01:18Yeni vergi artışı olacak mı? Bakan Şimşek'ten iddialara net cevapTürkiye’nin yazılım alanındaki nitelikli insan kaynağını güçlendirmek amacıyla hayata geçirilen 42 Türkiye Yazılım Okulları’nın mezuniyet töreni, Bilişim Vadisi Kocaeli kampüsünde yoğun katılımla gerçekleştirildi. 42 İstanbul ve 42 Kocaeli kampüslerinde eğitimlerini tamamlayan öğrenciler, düzenlenen törenle mezuniyetlerini kutladı.
Tamamen ücretsiz, eğitmensiz ve proje temelli eğitim modeliyle öne çıkan 42 Türkiye, öğrencilerini yalnızca teknik bilgiyle değil; problem çözme, ekip çalışması, öz disiplin ve üretim kültürüyle de geleceğe hazırlıyor. İlk mezuniyet töreni, bu modelin somut çıktılarının görünür hale geldiği önemli bir dönüm noktası oldu.
Program kapsamında mezunlara mezuniyet sertifikaları takdim edilirken, öğrencilerin geliştirdiği projeler ve eğitim modelinin teknoloji ekosistemine sunduğu katkılar da katılımcılarla paylaşıldı. Kamu, özel sektör ve teknoloji dünyasından temsilcilerin yanı sıra öğrenci ailelerinin de katıldığı tören, 42 Türkiye’nin yenilikçi yaklaşımını geniş bir paydaş kitlesiyle buluşturdu.
42 Türkiye’nin yetenek havuzuna erişmek isteyen, teknoloji şirketleri de etkinlikte stant açarak öğrenci ve mezunlarla bir araya geldi.
BAKAN KACIR, ÖĞRENCİLERİN YAZILIM PROJELERİ VE GİRİŞİM FİKİRLERİNİ İNCELEDİ
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, program öncesinde fuaye alanında 42 Türkiye öğrencileri tarafından geliştirilen yazılım projeleri ve girişim fikirlerini inceledi. Öğrencilerin eğitim sürecinde kazandıkları teknik bilgi, problem çözme becerisi ve üretim kültürünü somut projelere dönüştürdüğü stant alanı, 42 Türkiye modelinin sahadaki karşılığını ortaya koydu.
Fuaye alanında sergilenen çalışmalar, 42 Türkiye’nin yalnızca yazılım öğreten bir model değil; aynı zamanda öğrencilerini üretmeye, çözüm geliştirmeye ve girişimci düşünmeye teşvik eden yaklaşımını da ortaya koydu.
PROGRAMDA EĞİTİM MODELİ VE ÖĞRENCİ BAŞARILARI ÖN PLANDAYDI
Program; Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Bilişim Vadisi Genel Müdürü Erkam Tüzgen, Hepsiburada CTO’su Alexey Shevenkov, 42 Türkiye Direktörü Osman Melih Gökçe ve 42 Türkiye Mezunu Ömer Yumuşak’ın açılış konuşmalarıyla başladı.
Törende, Avrupa Birliği genelinde geçerliliği bulunan sertifikalar öğrencilere takdim edildi. 42 Türkiye’nin ilk Avrupa Birliğinde geçerli Lisans denklik diploması almaya hak kazanan öğrencisi Ömer Yumuşak’a belgesi, Mehmet Fatih Kacır tarafından teslim edildi.
Program kapsamında ayrıca, 42 Türkiye’nin kuruluşundan bugüne gelişimine katkı sunan özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve kamu paydaşlarına teşekkür plaketleri takdim edildi. Tören, tüm katılımcıların yer aldığı aile fotoğrafı ve mezunların coşkulu kep atma anıyla sona erdi.
2 TÜRKİYE, NİTELİKLİ TEKNOLOJİ YETENEĞİ İÇİN STRATEJİK BİR YAPI
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, törende yaptığı konuşmada 42 Türkiye ile klasik eğitim kalıplarının ötesine geçen, proje temelli ve uygulama odaklı, birbirinden öğrenmeyi esas alan yenilikçi bir yazılım modelini ülkeye kazandırmayı amaçladıklarını belirterek,
“Burada iş dünyasıyla buluşmaya hazır, analitik düşünebilen, problem çözebilen ve üretim kültürünü içselleştirmiş güçlü bir yetenek havuzu var. Bu yapı, ülkemizin yazılımcı ve teknoloji ihtiyacına doğrudan cevap verebilecek stratejik bir rol üstleniyor. Mezunlarımızın geliştirdikleri teknolojiler, kurdukları girişimler ve ortaya koydukları yenilikçi çözümlerle Türkiye’nin küresel rekabet gücünü ileriye taşıyacağına inanıyorum” diye konuştu.
