Kültür Sanat Türkiye’deki “Gönüllülük” faaliyetleri artık sertifikalandırılıyor

Türkiye’deki “Gönüllülük” faaliyetleri artık sertifikalandırılıyor

08.04.2021 - 18:36 | Son Güncellenme:

Sivil toplum örgütlerinde ve kurumlarda çalışan gönüllülerin faaliyetlerinin görülebilir kılınması ve becerilerinin tanınıyor olması amacıyla geliştirilen Glore Ağı’na Türkiye’den katılım artıyor.

Türkiye’deki “Gönüllülük” faaliyetleri artık sertifikalandırılıyor

Antalya Avrupa Merkezi Derneği’nin İtalya’nın önde gelen sivil toplum kuruluşlarından Joint Derneği ve Uluslarası Glore Ağı’nın birlikte yürüttüğü “Yerelde Yap, Küresel’de Tanın” projesi kapsamında geliştirilen sertifika programına ilgi her geçen gün artıyor. Sivil toplum örgütlerinde ve kurumlarda çalışan gönüllülerin faaliyetlerinin görülebilir kılınması ve becerilerinin tanınıyor olması amacıyla geliştirilen Glore Ağı’na Türkiye’den de katılım artıyor. Bu kapsamda Türkiye’den “İhtiyaç Haritası”, “Toçev”, “Lösev”, “Turmepa” gibi birçok önemli sivil toplum kuruluşu ve kurum kendi gönüllülerini sertifikalandırmak için sisteme dahil oldu. 

Haberin Devamı

 

Gönüllüler “Uluslararası Glore Ağı” nda buluşuyor

Uluslararası Glore Ağı; Avrupa Birliği tarafından finanse edilen, AB Başkanlığı tarafından yürütülen Sivil Toplum Diyaloğu Programı çerçevesinde; sorun çözme, eleştirel düşünme, ağ kurma, liderlik gibi farklı yaşam becerileri edinilmesi için geliştirilen “Yerelde Yap, Küreselde Tanın” projesi kapsamında, tüm bu faaliyetlerin ölçülebilir hale gelmesini sağlayan bir platform.  Gönüllülük faaliyetlerinin daha görünür ve resmi olmasını sağlamak isteyen kurum ve sivil toplum örgütleri bu platformu kullanarak gönüllülerini sertifikalandırabilirler. Sadece Avrupa Birliği projelerinde değil, yerel projelerde de gönüllülük faaliyetleri sürdüren herkesin en az 100 saatlik bir çalışma sonunda başvurabileceği bu sertifika sistemi; kişinin kendi kişisel gelişimi adına becerilerini tanımasına önemli bir katkı sağlarken, istihdamında da önemli bir değerlendirme alanı sunuyor.

Haberin Devamı

 

Gönüllülük faaliyetlerini görünür kılan sertifika            

Türkiye’de birçok kurumda gönüllü çalışan kişilere genellikle sadece bir katılım belgesi verildiğini ifade eden Antalya Avrupa Merkezi Derneği proje asistanı Ayça Bağcı ise proje ile ilgili şunları söylüyor:

“Bu projenin katma değeri; sivil toplum örgütlerinde ve kuruluşlarda çalışmalar yapan gönüllülerin faaliyetlerinin görülebilir kılınması ve becerilerinin tanınıyor olması. Projenin sonunda katılımcılar bir gönüllülük faaliyeti noktasında neler yaptılar, nasıl etkili oldular ve neleri değiştirilebildiler? Bu sertifika tüm bunları gösteren daha derinlikli ve nitelikli bir belge. Bu kişinin hem bir yerde istihdam edilebilirliğine katkı sağlıyor hem de kişinin faaliyet alanında kendi becerilerini görmesini sağlıyor. “