Kültür Sanat Uç uç böceğim

Uç uç böceğim

08.05.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Uç uç böceğim

Uç uç böceğim

       Küçüldüm küçüldüm böceklerin dünyasına girdim! Arılarla çiçeklerden bal aldım, karıncalarla çalışırken az daha bir kuşa yem oluyordum. Kızböcekleriyle uçtum, su sinekleriyle kayak yaptım! Çocukluğumun kırlarına geri döndüm; elime konan uğur böceğine şarkı söyledim: "Uç uç böceğim / Annem sana terli pabuç alacak!" Uğur böceği, uçtu gitti dişisini buldu! Sonra...
       "Bahçede gördüm bir tırtıl / Yaprakları yiyordu kıtır kıtır / Hain tırtıl, pis tırtıl / Neden yedin yaprakları kıtır kıtır?" Oysa tırtıllar hain değil, pis değil. Yalnızca karınları aç. Bol bol yaprak yemeliler ki büyüsünler. Parmak kadar tüylü bir tırtılken krizalitlerine girip rengarenk kanatlı kelebekler olarak dışarı çıkabilsinler!
       "Microcosmos" sadece bilimsel amaçlı bir film değil. Böceklerin rol aldığı bir doküdrama. Belgesel yanı kadar kurmaca yanı da kendini hissettiriyor. Böcekler hakkında bilgi vermekten çok farklı yaşam biçimlerinin varlığını anımsatan ve onları anlamamızı sağlayan bir tür felsefi derinliği var. Salyangozların sevişmesinin ne kadar erotik olabileceğini keşfetmemizi sağlayan bir film bu!
       Evreni insan merkezli algılamak, zaman, mekan, duygu kavramlarını insan temelinde açıklamak yerine bir kez de böceklerin arasına katılma fırsatı sunuyor "Microcosmos". Yönetmen Nuridsany, biyolog olan eşi Perennou ile birlikte iki yılda yazmış senaryoyu. Çekimler ise üç yıl sürmüş. Bu çalışmanın ardındaki birikim ve emek ise on beş yıl geriye gidiyor. Güney Fransa'nın zengin doğası, bu filmde çayırdaki otların dev ağaçlar, su birikintilerinin göller, kayaların dağlar yerine geçtiği, zamanın yeryüzünün hareketleriyle belirlendiği, yaşamın iki yağmur arasına sıkışabildiği bir cosmos. Bize göre fantastik bir microcosmos.
       Böceklerin bir kısmı doğal ortamları yerine insektaryumlarda görüntülendi. Filmde ne kadar ileri bir teknoloji kullanılmış da olsa böcekleri ürkütmeden gözlemlemek ve görüntülemek o kadar kolay bir iş değil. Şaşırtıcı olan filmin doğallığı ve inandırıcılığı. Böcekleri ve bitkileri insan gözünün algılama hızına uyarlanmış hareketleriyle bu kadar net biçimde izlemek büyüleyici bir deneyim.
       "Çayırın Sakinleri - Microcosmos" - Yönetmen - senarist: Claude Nuridsany, Marie Perennou. Görüntü: Claude Nuridsany, Marie Perennou, Hughes Ryfell, Thierry Machado. Müzik: Bruno Coulais. Anlatıcı: Kristin Scott Thomas.