;
Oynatma Listesi
HABERLER

AK Parti İl Başkanı Özdemir: CHP'nin 2 puan önündeyiz

AK Parti İstanbul İl Başkanı Abdullah Özdemir, CNN Türk'ten Hakan Çelik'in sorularını yanıtladı. Özdemir, yaptığı açıklamada, İstanbul’un trafik sıkışıklığı, metro projelerindeki gecikmeler ve kentsel dönüşüm konularına dikkat çekti. AK Parti döneminde metroların finansmanının sağlandığını, toplamda 220 milyon Euro üzerinde kaynağın Büyükşehir’in elinde olduğunu belirterek, projelerin geciktirilmesi ve iptal edilmesinin İstanbul halkını mağdur ettiğini sözlerine ekledi. Özdemir, İstanbul'da yapılan son seçim anketine ilişkin bilgi de verdi.

AK Parti İstanbul İl Başkanı Abdullah Özdemir, CNN Türk’ten Hakan Çelik’e yaptığı açıklamada İstanbul’daki trafik ve ulaşım sorunlarını değerlendirdi. Özdemir, trafik ve ulaşım problemlerinin İstanbul’da birinci sırada olduğunu, kentsel dönüşüm ve depremin ise %16 ile ikinci sırada yer aldığını belirtti.

AK Parti döneminde 2000’li yıllarda yapılan atılımların 2–3,5 yıl içinde kesintiye uğradığını ifade eden Özdemir, şehirdeki projelendirme, kamulaştırma ve uygulama süreçlerinin en az 3–4 yıl sürdüğünü ve bu nedenle kesintilerin ciddi etkisi olduğunu belirtti.

Özdemir, 2004–2010 yılları arasında yapılan ulaşım ana planı ve 2010–2019 yılları arasında tamamlanan metro çalışmalarının trafik sıkışıklığını 6. sıraya kadar düşürdüğünü hatırlattı. Ancak İstanbul’un yeniden zirveye çıktığını vurguladı.

Metro projelerinin gecikmesine de değinen Özdemir, özellikle Kirazlı-Halkalı metrosunun %7 seviyesinde kaldığını ve çalışmaların durduğunu ifade etti. “Büyükşehir Belediyesi irade ortaya koyup projeyi hayata geçiremedi. Bu metro hattı tamamlansaydı İstanbul’un batısı nefes alacaktı” dedi.

Özdemir ayrıca, AK Parti döneminde metroların finansmanının sağlandığını, toplamda 220 milyon Euro üzerinde kaynağın Büyükşehir’in elinde olduğunu belirterek, projelerin geciktirilmesi ve iptal edilmesinin İstanbul halkını mağdur ettiğini sözlerine ekledi.

AK Parti İstanbul İl Başkanı Abdullah Özdemir'in açıklamaları şöyle;

"Trafik ve ulaşım problemleri İstanbul’da birinci sırada çıkmıştır. İkinci sırada %16 ile kentsel dönüşüm ve deprem yer almaktadır. Diğer konular ise çok geride kalmaktadır. Eski bir şehirden, yani 8 bin yıllık tarihi olan bir şehirden bahsediyoruz. Bazı sokaklarda, bırakın afetleri veya depremleri, normal koşullarda bile bir ambulansın veya itfaiyenin girmesi zordur. Maalesef çarpık yapılaşma zaman içinde daha da yoğunlaşmış ve çözülmesi güçleşmiştir.

"MEVCUT YÖNETİMİN İSTANBUL’A DAİR BİR VİZYONU YOK"

Yeni başlayan projelerden biri, 2017’de ihalesi yapılan Kirazlı-Halkalı metrosudur. Bu metro doğrudan 2 milyon nüfusu ilgilendiriyor. Bölgeyi bilenler bilir; Basın Express üzerindeki Güneşli Köprüsü şu anda yoğun bir sorun oluşturuyor. Ancak metro çalışması maalesef sadece %7 seviyesinde ve şu anda durma noktasında.

Son 2–3 yıldır herhangi bir çalışma yok. Yeni ihaleler yapılmış, ancak iptaller söz konusu olmuş. Büyükşehir Belediyesi bu projeyi hayata geçirmekte irade ortaya koyamamış ve başarısız olmuştur. Örneğin Mahmutbey-Esenler metrosu 2017’de ihale edilmiş, 2020–2021’de tamamlanması gerekirdi. Bu metro İstanbul’un batısına giden tek metro hattıdır ve %20 seviyesindedir. İstanbul’un batısına giden metro hattı tamamlanmış olsaydı, İstanbul’un batısı büyük ölçüde rahatlayacaktı. Ancak mevcut yönetimin İstanbul’a dair bir vizyonu yok.

"5 MİLYAR EURONUN ÜZERİNDE KAYNAĞIN METROYA KULLANILMADIĞI YÖNÜNDE İDDİALAR SÖZ KONUSU"

Bu metroların finansal kredileri AK Parti döneminde ayarlanmıştı. Örneğin bir projede 160 milyon Euro, diğerinde 240 milyon Euro kaynak sağlanmıştı. Metroların geciktirilmesi ve önünün kesilmesi, bazı projelerin iptal edilmesi gibi durumlar yaşanmış.

İBB, bu konular gündeme geldiğinde polemik yarattı ve toplumu yanlış bilgilendirdi. Beceriksizlik, engellenme söylemleriyle örtülmüş, halk metro hizmetlerinden mahrum bırakılmıştır. Oysa metro projeleri hazır ve 220 milyon euroluk kaynak Büyükşehir’in cebine girdi. Bundan sonraki süreçte de metrolarla ilgili tüm borçlanma taleplerine de olumlu yanıt verildi.

