Kültür Sanat İzmir'de 10. heyecan

İzmir'de 10. heyecan

27.03.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

İzmir'de 10. heyecan

İzmirde 10. heyecan

10. Uluslararası İzmir Film Festivali yarın başlıyor. 4 Nisan'a dek sürecek olan Festival, kapsamında Akdeniz Ülkeleri Filmleri Yarışması da gerçekleştirilecek.
İzmir'in geçen yıl başlattığı yarışmalı bölüm Akdeniz ülkeleri yapımlarına açık. Jüri başkanlığını ünlü yönetmen Gillo Pontecorvo'nun yapacağı Yarışma'ya Portekiz'den "A Tempestade Da Terra / Yer Fırtınası", Fas'tan "Aouchtam", Makedonya'dan "Gipsy Magic / Çingene Büyüsü", Tunus'tan "Bent Familia / Ailenin Kızı", İtalya'dan "La Madaglia / Madalya" ve "Ti Amo Maria", Slovenya'dan "Carmen" ve "Outsider / Dışlanmış", Yunanistan'dan "The Bachelor / Bekar", Bosna'dan "Neocekivana Setnja / Beklenmeyen Bir Yürüyüş", İsrail'den "Saint Clara / Ermiş Clara", Mısır'dan "The Captain / Kaptan", İspanya'dan "Liquid Look", Cezayir'den "L'Arche Du Desert", Fransa'dan "Le Gone du Chaaba" adlı filmler katılıyor.
Festival programında yer alan diğer filmler arasında "Enver Hoca" belgeseli dikkat çekiyor. Fransız - Alman ortaklığı ARTE televizyon kanalının, Robert Qafzezi ve Mesut Tufan'a yaptırttığı "Enver Hoca" belgeseli Fransa'dan sonra ilk kez Türkiye'de, İzmir'de gösterilecek. Dört yılda tamamlanan film, bugüne dek yayınlanmamış belgelerle Arnavutluk'un yakın tarihini beyazperdeye yansıtıyor.
Alman Yeni Sinema akımının önde gelen yönetmenlerinden, kırk yılı bile bulmayan ömrüne yaklaşık kırk filmi sığdırmayı başaran Rainer Werner Fassbinder toplu gösterisi ve Fassbinder üzerine belgesel nitelikli bir sergi de yer alacak İzmir Film Fesitvali'nde. Toplu gösteired Fassbinder'in "Fontane Effi Briest", "Özgürlüğün Zorbalık Hakkı", "On Üç Aylı Bir Yılda", "Maria Braun'un Evliliği", "Lili Marleen", "Veronika Voss'un Tutkusu" adlı filmeri izlenebilecek.
Kameranın Ardındaki Kadın bölümünde, Fide Motan'ın "Yanlış Saksının Çiçeği", Canan Evcimen İçöz'ün "Solgun Sarı Bir Gül", Liv Ullmann'ın "Private Confessions / Özel İtiraflar"ı ve İspanya'dan beş kadın yönetmenin Luis Botella, Teresa De Pelegri, Judith Colell, Nuria Olive - Belles, Maria Ripoli, İsabel Gardela filmlerinden oluşan "The Domain of the Senses" var.
Dünyaya Açılan Pencereden başlığı altında, Joao Cesar Monteiro'nun cizgi dışı ve espirili filmi, başta Toronto birçok festivalde ilgi gören "John Wayne'in Kalçası", Claude Chabrol'un "Rien Ne Va Plus", Michael Haneke'nin "Funny Games / Ölümcül Oyunlar", Ang Lee'nin "The Ice Storm / Buz Fırtınası", Julian Schnabel'in "Basquiat" ve arturo Ripstein'ın "Deep Crimson / Koyu Kırmızı" adlı filmleri kaçırılmamalı.
İzmir Kültür Sanat Vakfı yöneticileri genç sinemacıları ihmal etmezler. altı yıldır sürmekte olan "Yarının Sinemacıları" bölümünde Hollanda (Nederlandse Film en Televisie Academie), İngiltere (Royal College of Art School of the Moving İmage), Mısır Sinema Enstitüsü öğrencilerinin filmleri izlenebilecek. Ayrıca yurt içi sinema okulları öğrencileri "Genç Artemis Ödülleri" için yarışacak.
Türk Sineması, Shakespeare uyarlamaları, kısa filmler ve belgeseller Festival'i varsıllaştıran diğer bölümler. Ayrıca bilimkurgu başyapıtı, Fritz Lang'ın büyüleyici "Metropolis"i özel bir bölümde, piyanist Alwoscha Zimmermann'ın seslendireceği orijinal bestesiyle birlikte gösterime sunulacak.