Kültür Sanat Sinemada

Sinemada

14.05.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Sinemada

Sinemada

       51. Cannes Film Festivali dün gece "Primary Colors" adlı filmin gösterimiyle başladı. Başrollerini John Travolta ile Emma Thompson'ın üstlendikleri film ABD Başkanı Clinton ve eşinin Arkansas Valisi seçildiği sırada geçen olayları anlatıyor. Cesur yönetmen Mike Nichols'ın filmi seçim kampanyasındaki seks skandallarına da yer veriyor.
       Cote d'Azur gibi sosyetenin tatil yeri olarak anılan bir Akdeniz kıyısında gerçekleştirilen bu festival, türdeşleri arasında en popüler olanı. Popülerliği, foto muhabirlerinin bunaltıcı ilgisine haiz oluşu, festivali fırsat bilip şöhret uğruna soyunup dökünen dilberleri, hatta Amerikan sinemasının büyük yapımlarıyla sürekli flört etmesi bile Cannes Film Festivali'nin prestijini sarsamadı. Bu yıl da büyük ustaların filmleri yarışacak Altın Palmiye için. Ancak, resmi programdaki filmlerin yönetmenlerinin yarısı 45 yaşın altında! Doksan yaşındaki Manoel de Oliveira'nın yanı sıra on sekiz yaşındaki İranlı Samira Makhmalbaf da filmiyle katılıyor Cannes Film Festivali'ne.
       Martin Scorcese başkanlığında, Chiara Mastroianni, Lena Olin, Winona Ryder, Zoe Valdes, Chen Kaige, Alain Corneau, MC Solaar ve Michael Winterbottom'dan oluşan jürinin değerlendireceği filmler şöyle sıralanıyor: "Mia Mare" / Theo Angelopoulos, "Corazon Illuminado" / Hector Babenco, "La Vita e Bella" / Roberto Benigni, "The General" / John Boorman, "Ceux qui m'aiment prendront le train" / Patrice Chereau, "Dance me to my song" / Rolf de Heer, "La Vendedura des Rosas" / Victor Gaviria, "Khroustaliov, ma voiture!" / Aleksey Guerman, "Fear and Loathing in Las Vegas" / Terry Gilliam, "Henry Fool" / Hal Hartley, "Velvet Goldmine" / Todd Haynes, "Hai shan shua" / Hou Hsiao - Hsien, "L'ecole de la chair" / Benoit Jacquot, "Claire Dolan" / Lodge Carrigan, "My Name is Joe" / Ken Loach, "Class Trip" / Claude Miller, "Aprile" / Nanni Moretti, "The Hole" / Tsai Ming - Liang, "Illuminata" / John Turturro, "Festen" / Thomas Vinterberg, "La vie reves des anges" / Erick Zonca.
       Geçen yıl "Hamam" ve "Akrebin Yolculuğu"nun Yönetmenlerin On Beş Günü ve Belirli Bir Bakış başlıklı bölümlerde resmi seçkiye alınan Türk sineması bu yıl La Croisette'e çıkamadı. Festivaldeki tek Türkiye yapımı, kısa film yarışmasına seçilen, Ebru Yapıcı'nın ilk filmi "Kıyıda". İFSAK ve Ankara Film Festivali ödüllerini kazanan "Kıyıda", Jean - Pierre Jeunet, Emmanuele beart, Angela Molina, Arnaud Desplechin, Jaco van Dormael'den oluşan jürinin değerlendireceği on beş filmden biri.
       Bu yıl, Festival tarihindeki bir skandalın da otuzuncu yıldönümü. 1968 olaylarının heyecanıyla dolu François Truffaut, Jean - Luc Godard, Claude Lelouch ve Louis Malle, Carlos Saura'nın "Peppermint Frappe" adlı filminin gösterilmesini engellemek için perdeye asılmışlardı! İki gün sonra Festival iptal edilmişti... Bu yıl "Tango" adlı filmi resmi seçkiye alınan İspanyol usta Saura, on iki kez Festival'e katılarak Cannes'a katılma rekorunu elinde bulunduruyor.