Kültür Sanat ‘Sonunda’ bir kadın şef

‘Sonunda’ bir kadın şef

28.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Almanya’nın Bayreuth kentinde düzenlenen 145 yıllık Bayreut Opera Festivali ilk kez bir kadın orkestra şefi tarafından açıldı.

‘Sonunda’ bir kadın şef

KÜLTÜR SANAT SERVİSİ - Oksana Lyniv, festivalin açılışında Richard Wagner’in “Uçan Hollandalı”sını yönetti. Geçen yıl pandemi yüzünden iptal edilen festivalde 43 yaşındaki Ukraynalı Lyniv’in performansı çok merak ediliyordu. Alman besteci Richard Wagner’in opera performanslarının sunulduğu festivalin açılışındaki performansıyla takdir toplayan Lyniv’e seyirciler arasında yer alan Almanya Başbakanı Angela Merkel tepkisini “Sonunda” diyerek gösterdi.

Haberin Devamı

Son beş yılda değişti

Richard Wagner’in büyük torunu ve festivalin yönetmeni Katharina Wagner geçmişte aralarından seçim yapılabilecek çok az kadın orkestra şefi olduğunu, ancak Lyniv’in yönetmeyi öğrenecek kadar “cesur” yeni bir nesli temsil ettiğini söyledi.

Lyniv ise Berliner Zeitung gazetesine yaptığı açıklamada orkestra için önemli olanın cinsiyeti değil yeteneği olduğunu vurgulayarak “Orkestra üç dakika sonra şeflik yapıp yapamayacağınızı görür. Müzik sorularına cevap verip veremeyeceğinizi, baton tekniğinizin nasıl olduğunu ve yüz kişiyi endişe etmeden yönlendirip yönlendiremeyeceğinizi hemen fark eder. Eğer size güvenebilirlerse bir erkeğin mi yoksa bir kadının mı orkestrayı yönettiğiyle hiç ilgilenmezler” dedi. Lyniv, orkestra şefliğinin neden bu kadar uzun süre erkeklerin hakimiyetinde kaldığı sorusuna da “Bu toplumun gelişimiyle ilgili. 80’lere kadar kadınları müzisyen olarak kabul eden sadece birkaç önemli orkestra vardı. Kadınlar da toplumsal olarak dezavantajlıydı. Ama son beş yılda çok şey oldu. En önemli operalar, kadınların önderliğinde en fazla üç prodüksiyonu ortaya koymak için çaba sarf ediyor” cevabını verdi.