;
Oynatma Listesi
HABERLER

ABD Başkanı Trump: Erdoğan'a teşekkür ederim

Dünyanın gözü Türkiye'de gerçekleşen 36. NATO Zirvesi'ne çevrildi. NATO Zirvesi için Ankara'ya gelen ABD Başkanı Donald Trump, Cumhurbaşkanın Erdoğan ile gerçekleştirdiği tarihi görüşmede önemli mesajlar verdi.

Konuşmasının başında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür eden ABD Başkanı Donald Trump, Beştepe'den dünyaya seslendi: 

Türkiye'de Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür etmek istiyorum. Kendisi büyük bir insan, büyük bir lider. Uzun süredir dostum. Oldukça güçlü bir kişilik. Çok başarılı ve ülkesini oldukça iyi yönetiyor. Askerî açıdan da oldukça güçlü bir ülke yönetiyor. İnsanlar bunu zaman zaman göz ardı ediyorlar ama gerçekten çok iyi bir iş çıkarıyor.

Uçaktan indiğimiz andan itibaren havalimanını gördük. Gerçekten çok güzeldi. Bizim zirvemiz için yeni bir terminal inşa ettiler. Her şey çok güzeldi. Bu yüzden Erdoğan'a çok teşekkür ediyorum. Türkiye'de harika bir iş çıkardı.

"İRAN'IN ASKERİ KAPASİTESİNİ İMHA ETTİK"

İran'da yapılması gerekeni yaptık. İlk dönemimde olduğu gibi, geçtiğimiz 18 ay içerisinde de Amerika Birleşik Devletleri tarihî bir çabayla savunma harcamalarını artırmaya yönelik adımlar attı. Bunu, dünyada başka hiçbir ülkede bulunmayan ekipmanlara sahip olmak için yaptık.

İran'a baktığınız zaman, askerî kapasitelerini birkaç hafta içerisinde ortadan kaldırdık. Yüzlerce gemileri vardı; şimdi hepsi denizin dibinde. Yüzlerce uçakları ortadan kaldırıldı. Havalimanlarındaki pistler, radarlar ve diğer unsurlar imha edildi. Liderleri de aynı şekilde etkisiz hâle getirildi. Şu anda savaşma kabiliyetleri son derece düşük. Ellerinde çok az sayıda füze kaldı. Füze fırlatıcılarının da büyük bölümü yeniden imha edildi.

"DÜNYANIN EN GÜÇLÜ ORDUSUNA SAHİBİZ"

Biz dünyanın en güçlü ordusuna sahibiz. Bu açık ara böyledir; buna yaklaşabilen başka bir ülke yoktur ve herkes bunu kabul ediyor. Dünyanın en güçlü ordusuna sahibiz ve artık bize ülke olarak yeniden saygı duyuyorlar. İki yıl önce böyle değildi. Bize gülüyorlardı. NATO bize gülüyordu, herkes bize gülüyordu. Ama artık kimse gülmüyor. Artık ortada bir kahkaha duymuyorsunuz. Bu yıl ordumuz ve askerlerimiz için rekor düzeyde, 1 trilyon dolarlık yatırım yaptık. Önümüzdeki dönemde de büyük miktarda yatırım yapılacak. Bu kaynakların tamamı en iyi ekipmanlara harcanıyor.

Şu anda Amerika Birleşik Devletleri tarihinde en fazla insanın çalıştığı dönemi yaşıyoruz. Tarihin en yüksek yatırımını aldık: 19,2 trilyon dolar. Bu, önceki seviyelerin katbekat üzerinde bir rakam. Bunu gümrük tarifeleri döneminde başardık.

"YAPAY ZEKADA ÇİN'DEN ÖNDEYİZ"

Yapay zekada Çin'den daha iyiyiz. Tiktokta en fazla tıklanan benim. ABD dünyanın en iyi dronlarını üretiyor. Toyata Meksika'daki fabrikasını ABD'ye taşıyacak. En yüksek düzeyde fabrikalar inşa ediliyor. 1-2 sene verdim fabrikalarını inşa etmeleri için. Yoksa tarife ödemek zorunda kalacaklar. Tarihte buna benzer bir gelişme görülmedi. Çok büyük fabrikalar inşa ediliyor. Keza yapay zeka şirketleri. Kendi elektriklerini üretmeleri için zorluyoruz. Yapay zekada ve diğer konularda Çin'den öndeyiz. TikTok anlaşması harikaydı. TikTok'ta birinciyim. Seçilmek için de kullandım. Sayılar yayınlandı. Ben birinci sıradaydım. Eğlence sektöründen olanlar 27. sırada falandı. Ben de anlayamadım ama böyleydi. Bu da şu demek oluyor. Ülkemiz görünüyor. Avrupa ülkeleri ordularını yeniden inşa ederken, ABD firmaları en büyük faydayı görecekler. Dünyanın en iyi ekipmanlarını üretiyoruz. 1 hafta içerisinde almak istiyorlar. Bir sürü füze üretiyoruz. Bu zirvede de 3 milyar dolarlık bir yatırım duyurduk.

GÜNCELLEME
DETAYLARI GÖSTER