Geri Dön
Metcalfe yasası nedir?

Metcalfe yasası nedir?

Web teknolojilerinin öncüsü olan elektrik mühendisi Robert Bob Metcalfe tarafından geliştirilen bir kavram olan Metcalfe yasası, internet ile ilgili birçok insan tarafından merakla araştırılıyor. Peki Metcalfe yasası nedir? Gelin Molatik olalım...

Kurabiye Canavarı
Kurabiye Canavarı

Metcalfe yasası nedir?

Metcalfe yasası, web teknolojilerinin öncüsü olan elektrik mühendisi Robert “Bob” Metcalfe tarafından geliştirilmiştir ve bir iletişim ağının sahip olduğu değeri ölçmek için kullanılan matematiksel bir formüldür.

Metcalfe yasası, bir iletişim ağının kullanıcı sayısındaki başarısını belirlemektedir. Bu yasa, ağın daha fazla kullanıcı biriktirmesiyle ağ değerinin katlanarak arttığını savunmaktadır. Metcalfe ilk önce Ethernet ile ilgili kanunu yani kendisi ve araştırmacı DR Boggs'un icat ettiği yerel alan ağı (LAN) teknolojisi ile formüle etti.

Bu teknoloji kişisel bilgisayarları birbirine bağlar, ancak genel olarak İnternet'e, Web 2.0 teknolojilerine veya ağın bir bütün olarak çapraz bağlantıların gerekli olduğu herhangi bir sayıda telekomünikasyon ağına (telefon, faks makinesi vb.) uygulanabilir.

Örneğin, yalnızca bir kayıtlı kullanıcısı olan bir sosyal paylaşım sitesi aslında işe yaramaz. Bununla birlikte, 100 kullanıcı kaydolursa, her bir kullanıcı için daha çekici ve faydalı olur. 1000 kişi kaydolursa, daha da iyi. Ne kadar çok kişi katılırsa, site o kadar yararlı, eğlenceli veya değerli hale gelir.

Benzer İçerikler