Kültür Sanat Merhaba Ara Güler!

Merhaba Ara Güler!

24.02.2020 - 07:00 | Son Güncellenme:

İzmir’de bulunan Arkas Sanat Merkezi, Picasso’dan sonra bir başka ses getiren sergiye daha ‘Ara Güler Merhaba İzmir’e kapılarını açtı

Merhaba Ara Güler

Ara Güler Arşiv ve Araştırma Merkezi (AGAVAM) tarafından Ara Güler Müzesi iş birliğinde düzenlenen sergi; duayen foto muhabirinin 700’den fazla eseri, kameraları, basın kartları, kaşe ve ıstampaları, kontakt baskıları, kendi hazırladığı kitap maketleri ile arşiv dokümanlarına ev sahipliği yapıyor.

Haberin Devamı

Ara Güler’i şahsen en son 2012’de, Galatasaray’daki kafesinde görmüş, Milliyet Gazetesi’nden arkadaşım Ercan Aslan’ın ‘Şimdi Fotoğraf Zamanı’ programı için kendisiyle çekim yapmıştık. Yürümekte zorluk çekiyordu. Yine de bizi kırmamış, birlikte en sevdiği yerlerden birine Karaköy’e gitmiştik. O gün de aynı şeyi söylemişti, “Ben fotoğraf sanatçısı değilim ben foto muhabiriyim çocuklar…”

Büyük usta, bugün bizleri eşsiz kareleriyle adeta tarihi bir yolculuğa çıkaran İzmir Arkas Sanat Merkezi’ndeki sergisinde açılışı, giriş katındaki ikonik İstanbul fotoğraflarıyla yapıyor. Her bir kare zaten birçoğumuzun hafızalarına kazılı… 

Picasso’dan Dali’ye...

Katın sol bölümünde; ‘Yeryüzünde Yedi İz’ serisinden Bertrand Russel, Tennessee Williams, louis Aragon, Salvador Dali ve Pablo Picasso’nun Ara Güler tarafından çekilmiş portreleri yer alıyor. Aynı katta ustanın 1975 yılında Yavuz zırhlısının sökülmesini konu alan ‘Kahraman’ın Sonu’ isimli 17 dakikalık belgeseli ve belgeseli çektiği kamerası ve fotoğraf makinası da görülüyor.

Haberin Devamı

Üst kat ise bambaşka! Ara Güler’in “Sevgisiz insan, insansız da fotoğraf olmaz” diyerek kadrajına aldığı; Nazım Hikmet, Yaşar Kemal, Oğuz Atay, Uğur Mumcu, Onat Kutlar gibi Türk edebiyatı ve basın tarihinin önde gelen isimlerine ait 100 adet portresi bizleri sessiz, onurlu ve hüzünlü bir yolculuğa çıkarıyor.

İzmir fotoğrafları ilk kez sergileniyor

Serginin üst katında, Ara Güler’in 1950, ‘60, ‘70, ‘80’li yıllara ait İzmir fotoğrafları da ilk kez gün yüzüne çıkıyor. Efes başta olmak üzere İzmir Agora’sı, Bergama, Allianoi gibi antik kentlerin yıllar içerisindeki değişimini gösteren orijinal siyah beyaz karanlık oda fotoğrafları kentin tarihine ışık tutuyor. Ara Güler’i kendi sesinden ve dostlarından dinlemek, arşivinde yapılan çalışmaları görmek isteyenler içinse sergide ‘Islık Çalan Adam Belgeseli’ yer alıyor.

‘Farklı şehirlere de gidecek’

Direktörlüğünü Arkas Sanat Merkezi Direktörü Müjde Unustası ve Doğuş Grubu Sanat Danışmanı Çağla Saraç’ın üstlendiği sergi 26 Temmuz tarihine kadar ücretsiz gezilebilecek. Sergi süresince, Arkas Sanat Merkezi’nde İzmir Büyükşehir Belediyesi UNESCO Edebiyat Ofisi ve 9 Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölümü işbirliğiyle Ara Güler’in fotoğrafçılığı, fotoğraf sanatı ve eserleri üzerine söyleşiler ve çocuk etkinlikleri de gerçekleştirilecek.

Haberin Devamı

Açılışta konuşan Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hüsnü Akhan, “Büyük ustanın fotoğraf mirasını en iyi şekilde korumak ve geniş kitlelerle buluşturmak amacıyla titizlikle çalışıyoruz. Bu yıl özellikle ülkemizin farklı şehirlerinde Ara Güler sergilerini daha çok sanatseverle buluşturma hedefimiz var. Umarım tüm sanatseverler sergiyi keyifle gezecek” dedi.

Merhaba Ara Güler

‘İzmir’in değişimini göreceğiz’

Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, ‘Ara Güler Merhaba İzmir’ açılışında yaptığı konuşmada sergi için, “Fotoğraflar kentin hafızalarıdır, bir şehrin gelişimini, değişimini gerçek manada gözler önüne sermek ve geleceğe taşımak için önemli belgelerdir. Ara Güler’in de söylediği gibi fotoğref bellektir, yarınlara belgedir. Bu sergi ile özellikle İzmir’in değişimini de göreceğiz. Türkiye’de yetişen böyle önemli bir değerin sergisini Arkas Sanat Merkezi’nde yapmaktan dolayı mutluyuz” dedi.