'ın oğlunu vurmuştur. Archer, sonunda Troy'u ele geçirmeyi başarır ama Troy komaya girmiştir. Kentte bir yere bomba yerleştirdiğini bilmektedirler ama neresi olduğunu yalnızca Castor'ın kardeşi Pollux Troy bilir. Pollux asla konuşmayacaktır. (İki kardeşin arasındaki ilişki Yunan mitolojisinde Zeus ile Leda'nın çocukları Castor ile Pollux'unkinden esinlenilmiş. Pollux, Castor öldüğünde onlar ayırmaması için Zeus'a yalvarır. Böylece altı ay Olimpos Dağı'nda altı ay cehennemde yaşarlar.) Dahiyane (!) bir yöntem geliştirirler: Archer ile Troy'un yüzlerini değiş tokuş edeceklerdir. Yani lazerle face off... Saçmalık sınırlarını zorlayan bir operasyon ama filmin geri kalanında kameraların operasyonu için göz ardı etmeye değer!
Woo, iyi - kötü çelişkisini, birbirlerinin yansıması olduklarını, biri varolmadan diğerinin varolmayacağı savını, iyi ve kötüyü temsil eden iki kişinin yüzleriyle birlikte, kişiliklerini de değiş tokuş etmeleri aracılığıyla ele alıyor, bu kez. Nicholas Cage ve John Travolta, ikişer rol üstleniyor ve tam kıvamında performanslarıyla filmi bir kat daha ilginç kılıyorlar.
Aksiyon sevenler Woo'nun yaratıcılığından çok etkilenecekler. Artık filmi plan plan tartışırlar! Bu türden hiç hazzetmeyen ben de, aksiyon olacaksa böylesi olsun, diyorum. Anlayın artık ne kadar iyi olduğunu! Ayrıca, Amerikan Sinema Filmleri Birliği'nin denetiminden kırpılarak geçmesi benim gibi tırsıklar için iyi olmuş. Çünkü Woo, kurşunlar kadar kan ve adam harcamayı da pek sever.
"Yüz Yüze - Face / Off" - Yönetmen: John Woo / Görüntü: Olivier Wood / Senaryo: Mike Werb, Michael Colleary / Müzik: John Powell / Oyuncular: John Travolta (Sean Archer), Nicholas Cage (Castor Troy), Joan Allen (Eve Archer), Gina Gershon (Sasha Hessler), Alessandro Nivola (Pollux Troy).