Oynatma Listesi
TELEVİZYON

AK Parti Sözcüsü Çelik'ten CNN TÜRK'te flaş açıklamalar

Joe Biden'ın skandal açıklamasından sonra AK Parti Sözcüsü Çelik, CNN TÜRK canlı yayınında sert açıklamalarda bulundu. Çelik, "Tabii ki bu kararın siyasi sonuçları olacaktır." dedi.

Ömer Çelik'in açıklaması şöyle: Bu karar her sene tartışılan ama hiçbir şekilde bu noktaya varmamış bir ifadeyle ortaya çıktı. Biz bu kararı baştan aşağıya gayrimeşru buluyoruz. Bu kararı şiddetle kınıyoruz. Hiçbir şekilde tarihsel dayanağı olmayan bir karar. O zamanki tarihi gerçeklerden hiç haberi olmayan bir karar. Biden'ın açıklamasında 1,5 milyon Ermeni'nin öldürülmesi gibi bir rakamın verilmesi esasında birebir bu kararın Ermeni tezlerinin kes kopyala yapıştır şeklinde önümüze geldiğini gösteriyor. Bölgedeki normalleşmeyi, Türkiye Ermenistan, Azerbaycan Ermenistan arasındaki normalleşme süreçlerini tamamen sabote etmiştir. Türkiye'nin normalleşme ile ilgili attığı kademeli adımlar vardı. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından söylenen karşılıklı olarak arşivler açılsın beraber tartışsın tarihçiler ve çıkacak sonuca herkes saygı duysun. Ermenistan tarafı bu meseleyi engelledi buna girmedi. Arkasından çok önemli bir karar alınmıştı yıllar evvel. Karşılıklı güven adımları atılacaktı bunun eylem planı da yapılmıştı. Bu çıkarılan eylem planını maalesef Ermenistan Anayasa Mahkemesi iptal etti. Üçüncü bir aşamaya gelince aslında büyük bir fırsat vardı Karabağ savaşı sonrası bölgedeki normalleşme için bir mekanizma oluşturuluyordu. Nereden bakarsanız bakın tarihi bir tezi yok, hukuki bir temeli yok. Hem Türk ABD ilişkilerine zarar veren hem bölgedeki normalleşmeye zarar veren hem de yeni gelişmeleri engelleyen bir karar oldu. Bu kararın siyasi sonuçları olacaktır.

Müttefik olmamıza rağmen birtakım güvensizlik alanlarımız var. PKK'ya verdiği destek. İkincisi FETÖ'ye yönelik himaye devam ediyor orada, F-35 konusundaki tutumları... Biden dönemi bu negatif ajandaların elenmesi açısından bir şanstı. Ama bu kararla birlikte negatif ajandayı radikalleştirmiş oldu. Kafkasya'daki barış ile ilgili olarak atılacak adımları sabote etti. Arşivlerin açılması meselesi var... Her seferinde bundan kaçan Ermenistan tarafı. Ermenistan'ın kendi politikası da diasporanın elindedir. Diasporadaki bu radikal yaklaşımının Ermenistan'ı da böyle izole bir ülke olduğu herkes tarafından tespit ediliyordu. Biden'ın bu radikal Ermeni çevrelerinin radikal politikasına destek vererek normalleşmeyi engelleyen bir adım attığını görüyoruz. Biden dönemi pozitif değişim için bir şanstı. Bu kararın ne kadar yanlış olacağını değerlendirecek olan aslında Amerikan güvenlik sistemidir. Ama görüldüğü kadarıyla Biden yönetiminde siyasi kararların çok derinlemesine değerlendirilmeden alınacağı bir döneme girmiş oluyor.

Bunca yıl boyunca başkanların ekiplerinin Türkiye'nin değerini bilmesi; Türkiye'nin değerini konumunu takdir etmesiyle bu engellendi. Netice itibariyle Türkiye'nin attığı normalleşme adımları her zaman takdir edildi. İlk defa bir ABD Başkanı bu normalleşme adımlarını sabote eden bir adım atmış oluyor.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER