Kültür Sanat Noeliniz mübarek olsun!

Noeliniz mübarek olsun!

26.12.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

Artan ticari hareketlilik son yıllarda Türkiye'de yılbaşı kutlamalarının Ramazan ve Kurban Bayramları'ndan sonra üçüncü bir bayram gibi yaşanmasına yol açıyor

Noeliniz  mübarek  olsun



Noeliniz  mübarek  olsun



Ankaralılar bilir. Başkent'in önde gelen alışveriş merkezlerinden Beğendik, şehrin en büyük camisinin altında yer alır. O yüzden, içerisinde gıdadan giyime, kitaptan elektroniğe, züccaciyeden banyo malzemesine her şeyin bulunduğu bu markette içki satılmaz.
Ama Beğendik 2003'ü tamamlamak üzere olduğumuz şu günlerde Hıristiyan bir ülkenin benzeri marketlerini aratmayacak bir 'dinamizm'le karşılıyor yılbaşını. Her köşe başında irili ufaklı Noel Baba ve çam ağacı dekorları karşınıza çıkıyor. 'Christmas Collection'dan içlerinde çan motiflerinin de bulunduğu süsleme çeşitleri Yılbaşı'nın ötesinde Noel'e hoş geldin dendiğini düşündürüyor. Et reyonunda 'yok' satan hindileri, kurbanlık satışlarıyla kıyaslayan bir görevli, "Yılbaşı da Kurban Bayramı gibi oldu artık" diyerek açıklıyor bu durumu. Alışveriş yapanlar, marketten üzerinde 'Merry Christmas' yazan Noel Baba hediyesi alırken, aynı anda üstlerindeki camiden de akşam ezanına davet çağrısı alıyorlar!..

Sincan'a da yılbaşı geldi!
Ankara'nın göbeğinde bunlar olurken, uzağındaki Sincan ilçesinde de ilginç gelişmeler yaşanıyor. Sincan yedi sene önce iktidardaki Refah Partisi'nden olan belediye başkanının yılbaşında hindi satışını yasaklamasıyla gündeme gelmişti. Gerekçe, bu 'Hıristiyan adeti'nin Müslümanlıkla bağdaşmadığı idi. Dönemin gazeteleri, Sincan halkının belediye başkanının izinde yol aldığını, ilçede yılbaşının sönük geçtiğini ve hindi satış yasağının birkaç istisna dışında delinmediğini kaydediyorlar.
Bu ve 'benzeri' aşırılıkların, önce Sincan caddelerinin tank paletleriyle aşındırılmasına, sonra da RP iktidarının alaşağı edilmesine yol açtığı hatırlarda. Ama 28 Şubat'ta giden RP'nin yerine 3 Kasım'da onun içinden çıkan AK Parti'nin geldiği de ortada. Sincan'da da şimdi AKP'li bir belediye başkanı görev yapıyor.
Ancak AKP'li Sincan'daki yılbaşı manzaraları, RP'li Sincan'dakine pek benzemiyor. Çünkü henüz bir hafta olmasına karşın yeni yıl hareketliliği Sincan'da da kendisini hissettiriyor. Dükkanlar vitrinlerini yeni yıl süslemeleriyle çoktan bezemişler. Ünlü Yeraltı Çarşısı'ndaki oyuncakçı dükkanının önünde, büyücek Noel Baba oyuncakları ve yapma çam ağaçları göze çarpıyor. Geçen yılbaşında yalnızca bir tek çam ağacı satılan dükkanda bu yıl daha yılbaşına bir hafta varken üç çam ağacı satılmış bile. Ortalama gelirin asgari ücret civarında olduğu ilçede bu tür ürünler 'lüks' kategorisine girdiği halde böyle bu. Dindar kesime hitap ettiği bilinen büyük marketlerden birinde de Noel Baba ve çam ağaçlarından biblolar, mumlar ve yılbaşı şapkaları şimdiden satışa sürülmüş. Esnaf ise yeni yıl bereketinden daha fazla pay kapma yolunda rekabet süreci içinde. Bir kuruyemişçi, yılbaşı vesilesiyle bir kilo kuruyemiş alana iki litrelik Cola hediye ediyor.
Ama tabii en önemli değişim hindi konusunda yaşanıyor. Artık Sincan da yılbaşında hindiler için güvenli bir yer olmaktan çıkmış! Uğradığımız bütün marketlerde yeni yıl için hindi satışları söz konusu. Market görevlileri talep çokluğundan yakınıyor.

Market, mabet olunca...
Sincanlılara göre bu değişimin itici gücü, sokakları aşındırmış tank paletleri değil. Onların ilçenin Türkiye sathında adının kötüye çıkmasından başka bir etkisi olmadığını düşünüyorlar. Bu bakımdan sorumlu saydıkları eski belediye başkanını da biraz sitemle anıyorlar.
Sincanlılar değişmenin esas etkeninin siyasette değil, ticarette yattığı görüşünde. Son beş-altı yıl içerisinde ilçede sayıları artan büyük marketlerle ilişkili bir değişme bu daha çok. Onlar arasındaki ticari rekabet, yasaklara değil isteklere daha çok kulak vermeyi kaçınılmaz kılmış. Alışveriş yaptığı markette görevli arkadaşına "Niye hindi getirmiyorsunuz?" diye soran kırtasiyeci, bir süre sonra o marketten hindi alabilir olmuş. Buna mukabil o da aynı arkadaşının, "Niye yeni yıl şapkası getirmiyorsun?" sorusunu, geçen yıl o şapkalardan yaklaşık elli tane satarak karşılamış! Artık daha hareketli geçen yılbaşlarını, "Marketler çözdü bu işi" diye yorumluyor ve ekliyor: "Ticaretin genişlemesi, insanların içindekini dışarı çıkardı."
Siyasetin ağırlığının gittiği, ticaretin açıklığının geldiği Sincan'daki marketler de artık Kocatepe Camii'nin altındaki Beğendik'e benzer bir manzara sergileme yolundalar. Hindi yasaklarını getiren zihniyetin karartma gecesine çevirdiği yılbaşları, onun 'Ak'lanmış versiyonunun 'Ampul'ü ile daha aydınlık şimdi. Bu 'Ampul'ün ışığı, camilerin yanı sıra, zamanımızın yeni mabetlerine işaret edercesine marketlerin üzerine de düşüyor.



POPULER KÜLTÜR