Bakan Kacır, hayata geçirilen projelerle Türkiye’nin yüksek teknoloji ve katma değer odaklı dönüşümünü desteklemeye ve nitelikli insan kaynağını büyütmeye kararlılıkla devam edeceklerini belirterek mezunlara başarılar diledi.
SADECE TEKNOLOJİ DEĞİL BİR İNANÇ İNŞA EDİYORUZ
Bilişim Vadisi Genel Müdürü Erkam Tüzgen ise konuşmasında, Bilişim Vadisi’nin yalnızca teknoloji girişimlerini destekleyen bir ekosistem değil, aynı zamanda 42 Türkiye Yazılım Okulları’nın yürütücüsü olarak nitelikli insan kaynağının yetişmesine doğrudan katkı sunan stratejik bir yapı olduğuna dikkat çekti.
“42 Türkiye mezunları, yalnızca teknik yetkinlikleriyle değil birlikte üretme kültürü ve problem çözme becerileriyle öne çıkan yeni bir nesli temsil ediyor. Bilişim Vadisi olarak, Kocaeli’den İzmir’e, İstanbul’dan Bakü’ye uzanan güçlü ekosistemimizle Türkiye’den global pazarlara açılmak isteyen teknoloji girişimleri için bir kalkış noktası oluşturuyoruz. Terminal İstanbul ile dünyanın en büyük girişimcilik merkezlerinden birini hayata geçirirken aslında ‘biz yaparız’ diyen bir inancı da inşa ediyoruz. Bu topraklardan çıkan teknolojinin, insanlığa değer katan bir anlayışla gelişeceğine inanıyor, 42 Türkiye mezunlarının bu vizyonun en güçlü temsilcileri olacağını görüyoruz.”
NİTELİKLİ TEKNOLOJİ YETENEĞİ YETİŞİYOR
42 Türkiye Direktörü Osman Melih Gökçe de konuşmasında programın yaklaşımına dikkat çekerek şunları söyledi:
“Mezunlarımızın çoğu, okulumuzun sunduğu yenilikçi model sayesinde yazılım dünyasına ilk adımlarını attı. 42 Türkiye, yalnızca farklı bir eğitim modeli sunmakla kalmıyor, yeteneği olan her gence kapılarını açarak yazılımda fırsat eşitliğinin kalesi rolünü üstleniyor. Günümüz sektöründe sadece kod bilmek yeterli değil, hızlı öğrenebilen ve çözüm üretebilen zihinlere ihtiyaç var. Mezunlarımız yalnızca yazılım dili öğrenmekle kalmadı; ekip çalışmasını, pes etmemeyi ve değişime adapte olmayı da deneyimlediler. Gittiğiniz her yerde değer yaratacağınıza ve Türkiye’nin dijital dönüşümünde öncü roller üstleneceğinize inancımız tam.”
SEKTÖRÜN BEKLENTİLERİNE YANIT VEREN BİR EĞİTİM MODELİ
42 Türkiye ile geliştirdiği güçlü iş birliği çerçevesinde öğrencilerin sektörel gelişimine yakından tanıklık eden Hepsiburada CTO’su Alexey Shevenkov, eğitim modelinin iş dünyasının ihtiyaç duyduğu yetkinlikleri kazandırdığına dikkat çekerek şunları söyledi:
“Hepsiburada olarak 42 Türkiye ile iş birliğimize başından beri büyük bir inançla yaklaştık. Amacımız netti: Gençlerin potansiyelini açığa çıkaracak fırsatlar yaratmak, cesaretlerini artırmak, hayallerini gerçeğe dönüştürürken yanlarında olmak. Hepsiburada’nın teknoloji mutfağını 42 Türkiye öğrencilerle paylaştık.” diye konuştu.
ÖĞRENCİLERDEN BAKAN KACIR’A SEMBOLİK HEDİYE
Program kapsamında 42 Türkiye öğrencileri tarafından tasarlanan özel hediye, Bilişim Vadisi Genel Müdürü Erkam Tüzgen tarafından Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’a takdim edildi.
