Kültür Sanat Medea: Zarif ve vahşice cesur

Medea: Zarif ve vahşice cesur

31.10.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

25. İstanbul Tiyatro Festivali, öncü çağdaş tiyatro topluluğu International Theater Amsterdam’ın ödüllü yapımı “Medea”yı izleyiciyle buluşturacak. Her oyunu heyecanla beklenen Avustralyalı yazar-yönetmen Simon Stone’un yorumuyla sahnelenecek “Medea”, 17-18 Kasım’da Zorlu PSM’de …

Medea: Zarif ve vahşice cesur

Yıldızı her geçen yıl parlayan yazar ve yönetmen Simon Stone, antik tragedya yazarı Euripides’in neredeyse tarih boyunca sahnelenen, konusunu güçlü ve yakıcı bir intikam duygusundan alan tragedyası “Medea”yı, günümüz diliyle ve gerçek bir olaydan çıkarak yeniden anlatıyor.

Haberin Devamı

MÖ 5. yüzyıldan bu yana, tiyatro sahnelerinin belki de en karanlık karakteri Medea, bu defa sıradan bir ailenin içinde karşımıza çıkıyor.

1995’te sorunlu bir şekilde eşinden boşanan Amerikalı bir doktor, bu boşanma sonrasında iki çocuğunun da içinde olduğu evini ateşe veriyor… Seyirciyi derinden etkileyen basit ve sade sahne tasarımında, kolaylıkla komşunuz olabilecek incelikli, çılgın bir Medea, yüzyıllar boyunca sarsıcılığını ve sıklığını kaybetmeyen bir vakayla belki sonucun kabulü için değil ama anlaşılmak için izleyicisini bekliyor.

Performansıyla eleştirmenlerden büyük övgüler alan Marieke Heebink’e canlandırdığı ana karakter-le Altın Theo Ödülü’nü kazandıran “Medea”, 2015 yılında düzenlenen Hollanda Tiyatro Festivali’nin programına seçildi. The Guardian tarafından “kusursuz bir topluluktan, dokunaklı bir sanat yapıtı” sözleriyle övülen oyun, İngiliz tiyatro dergisi The Stage tarafından ise “Dünya standartlarında bir ti-yatro. Birinci sınıf bir yönetmen tarafından birinci sınıf performanslarla desteklenen birinci sınıf bir uyarlama. Zarif ve vahşice cesur” olarak tanımlandı.