Geri Dön
Kurt Cobain: Nirvana'nın duygusal lideri

Kurt Cobain: Nirvana'nın duygusal lideri

Henüz daha 27 yaşındayken bu dünyadan çekip giden, arkasında cevaplanmamış birçok soru bırakan Nirvana'nın duygusal lideri Kurt Cobain'in kısacık olan yaşamına ve sanatına Molatik oluyoruz...

Fazilet Şenol
Fazilet Şenol

Okuduğu lisede...


Kurt Cobain 20 Şubat 1967'de Washington'da dünyaya geldi. Anne ve babasının ayrılmasının ardından büyük bir çöküş yaşadı ve anti-sosyal bir çocukluk geçirdi. Annesine göre Kurt’un bunalım günlerinin başlangıcıydı bu olay. Gençlik yıllarında en ünlü müzik grupları olan The Sex Pistols, Joy Division ve The Melvins gibi grupları dinledi. Kurt Cobain'i en çok etkileyen olayların başında geçinmek için kendi okuduğu lisede aynı zamanda hademelik yapmasıydı. Bu olayı aktarmak için daha sonraları yazacağı 'Smells Like Teen Spirit' şarkısının klibinde göndermede bulanacaktı. Lise eğitimini tamamladıktan sonra da arkadaşı Kirst Novoselic ile birlikte Olympia'ya giderek dünyanın en ünlü gruplarından biri olacak olan Nirvana adını verdikleri grubu kurdular. 1988 yılına gelindiğinde konserler vermeye başlayan bu grubun müzik tarzı 'grunge' olarak nitelendirildi.

Mide ağrıları başladı...


1991 yılında grubun tanınmasında esas rol oynayan albüm 'Nevermind'ı piyasaya sürdüler ve 'Smells Like Teen Spirit' şarkısıyla büyük bir başarı yakaladılar. Albüm yaklaşık on milyon kopya satmayı başarmıştı. Bir gece içinde gelen bu başarı Nirvana'nın lideri Kurt Cobain üzerinde baskı yaratmaya başladı ve Cobain bu baskı sebebiyle kendini uyuşturucuya verdi. Kurt Cobain'in bütün turnelerini zehir eden bir mide ağrıları da başlamıştı. Bu ağrılar yüzünden de iyice kendini uyuşturucuya verdi.

Şubat 1992'de rock şarkıcı Courtney Love ile evlendi ve bu evlilikten Frances Bean adını verdikleri kızları dünyaya geldi. Kurt Cobain eşi hamile kaldıktan sonra uyuşturucuyu bırakmayı denese de başaramadı. 4 Mart 1994'te İtalya'daki bir otel odasında çok sayıda ağrı kesici ve şampanyayı birlikte almış şekilde bulundu. Hastaneye kaldırıldı ve hayatı kurtarıldı.

"Kelimelerle anlatılamayacak bir suçluluk duyuyorum"


Fakat Kurt Cobain, son mektubunda da belirttiği üzere, yaratmaktan da heyecan almadığı için kelimelerle anlatamayacağı bir suçluluk duyduğu bu hayata çok fazla dayanamadı ve daha 27 yaşındayken tüfekle kendisini vurarak hayatına son verdi. Ölümü hakkında sayısız spekülasyon yapılmasına rağmen, bu teorilerin hiçbiri kanıtlanamadı. Kısa hayatında birçok başarıya imza atmış olan Cobain, 'grunge' adı verilen müzik tarzı ile, günümüz alternatif rock müziğinin temelini attı.

Fazilet.Senol@milliyet.com.tr
twitter.com/SenolFazilet
instagram.com/SenolFazilet

Benzer İçerikler