Kültür Sanat Karakoldan kütüphaneye

Karakoldan kütüphaneye

10.08.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Eyüpsultan Belediyesi, İstiklal Harbi’nin 100. yılında ilçedeki tarihi karakol binasını restore edip İstiklal Kütüphanesi’ne dönüştürdü.

Karakoldan kütüphaneye

KÜLTÜR SANAT SERVİSİ - Eski Yeniçeri Kulluğu yerine Eyüp Emniyet Amirliği binası olarak yapılan, yaklaşık olarak kuzey-güney doğrultusunda konumlanan karakol binası, üzerinde yer aldığı yapı adasının üç yönüne cephe veriyor. Tarihi karakol giriş kapısı beşik kemerli olup üzerinde mermer kitabe taşı yer alıyor. Kitâbede talik hattı ile “Eyüp Sultan Polis Merkezi, 1340 (1921)” yazıyor. Bodrum kat pencereleri sivri kemerli, üst kat pencereleri ise dikdörtgen. Kat silmesi tüm yapıyı çevreliyor. Restorasyon projesinde dış beden duvarları korundu ve güçlendirildi. Tarihsel süreç içerisinde betonarmeye dönüşmüş olan kat döşemeleri kaldırılarak yapının özgün beden duvarları yeni yapısal yüke maruz bırakılmadan, kendi kendini taşıyan çelik taşıyıcılarla kat döşemesi yapıldı.

Haberin Devamı

İstiklal Savaşı dönemini konu alan 8000 kitap kapasitesi ile aynı anda 48 kişinin istifade edebileceği İstiklal Kütüphanesi, üyelik sistemi ile çalışıyor. Kütüphaneden, alan ve döneme ilişkin çalışma yapan lisans ve lisansüstü öğrencileri, akademisyenler, araştırmacılar istifade edebilecek. Akademi ile ortak projeler geliştirecek enstitü hüviyetine sahip olması hedeflenen kütüphane, kütüphanecilik hizmetinin yanında dijital içerik üretimi de yapıyor.