Hediye edilen tasarım, 42 Network içerisinde gerçekleştirilen global tasarım yarışmasında 32 ülkede, 58 kampüs arasında birinci seçildi. Seçilen hediye ise oldukça anlamlı. Bir havlu. Otostopçunun Galaksi Rehberi’nde havlu; hazırlıklı olmayı, keşif ruhunu ve yolculuğa devam etme cesaretini simgeliyor.
42 Türkiye mezuniyet töreni, öğrenci başarılarının görünür kılındığı, eğitim modelinin sahadaki karşılığının paylaşıldığı ve kamu ile özel sektör temsilcilerinin bir araya geldiği çok boyutlu bir buluşma olarak öne çıktı. Program, Türkiye’nin teknoloji odaklı insan kaynağı vizyonunun güçlü bir yansıması konumunda.
02:584 yıldır bitmeyen şantaj! Hep aynı saatte: ‘Cenaze aracı bile gönderdiler’
00:12Galata Köprüsü’nde skandal görüntü! Turistleri dolandırıp hakaret eden şahıslar gözaltına alındı
01:40Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Türk dünyasına 'teknoloji' çağrısı: İş birliğimiz artmalı
02:01İstanbul'da parkta 16 yaşındaki çocuk akranları tarafından katledildi: Ölümcül yerlerine 17 bıçak
01:46Başkan Zeynep Güneş Akgün'ün kıyafetini hedef almıştı! Tepki çeken paylaşımın cezası belli oldu
03:07Prof. Dr. Orhan Şen uyardı: Gerçekleşmemiş doğa olayları görülecek
01:48Kripto Saray! Tepebaşı Belediyesine yönelik operasyonunda şok görüntü: Tarlanın ortasında ev, gizli oda...
00:35Aksiyonun ortasında bir gülüş! Arka Sokaklar’da neşe var
00:25Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev ile görüştü
01:4840 yıllık öğretmene büyük sürpriz! Sınıf listesindeki ismi gördü: İçimde çok değişik bir duygu oluştu
02:07İstanbul’da korkunç gece! Kadın doktor, avukat sevgilisinin evinde terastan düştü; entübe edildi
01:41Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkistan'da
01:41Kontolsüz yıkımda dehşet! Görüntüler ortaya çıktı
00:10Türkiye'de tarihe geçecek olay: 26 günde müebbet
02:09Emekli polis, iş insanının yakın koruması olarak çalışıyordu hayatı 10 dakikada kabusa döndü: ‘Ruhen öldüm, sadece nefes alıyorum’
01:50Bir şehri ağlatan arkadaşlık, dramatik son: İkisi de aynı anda kırmızı alandaydı
01:00Yer: Bursa! Dakikalar içinde her yer beyaza büründü
00:57Çin'de kapalı kapılar ardından İran satrancı! Trump-Xi zirvesinin perde arkasında ABD'ye şok: 'En başından beri olmamalıydı'
02:31Tepebaşı Belediyesi'ne yolsuzluk operasyonunda çarpıcı 'Kripto' detayı! Özel kalem müdürünün bahçesinde gizli oda bulundu
00:55Ankara'yı fırtına vurdu: Ağaçlar devrildi, araçlar zarar gördü
00:45Dev hortum Çorum'u yıktı geçti! Vali bilançoyu açıkladı: Evlerin yüzde 80'i oturulmayacak durumda
01:06Aksaray'da feci kaza! Tarım işçilerini taşıyan minibüs TIR'a çarptı
00:29Ordu'da 21 işçi gıda zehirlenmesi şüphesiyle tedavi altına alındı
01:06Kayseri ve Çorum’da dolu yağışı etkili oldu
01:30Eskişehir'de yıldırım dehşeti! Caminin minaresi yıkıldı, imam yaralandı
00:29Büyükçekmece'deki kavgada 15 yaşındaki Abdulbaki bıçaklanarak öldürüldü
01:30Galatasaray'da Leroy Sane'den transfer itirafı! 'Fenerbahçe asla bir seçenek olmadı'
02:12Emekliye çifte ödeme müjdesi: Maaş ve Bayram ikramiyesi hesaplara ne zaman yatıyor?
01:0721 ilde eş zamanlı yasa dışı bahis operasyonu! Rasim Ozan Kütahyalı gözaltına alındı