5 milyar euronun üzerinde bir metro projesi için gelen kaynağın metroya kullanılmadığı yönünde çok ciddi iddialar söz konusudur. Büyükşehir’e gelen metro ile ilgili kaynağın, hatta son soruşturmalardaki şirketlere aktarıldığı yönünde de ciddi iddialar bulunmaktadır. Bu kaynak, yurt dışı kredileriyle ilgilidir.

Bazı iddialara göre, bu kaynaklar yolsuzluk operasyonundaki birçok paravan şirkete aktarılmıştır. İstanbul iddianameleri çıktığında, muhtemelen bu durumların da yer alacağı düşünülmektedir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin kaynakları maalesef hem metro projelerinde hem de diğer alanlarda İstanbul ve Türkiye siyasetini dizayn etmek üzere kullanılmıştır.

Bir taraftan devam eden metrolar bulunmaktadır. Bu projeler Bakanlık tarafından yürütülmektedir. Bazıları Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı sorumluluğundadır, bazıları ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluğundaki projelerdir.

"2019’DAN BU YANA İSTANBUL’DA BİR METRE YENİ METRO HATTI İÇİN İHALE YAPILMADI"

Örneğin yakın zamanda Sabiha Gökçen Havalimanı’na giden metro Pendik tarafında açılmıştır. Gayrettepe’den havalimanına giden 37 kilometrelik metro da Bakanlık tarafından yapılmıştır. Havalimanından Halkalı’ya giden 33 kilometrelik metro artık son safhalarına gelmiştir. Bakırköy, İDO’dan Kirazlı’ya gelen metro da Bakanlık tarafından tamamlanmıştır.

Bakanlık, İstanbul’da Büyükşehir Belediyesi’nin yapmayı reddettiği Başakşehir-Kayışehir metrosunu, 6 küsur kilometre uzunluğunda, devralmış ve 26 ayda bitirmiştir. Bu tür metro çalışmaları, Büyükşehir Belediyesi’nin devraldığı dönemde tamamlanmış olmalıydı. Mevcut durumda metro projeleri %50 ilerleme oranına gelebilecek konumdadır.

Mevcut durumda İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 233 kilometre olan mevcut metro hattını 450 kilometreye çıkaracağını iddia etmiştir. Ancak şimdi, Bakanlık projeleri dahil edildiğinde, metro kilometresi 300’lü seviyelerdedir. Büyükşehir Belediyesi, var olan metro projelerini tamamlamamış, yeni bir metro projesi ihale etmemiştir. 2019’dan bu yana İstanbul’da bir metre yeni metro hattı için ihale yapılmamıştır.

"AK PARTİ ŞU ANDA İSTANBUL’DA DA BİRİNCİ PARTİ"

AK Parti şu anda İstanbul’da da birinci parti konumundadır. 2 puan farkla CHP’nin önüne geçmiştir. Ancak biz bunu yeterli görmüyoruz. Özellikle iddianame süreçleri tamamlandıktan sonra, İstanbul halkı gerçekten İstanbul’da neler yapılmış, İstanbul’un kaynakları nasıl heba edilmiş, bunları görecektir.

Bu süreci ben biraz FETÖ sürecine benzetiyorum. 2013 yılında dershaneler meselesi ilk ortaya çıktığında, birçok kişi “Bu dershanelerle niye uğraşılıyor?” gibi sorular sormuştu. Ancak 2013, 2014, 2015 yıllarında yürütülen mücadele, 2016 yılında tam anlamıyla anlaşılmış ve sonuçlandırılmıştır.

"YÜZYILIN YOLSUZLUK OPERASYONUYLA KARŞI KARŞIYAYIZ"

Şu anda maalesef yüzyılın yolsuzluk operasyonuyla karşı karşıyayız. İstanbul halkı, kendi vergilerinin hükümet tarafından Büyükşehir’e gönderilen paraların nasıl heba edildiğini, hangi yerlere aktarıldığını iddianame ortaya çıktıktan sonra net bir şekilde görecektir.

Biz özellikle yargının önüne geçmemek ve duyumlarımızı, iddiaları iddianame çıkmadan paylaşmamak ilkesine sahibiz. Bu işin siyasallaşmasını ve siyasal zeminde yürütülmesini istemiyoruz; yargının siyasal bir zemine çekilmesini de arzu etmiyoruz.

Ancak, Aziz İhsan Aktaş iddianamesinde başkanın fiilleri net bir şekilde ortaya konmuştur. Damatlığından düğün organizasyonlarının masraflarına, eşine alınan lüks otomobil ve ciplerden birçok otel ve inşaat şirketinin kaynaklara bağlanmasına kadar birçok durum belgelenmiştir. Aziz İhsan Aktaş’ın, belediyenin kaynaklarından bir milyarın üzerinde bir kaynağı kendisine aktardığı ve bu kaynak üzerinden çeşitli siyasal çalışmalar yürüttüğü görülmüştür.

Baktığınızda, muhalif kimliği bilinen İsmail Saymaz ve Bahar Feyzan gibi isimlerin açıklamalarında bu iddianamenin boş olmadığı, dolu ve kapsamlı bir iddianame olduğu kamuoyu tarafından görülmüştür. İstanbul Büyükşehir Belediyesi iddianamesi, İstanbul’da yapılanlara dair gerçeği daha da kuvvetlendirecektir.

İstanbul halkı, Ekrem İmamoğlu döneminde yaşananları net bir şekilde görecektir. Bunun sonucunda, AK Parti’ye olan güvenin artacağına; Cumhuriyet Halk Partisi’nin güveninin ise erozyona uğrayacağına inanıyoruz.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER