Kültür Sanat Yapı Kredi Play ile Kampüste Festival Var!

Yapı Kredi Play ile Kampüste Festival Var!

20.12.2011 - 13:33 | Son Güncellenme:

Yapı Kredi’nin gençlere torpil yapan kredi kartı Play’in ana sponsorluğunda gerçekleştirilen Türkiye’nin ilk üniversitelerarası film festivali Play ÜniFilmFest Aralık’ta yola çıkıyor

Yapı Kredi Play ile Kampüste Festival Var

Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) himayesinde İstanbul ve Anadolu’da 9 üniversiteyi gezecek olan Play ÜniFilmFest’te film gösterimlerinin yanı sıra üniversiteli gençlere yönelik atölye, seminer ve sinema kursları gerçekleşecek. Festival, gerçekleştirilecek Kısa Film Yarışması ile sona erecek, yarışmanın kazananı 10 bin TL’lik ödülün sahibi olacak.

Haberin Devamı

Yapı Kredi Play Kart ana sponsorluğunda, İstanbul Organizasyon’un, Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) himayesinde ve Üniversite Medya desteğiyle düzenlediği Türkiye’nin ilk üniversitelerarası film festivali Play ÜniFilmFest, 19 Aralık’ta Bursa Uludağ Üniversitesi’nden yola çıkıyor. Üniversite öğrencilerine yönelik yapılacak olan Play ÜniFilmFest ilk yılında Bursa’da Uludağ Üniversitesi, Sakarya’da Sakarya Üniversitesi, Malatya’da İnönü Üniversitesi, Adana’da Çukurova Üniversitesi, Samsun’da Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Mersin’de Mersin Üniversitesi, İzmir’de Dokuz Eylül Üniversitesi ve son olarak İstanbul’da İstanbul Üniversitesi ile Marmara Üniversitesi’ni gezecek.

Dünya festivallerinde büyük ilgi uyandıran, usta yönetmenlerin filmlerinin yanı sıra Türkiye sinemasının son dönem önemli örneklerini bir araya getirecek olan Play ÜniFilmFest’te gösterimler ücretsiz olacak ve üniversiteli gençler filmlerin yaratıcılarıyla bir araya gelme şansı bulacak.

Haberin Devamı

Ayrıca Festival kapsamında sinema dünyasının önde gelen isimlerinin katılacağı atölyeler, söyleşiler ve sinema kursları gerçekleşecek, gençler sinemanın temel taşlarını uzmanlarından öğrenecek.

En İyi Kısa Film’e 10 bin TL ödül

Play ÜniFilmFest kapsamında düzenlenecek olan Ulusal Film Yarışması, üniversite öğrencilerine kısa film yapımını özendirmek, sosyal-kültürel ortamlarını sinema aracılığıyla anlatabilme imkânı yaratmak, ulusal kısa filme katkıda bulunacak yeni sinemacıları desteklemek ve Türkiye’de kısa filmin gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla düzenlenecek.

Ön eleme jürisi tarafından belirlenecek 10 film, izlesene.com web adresinde Play ÜniFilmFest için özel tasarlanan sayfadan izlenebilecek. Sinema ve sanat dünyasının tanınmış isimlerinden oluşan Kısa Film Jürisi’nin oylarıyla seçilecek “En İyi Kısa Film” ise 10.000 TL’lik ödülü kazanacak.

Filmler ayrıca, izlesene.com üzerinden halk oylamasına sunulacak ve kullanıcılar birinci seçilecek filmi tahmin etmeye çalışarak çeşitli ödüller kazanacak.

Dünya’nın sineması Kampüs’te

Play ÜniFilmFest Türkiye ve dünya sinemasından en yeni örnekleri üniversite kampüslerine taşıyacak. Berlin’den Venedik’e, Cannes’dan Toronto’ya, önemli festivallerde gösterilmiş, ödüllüfilmler Play ÜniFilmFest’te gençlerle buluşacak.

Haberin Devamı

Play ÜniFilmFest’in ilk durağı olan Bursa’da gösterilecek filmler arasında; İran sinemasının son başyapıtı olarak anılan ve Berlin’de Altın Ayı’nın yanı sıra oyuncularına da ödüller getiren Asghar Farhadi filmi Bir Ayrılık (2011), Kazuo Ishiguro’nun kültleşen romanından uyarlanan ve Hollywood’un genç yeteneklerini buluşturan Beni Asla Bırakma (2010), Reha Erdem’in yönetmenliğini yaptığı Kosmos (2010), Ola Simonsson ve Johannes Stjarne Nilsson’ın ödüllü filmleri Yaşamın Ritmi (2010), 2011 Edinburgh En İyi Film ödülü almış bir David Mackenzie filmi olan Yeryüzündeki Son Aşk (2011), David Nicholls’ün aynı adlı çok satan romanından uyarlanan ve Anne Hathaway’in başrolde yer aldığı Bir Gün (2011), Danis Tonovic’in Antalya’da Yabancı Film dalında En İyi Film seçilen Güzel Bir Hayat Düşlerken (2010), Nigel Cole’un feminist komedisi Kadının Fendi (2010), Andreas Öhman’ın yönettiği ve İsveç’in Oscar adayı olan Aşkın Formülü Yok (2011), Gün Doğmadan ve Gün Batmadan filmlerindeki oyunculuğuyla kalbimizi fetheden Julie Delpy’nin yönettiği film Gökten Bir Uydu Düştü (2011), Lars von Trier’in yönettiği iki kız kardeş hakkında psikolojik bir film olan Melankoli (2011) ve Jane Campion’dan muhteşem doğa manzaralarıyla bezeli, kusursuz çekilmiş ve oynanmış Parlak Yıldız (2010) kampüste duygusal anlar yaşatacak.

