Kültür Sanat Kardeş kardeş film çekiyorlar!

Kardeş kardeş film çekiyorlar!

07.03.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Tavianiler, Coenler, Kaurismakiler, Zuckerlar... Sinema dünyası, birlikte ya da ayrı ayrı film çeken, hepsi de erkek olan, kardeş yönetmenlerle dolu.

Kardeş kardeş film çekiyorlar

Kardeş kardeş film çekiyorlar!

Tavianiler, Coenler, Kaurismakiler, Zuckerlar... Sinema dünyası, birlikte ya da ayrı ayrı film çeken, hepsi de erkek olan, kardeş yönetmenlerle dolu.

Kardeş kardeş film çekiyorlar
Sinema dünyası, birlikte film çeken kardeş yönetmenlerle dolu. Gösterimde bulunan "Cehennemden Gelen / From Hell"in yönetmenleri Albert ve Allen Hughes, filmin her aşamasını ortaklaşa gerçekleştiren kardeşler.
İtalyan ustalar Paolo ve Vittorio Taviani "Babam ve Ustam / Padre Padrone", "San Lorenzo Gecesi / La Notte di San Lorenzo", "Allonsanfan" gibi başyapıtları birlikte yarattı.
"Ah Mary Vah Mary / There’s Something About Mary" başta olmak üzere sevilen komediler yapan Peter ve Bobby Farelly kardeşlerin en büyük destekçileri sete yemek taşıyan anneleri! "Matrix" ile bilimkurgu ve aksiyon meraklılarını fetheden Andy ve Larry Wachowski de birbirinin elini bırakmıyor.
Bazı kardeş yönetmenler işbölümü yapmayı tercih ediyor. Örneğin Coenler. "Barton Fink", "Fargo" ve "Orada Olmayan Adam / The Man Who Wasn’t There" ile sinemaseverlerin gözdesi olan kardeşlerden Ethan yapımcılığı, Joel yönetmenliği üstleniyor.
"Takip / Following" ve "Akıl Defteri / Memento" ile son iki yılda sinema gündeminin zirvesine oturan Nolan Kardeşler’den Jonathan öyküleri yazmakla yetiniyor, kamera arkasına Christopher geçiyor. "Farinelli" ile üne kavuşan Gerard Corbiau’nun dört filminin senaryosunu da kardeşi Andree yazdı.
Nicole Kidman’ın rol aldığı "Birthday Girl" ile adlarını duyuran Butterworth Kardeşler tam bir aile şirketi gibi çalışıyor: Tom senaryo yazıyor, Steve yapımcılığı üstleniyor, ‘Jez’ Jeremy yönetmenlik yapıyor.
"Uçak / Airplane"den başlayarak ZAZ komedilerini yaratan David ve Jerry Zucker, birlikte çalışmayı rutine bağlamadı. Son filmlerinde Jerry yapımcılıkla yetindi.
İngiliz sinema endüstrisine büyük katkıda bulunan Vincent, Zoltan ve Alexander Korda, birlikte yapım şirketi kurmalarına rağmen ayrı ayrı çalıştı ve bugün klasikler arasında sayılan filmlere imza attı. Alexander’ı "The Private Life of Henry VIII / 8. Henry", "An Ideal Husband / İdeal Koca"; Zoltan’ı ise "The Jungle Book / Orman Kitabı", "Cry the Beloved Land / Ağla Sevgili Yurdum" ile anımsarız. Vincent Korda sanat yönetmenliği yaptı.
Bazı kardeş yönetmenler ise ayrı çalışıyor. Fransız sinemasının ustalarından Marc ve Yves Allegret (Simone Signoret’nin kocası) gibi. Gösterimde bulunan "Spy Game"in yönetmeni Tony Scott ve yarın gösterime girecek "Kara Şahin Düştü / Black Hawk Down"ın yönetmeni Ridley Scott da öyle.
Fin sinemasının uluslararası alanda ünlü kardeşleri "Leningrad Kovboyları"nın yönetmeni Aki ve "Amazon"un yönetmeni Mika Kaurismaki farklı coğrafyalarda geziniyor.
Andrey Konçalovski ile Nikita Mikhalkov’un kardeş oldukları bile bilinmez! İki ünlü Rus usta, Konçalovski - Mikhalkov olan soyadlarını paylaşıp kendi yollarına gitti. Konçalovski, "La Siberiade" gibi görkemli Rus filmlerinin yanı sıra ABD’de "Maria’nın Aşkları"nı da çevirdi. Mikhalkov ise "Güneş Yanığı" ile Yabancı Dilde En İyi Film Oscar’ı kazandı.
Türk sinemasında yapım şirketi kuran, sinema salonu açan kardeşlerin sayısı oldukça fazla. Kamera arkasına geçenlerin sayısı da az değil. "İstanbul’un Fethi"ni gerçekleştiren Aydın Arakon ve görüntü yönetmenlerinin ustası İlhan Arakon başta gelenler. Türker ve Berker İnanoğlu ise Yeşilçam’ın temel taşlarından. Sinemamızın büyük ustası Metin Erksan ile kardeşi Çetin Karamanbey’in yıldızı hiç barışmadı. Yapımcı Sabahatin Çetin ve yönetmen kardeşi Sinan Çetin’in de öyle. Yönetmen Hicri Akbaşlı’nın oyuncu kardeşi Veli bir kereye mahsus ağabeyine özendi.
Son dönemde yapımcı Aksoy Kardeşler’den Faruk "Yeşil Işık" ile yönetmenliğe de başladı. Ağabeyi Fatih ise Medyapım’ın başında. Durul - Yağmur Taylan ise henüz gösterilmeyen bir filme birlikte imza attı.




KÜLTÜR & SANAT