Milliyet Executive CEO var koşar, CEO var yatar...

CEO var koşar, CEO var yatar...

05.01.2022 - 14:13 | Son Güncellenme:

Bir zamanlar “umum müdür”ler vardı şirketlerin başında. Sonra sıfatlar değişti ve genel müdür olarak adlandırılmaya başlandılar. Küreselleşme ve Türkiye’nin dışa açılmasıyla genel müdürler CEO oldular, yani ‘Chief Executive Officer’ ya da Türkçe kullanımı ile ‘İcra Kurulu Başkanı’.

CEO var koşar, CEO var yatar...

SERVET YILDIRIM

Haberin Devamı

Adı ne olursa olsun, CEO pozisyonundaki kişi şirketin icra mekanizmasının en tepesindeki isimdir. Ortaklığı olmasa da şirkete o yön verir, kültürünü o belirler. Diğer bir deyişle şirketler renklerini CEO’larından alırlar. Koşan CEO’lar vardır, hiç durmaksızın koşarlar ve şirketi de kendileriyle birlikte koştururlar. Şirketlerine çok şey katarlar ama CEO’ları çok koştuğu için yorgun düşüp hastanelik olan şirketler de vardır. Hatta şirket içi ahenk kaybolabilir; iki ayrı yöne koşan atların çektiği bir at arabası görüntüsü verebilirler. Ama özellikle yapısal değişim içinde olan şirketlerde veya sektörlerde, belirsizlik ya da kriz dönemlerinde koşan CEO’lar dramatik dönüşümler, kurtarışlar sağlayabilirler.

Haberin Devamı

Sadakat ön plana çıkarsa

Yürüyen CEO’lar daha ihtiyatlıdırlar. Bazıları vitrin bakar gibi yürür ama asıl örnek alınması gereken tempolu yürüyenidir. Bu CEO’lar ulaşmak istedikleri noktaya emin adımlarla giderler. Koşan CEO’ların koşturdukları şirketlerin gerisinde kalma, pazar payını kaybetme riskleri vardır. Bu riske karşın, hedefe geç de olsa ulaşırlar. Ve en önemlisi Konfüçyüs’ün dediği gibi, “Yürüyene çelme takılmaz.” Yürüyen CEO’lar da uzun ömürlüdürler ancak bunun arkasındaki ana faktör liyakattir. Oturan CEO’lar vardır, hareket etmekten ve risk almaktan korkarlar. Tembellikten değil, şirketi koruma güdüsünden dolayı yaparlar ama bu arada fırsatlar kaçabilir, büyüme yavaşlayabilir, hatta durabilir. Genelde konformist CEO’lardır bunlar. Patronu ürkütmemek için oturup dururlar. Bu tür şirketlerde liyakat yerine sadakat ön planda olduğu için “oturan CEO”lar hâkim ortağa olan sadakatleri nedeniyle uzun süre koltuklarında oturabilir. Bir de yatan CEO’lar vardır ki, onların şirketin geleceği ile hiçbir ilgileri ve kaygıları yoktur. Şu fani dünyada CEO’luğun tadını çıkarmak ve ücret paketlerini almak derdindedirler. Kabahat onların değil onları bu göreve uygun gören ve atayan sermayedarlarındır. CEO yöneticidir ama aynı zamanda liderdir. Yönetici ve lider özelliklerini aynı anda taşıyan CEO’lar kendilerini hemen belli ederler. Bunu bilançolarda, pazar payında, büyümelerde, çalışan memnuniyet anketlerinde görebilirsiniz. İyi CEO’lar iletişim ustasıdır. Ekip arkadaşlarına mentorluk ve koçluk yapar. En zor zamanlarda doğru dokunuşlarla varlıklarını belli ederler.

Haberin Devamı

Doğru zamanda bırakma

İyi CEO’lar öğrenmeye açıktırlar. Merak duygusunu hiç yitirmezler. Bu duyguyu yitirmeye başladıklarında gerileme ve belki de çöküş başlamış demektir. Emekli olma zamanı gelmiştir. Bu zamanlamayı fark edip koltuğu doğru zamanda doğru kişiye devretmek ayrı bir ustalık ister. İyi CEO’ları diğerlerinden ayıran önemli bir özellik doğru zamanda bırakabilmektir.

CEO pozisyonundaki kişi şirketin icra mekanizmasının en tepesindeki isimdir. Ortaklığı olmasa da şirkete o yön verir, kültürünü o belirler. Diğer bir deyişle şirketler renklerini CEO’larından alırlar. İyi CEO’lar öğrenmeye açıktırlar