Haberin Devamı

Festival’de ayrıca Testere, Dead Silence ve Death Sentence gibi filmlerin yaratıcısı James Wan’dan yılın korku fenomeni Ruhlar Bölgesi (2010) ve Güney Londra’nın varoşlarına yapılan uzay saldırısına karşı genç bir sokak çetesinin mücadelesini anlatan korku-komedi Uzaylıların Şafağı (2011) da gösterilecek.

Türkiye Sinemasıyla Beş Çayı

Festival’in Türk sineması gösterimleri de dolu dolu geçecek. Play ÜniFilmFest boyunca 17:30 seansında Türk sinemasının en yeni örneklerine ayrılacak, yönetmen ve oyuncuların katılımıyla yapılacak bu gösterimlerde gençler filmleri konuşup tartışma fırsatı bulacak.

Haberin Devamı

Play ÜniFilmFest’in Türkiye sinema seçkisinde; Semih Kaplanoğlu’nun Berlin’den Altın Ayı ödüllü başyapıtı Bal (2010), aşkın çıkmazlarını anlatan Seyfi Teoman filmi Bizim Büyük Çaresizliğimiz (2011), Tayfun Pirselimoğlu’nun “Ölüm ve Vicdan Üçlemesi”nin son halkası Saç (2010), izleyen herkesi büyüleyen, yaratıcılığıyla baş mizahı ve duygusallığı etkileyen kara komedisi Beş Şehir (2009) ve Belma Baş’ın Karadeniz’in enfes görüntüsü eşliğinde anlattığı karanlık hikayesi Zefir (2010) ve Derviş Zaim’in bol ödüllü son filmi Gölgeler ve Suretler (2010) bulunuyor.


Hayatım Sinema Söyleşileri

Sevdiğimiz oyuncuların içlerindeki sinema sevdası ne zaman başladı? İlk kez kamera önüne geçtiklerinde ne hissettiler? Ödül almak nasıl bir duygu? İlk izledikleri film neydi? Onların en sevdikleri oyuncu ve yönetmenler kimler? Sinemamızın başarılı oyuncuları Play ÜniFilmFest’le birlikte kampüse geliyor ve sinemanın hayatlarındaki yerini anlatıyor. “Hayatım Sinema” Söyleşileri programının Uludağ Üniversitesi konukları ise Kader, İklimler, Yumurta filmleri ve Ezel dizisinden tanıdığımız Ufuk Bayraktar; Barda, Kıskanmak, Atlı Karınca filmlerinin genç yeteneği Nergis Öztürk ile Ara, O… Çocukları, Büyük Oyun, Can filmlerinde ve Binbir Gece, Hanımın Çiftliği dizilerinde izlediğimiz başarılı oyuncu Selen Uçer olacak.

Gençlere ücretsiz Sinema Atölyeleri

Play ÜniFilmFest kapsamında yapılacak atölyeler, üniversiteli gençleri sinemaya daha da yakınlaştıracak. Alanında uzman isimlerin eğitmenliğinde yapılacak olan bu atölyeler, yönetmenlikten oyunculuğa, film yazarlığından görsel kültüre pek çok başlıkta gerçekleşecek ve gençlere sinemanın ayrıntılarını öğretecek.

Play ÜniFilmFest’te yapılması planlanan sinema atölyeleri arasında Emre Akay’ın moderatörlüğünde yapılacak olan Mockumentary (Sahte Belgesel) Atölyesi, kukla sanatçısı Çağrı Yılmaz’ın eğitmenliğinde yapılacak ve gençlere gölge oyunu tekniğini kullanarak canlandırma filmi yapma imkânı sunacak. Manuel Sinema Atölyesi, senaryo, roman yazarı ve yönetmen Uygar Şirin’den Senaryo Yazım Atölyesi, sinema yazarları Yeşim Tabak ve Fatih Özgüven’in katılımıyla düzenlenecek Sinema Yazarlığı ve Film Okuma Atölyeleri bulunuyor.

Mockumentary (Sahte Belgesel) Atölyesi için gençler tarafından çekilecek olan filmler Play’in facebook sayfasından izlenebilecek.