14.12.2025 - 04:31 | Son Güncellenme:
ABD üniversitelerinde öğrenciler, kampüslerin en yeni ve popüler akademik alanı olan yapay zekâ bölümlerine akın ediyor. New York Times’ın teknoloji muhabiri Natasha Singer imzalı haberine göre, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) açılan ‘Yapay Zekâ ve Karar Verme’ programı, şimdiden okulun en popüler ikinci lisans bölümü haline geldi. Sadece MIT değil, ülke genelindeki pek çok üniversite artan talebi karşılamak için birbiri ardına yeni bölümler açıyor.
Bu dönem, Tampa’daki South Florida Üniversitesi’nde yeni kurulan Yapay Zekâ ve Siber Güvenlik Fakültesi’ne 3.000’den fazla öğrenci kaydoldu. California Üniversitesi San Diego’da (UC San Diego) 150 birinci sınıf öğrencisi yeni açılan yapay zekâ bölümünü seçerken, New York Eyalet Üniversitesi (SUNY) Buffalo’da, “Yapay Zekâ ve Politika Analizi” gibi disiplinler arası dereceler sunan bağımsız bir ‘Yapay Zekâ ve Toplum Departmanı’ kuruldu.
Habere göre kampüslerdeki bu “yapay zekâ patlamasını” körükleyen en büyük etkenler ise ChatGPT gibi ürünlerin hızla popülerleşmesi ve çip üreticisi Nvidia gibi teknoloji devlerinin değerlemelerinin tavan yapması. Amazon, Google, Meta ve Microsoft gibi şirketler bu teknolojiye milyarlarca dolar akıtıyor ve milyonlarca kişiyi eğitmek için programlar başlatıyor.
Son iki yılda ABD’deki düzinelerce üniversite yapay zekâ üzerine yeni ana dallar ve programlar duyurdu. MIT’de 2022’de açılan programda şu an yaklaşık 330 öğrenci eğitim görüyor. MIT Schwarzman Bilgisayar Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Asu Özdağlar, durumu şöyle özetliyor:
“Sorunları çözmek için verilerle çalışmayı tercih eden öğrenciler kendilerini yapay zekâ bölümüne daha yakın hissediyor. Biyoloji ve sağlık gibi alanlarda yapay zekâ uygulamak isteyenler de bu bölüme yöneliyor.”
Son 15 yılda akıllı telefon ve sosyal medya devrimiyle zirve yapan bilgisayar bilimleri bölümlerine olan ilgi, bu yıl ilk kez düşüş sinyalleri verdi. Computing Research Association’ın verilerine göre, bu sonbaharda bilgisayar programlarının yüzde 62’si lisans kayıtlarında düşüş bildirdi.
Bu düşüşün arkasında öğrencilerin istihdam kaygıları yatıyor. Büyük teknoloji şirketlerindeki işten çıkarmalar ve Amazon gibi şirketlerin kod yazabilen yapay zekâ araçlarını kullanmaya başlaması, ‘junior’ yazılımcı ihtiyacının azalabileceği endişesini doğuruyor.
Rochester Teknoloji Enstitüsü’nden Andy Meneely, “Gerçekten iyi öğrencilerin iş bulmakta zorlandığını görmek dikkat çekici bir fark yaratıyor” diyerek sektördeki daralmaya işaret ediyor.
Ancak genel bilgisayar bilimleri düşüşteyken, yapay zekâ gibi alt uzmanlık alanları yükselişte. Öğrenciler, “yapay zekâ” etiketinin onlara yeni iş kapıları açacağını düşünüyor. UC San Diego’dan 18 yaşındaki birinci sınıf öğrencisi Leena Banga, “Bunun ön saflarında yer alma fırsatına sahip olmak benim için çok havalı” diyerek heyecanını dile getiriyor.