Kültür Sanat Muhsin Ertuğrul Sahnesi’ne hüzünlü veda

Muhsin Ertuğrul Sahnesi’ne hüzünlü veda

01.04.2008 - 00:00 | Son Güncellenme:

Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde perde dün son kez açıldı.

Muhsin Ertuğrul Sahnesi’ne hüzünlü veda

MİRAÇ ZEYNEP ÖZKARTAL

Kongre Vadisi inşaatı kapsamında yıkım kararı alınan tiyatronun son oyunu Cep Sahnesi’nde sahnelenen “Geçmişten Gelen Kadın” oldu. Oyun bitiğinde son kez alkışlar yükseldi Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nden ve oyunun yönetmeni Nedim Saban, CHP Milletvekili Çetin Soysal ve basın mensupları tiyatroya veda anı için salona girdiler.

'Artık kendimiz yokuz’
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın 27 Mart’ta yaptığı basın toplantısında  “Son derece çağdaş ve modern bir şekilde yeniden inşa edilecek olan Muhsin Ertuğrul Sahnesi 13 ayda bitecek” demesi, dün Harbiye Cep Tiyatrosu’nu dolduranları ikna etmemişti belli ki.
Hikmet Körmükçü sahnede, sesi titreyerek Haldun Taner’in “Sersem Kocanın Kurnaz Karısı” oyunundaki ünlü tiradını okudu: “Zaten aktör dediğin nedir ki... Oynarken varızdır, yok olunca da sesimiz bu kubbede hoş seda olarak kalır. Artık kendimiz yokuz, seyircilerimiz de kalmadı. Ama repliklerimiz, fısıldaşır dururlar sabaha kadar. Gün ağarır, temizleyiciler gelir, replikler yerlerine kaçışır. Perde!..”
Nedim Saban ise “Çok utanıyorum” diyerek başladı sözlerine, “İstanbul halkından ve sanatçılardan, geçen sene yıktırmayacağız diyenlerin bu sene saf değiştirmelerinden utanıyorum. Benim için en zoru, bu tiyatroya emek veren, kaybettiğimiz sanatçıların fotoğraflarının önünden geçmek olacak.”
Devlet Sanatçısı Macide Tanır üzgün olmaktan çok öfkeliydi. “Ben hiç utanmıyorum” dedi, “Çünkü utanacak olanlar bugünkü hükümet, eksik muhalefet, Amerika, İsrail, İngiltere, Avrupa Birliği, Fethullah Gülen ve yeşil sermaye.” Muhsin Ertuğrul Sahnesi’ne veda etmek için orada bulunan CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal da Tanır’ın öfkesine hedef oldu. Muhalefetin görevini yapmadığına inanan Tanır, “Milletvekilleri ne yaptılar şimdiye kadar? Benim tiyatrom yıkılacaksa ve bütün muhalefet milletvekilleri oturuyorsa ben bunu muhalefet saymıyorum” sözleriyle tepkisini belirtti.

Sanata ihanetin belgesi
Milletvekili Soysal ise bu sahnenin kapanmasını “Tiyatroya ve sanata haksızlık” olarak değerlendirdi. “Mevcut yapıyı yok etmenin aslında İstanbul’a yönelik bir ihanet olduğunu” söyleyen Soysal, “Ranta dönük bir çalışma bu. AKM ile başladı bu rant arayışı. Ben burada yeni bir tiyatro salonunun yapılacağına inanmıyorum. Sanata ve İstanbul’a ihanetin belgesi olarak kalacak burası” dedi. Soysal, bugün TBMM’de 15.00’te başlayan oturumda Kongre Vadisi ve Muhsin Ertuğrul Sahnesi’ni de gündeme getireceğini sözlerine ekledi.
Bu konuşmaların ardından seyirciler yavaş yavaş salonu terk ettiler. Aynı anda Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu’nun büyük salonu boşaltılıyor, Lütfi Kırdar’ın önündeki hafriyat çalışmaları devam ediyordu.