Oynatma Listesi
HABERLER

'Acil' kaçın dediler! Savaşta ikinci perde

Kiev ve Çernigiv'den çekilen Rus askerleri ve silahlarını taşıyan trenler sınırdaki istasyona ulaştı, Ukraynalı yetkililer üç ayrı bölgede yaşayan insanlardan hemen kaçmalarını istedi. ABD'liler ise, Ukrayna'ya gönderdikleri kamikaze dronelar için eğitim veriyor.

Rusya'nın Ukrayna işgalinde kırk üçüncü güne girildi, ABD Savunma Bakanlığı Pentagon Rus ordusunun başkent Kiev ve Çernigiv bölgesinden tamamen çekildiğini açıkladı. Bugün NATO üyelerine seslenmeye hazırlanan Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ise, gazetecilere yaptığı açıklamada Rusya ile savaşmak için silah istedi. Kuleba, "Gündemim çok basit, yalnızca üç madde var: Silahlar, silahlar ve silahlar" dedi.

 

Pentagon'dan bir yetkili "Kiev ve Çernigiv yakınlarındaki Rus güçlerin bölgeden çekilmesi tamamlandı. Bu güçler Belarus ve Rusya'da yeniden toplanmak üzere çekildiler" diye konuştu.

Amerikan haber ajanslarına konuşan bir savunma yetkilisi, geri çekilen Rus askeri sayısının yaklaşık 24 bin olduğunu belirtti. Başka bir üst düzey Pentagon yetkilisi ise Rus güçlerin ileride Kiev'e geri dönüp dönmeyeceği bilmenin mümkün olmadığını söyledi.

Pentagon sözcüsü John Kirby de, Rusya lideri Vladimir Putin'in 'stratejik hedeflerinin hiçbirini gerçekleştiremediğini' belirtti; "Sadece az nüfuslu merkezlerde kontrolü alabiliyor. Harkov'u da ele geçiremedi" ifadesini kullandı.

Savaş Çalışmaları adlı düşünce kuruluşu ise geri çekilen Rus güçlerin savaş kabiliyetini kazanmak için zamana ihtiyacı olduğu görüşünü aktardı. Rusya'nın Ukrayna'ya gönderdiği 130 taburun 80'den fazlasının hâlâ ülkede olduğu tahmin ediliyor.

 

ABD'LİLERDEN UKRAYNA ORDUSUNA DRONE EĞİTİMİ

Ukrayna'ya geçtiğimiz yıl Ağustos ayından bu yana 1,7 milyar dolar tutarında silah yardımında bulunan ve özellikle Javelin tanksavar füzeleriyle işgalin kaderini değiştiren ABD, ayrıca Ukrayna birliklerine kamikaze drone eğitimi veriyor.

Beyaz Saray, 16 Mart tarihinde Ukrayna'ya 100 adet Switchblade kamikaze silahlı insansız hava aracı gönderileceğini açıkladı. Söz konusu silahlar halihazırda Ukrayna ordusunun eline ulaştı ve ABD'li askerler Ukraynalılara Switchblade'in nasıl kullanılacağına ilişkin eğitim veriyor.

Üst düzey bir Pentagon yetkilisi, küçük bir grup Ukrayna askerinin eğitildiği bilgisini verdi. Aynı yetkili, ayrıca Ukraynalılara diğer sistemlere ilişkin de eğitim verilebileceğini kaydetti.

40 kilometre uzaklıktaki Rus hedeflerine bile dalış yapabilme kapasitesine sahip kamikaze insansız hava araçları Switchblade, uzaktan kumandalı ve güdümlü füze taşıyor. İki ayrı modeli olan drone'un Switchblade 600 modeli, 23 kilogram ağırlığında ve havada 40 dakika kalabiliyor.

Daha küçük bir model olan Switchblade 300 ise, 10 kilometre uzaklıktaki hedeflere ulaşabiliyor ve 15 dakika havada kalabiliyor. Benzerlerine göre 6 bin dolarlık fiyatıyla oldukça ucuz olan Switchblade, Javelin başlığına sahip.

 

SİLAH DOLU TRENLER

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, Ukrayan birliklerinin Rus ordusunun saldırılarına başladığı doğudaki Donbas bölgesinde yeni bir savaşa hazırlandığını bildiriyor. İşgale girişmeden iki gün önce kağıt üstündeki Donetsk ve Lugansk yönetimlerini tanıyan Rusya lideri Putin, Donbas'ı 'özgürleştireceğini' savunuyor.

Ukraynalı yetkililer, yeni bir savaşın ayak sesleri duyulurken bölgedeki sivillerden 'acil' şekilde Donbas'ı terk etmesini istedi. Wall Street Journal gazetesi, söz konusu uyarının ülkenin ikinci büyük kenti Harkov'un bazı bölgelerini de kapsadığını belirtiyor.

Başbakan Yardımcısı Irina Vereschuk, "Sonra, insanlar ateş altında kalıyor ve biz onlara yardım etmek için hiçbir şey yapamayacağız" dedi.

Donbas'ta Ukrayna'nın kontrol ettiği Severodonetsk'e bir top mermisi düştü. Agence France-Presse (AFP) foto muhabiri Fadel Senna, merminin isabet ettiği evin önünden canhıraş bir şekilde kaçan Severodonetsk sakinlerinin fotoğraflarını çekti.

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, Donbas'ta yeniden bir araya gelen Rus birliklerinin aynı zamanda saldırı için keşif çalışması yaptığını belirtiyor. Rusya Donbas'taki saldırının bir an önce başlaması için askerlerini ve silahlarını trenlerle taşıyor. Rusya-Ukrayna sınırındaki Belgorod bölgesinde yer alan Valuyki'deki tren istasyonuna silahlar ve diğer ekipmanlar ulaştı.

Rus ordusu Ukrayna'nın en büyük ikinci kenti Harkov'a top saldırılarına devam ediyor ve bir yandan da Azak Denizi kıyısındaki Mariupol'ü tamamen ele geçirmek için savaşıyor. Ukrayna güçleri ise güneydeki Herson yakınlarındaki Osokorivka'yı geri almak için çarpışıyor.

ZELENSKIY RUS PETROLÜNE BOYKOT İSTEDİ

Avrupa Birliği ve ABD, Buça katliamının ardından Rusya'yı hedef alan yeni yaptırımlar ilan etti. Yaptırım paketinde Putin'in iki kızı da bulunuyor. Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, Rusya'ya yönelik ambargoları memnuniyetle karşılarken, yine de yetersiz olduğunu söyledi.

Zelenskiy, son video mesajında Batı'ya daha ileri bir adım atıp, Rus petrolünün kullanımını boykot etme çağrısı yaptı. Ukrayna lideri ayrıca, ambargo üzerine uzlaşılamamasının Ukrayna halkının yaşamına mal olduğunu vurguladı.

 

Rusya, dünyanın en büyük üçüncü petrol ihracatçısı ve satışının yarısından fazlasını Avrupa'ya yapıyor. Rus petrolü, İngiltere'de petrol talebinin yüzde 8'ini, ABD'de ise yüzde 3'ünü karşılıyor.

Ukrayna lideri Zelenskiy, Moskova'nın petrol ihracatından, barış görüşmelerini ciddiye almasını gerekmediğini düşündürecek kadar çok para kazandığını belirtti. Zelenskiy, Rus bankalarının uluslararası mali sistemde tamamen dışlanması için ısrar etmeyi sürdüreceğini de ekledi.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER