00:24Kafa kafaya çarpıştılar! 3 kişinin yaralandığı kaza...Adnan Menderes Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Gürdal, AA muhabirine, Osmanlı döneminde inşa edilen İzmir-Aydın demir yolu hattının Anadolu'daki demir yolu ağının gelişiminde önemli rol oynadığını söyledi.
Bu hattın bir kolu olan Eğirdir güzergahının restore edilerek kültür ve doğa turizmine açılması gerektiğini ifade eden Gürdal, "Bu hat, 22 Eylül 1865'te İngiliz sermayesi ile Osmanlı Devleti arasında yapılan anlaşma kapsamında 'Osmanlı Demiryolu Şirketi' tarafından inşa edildi. İzmir ile Aydın arasındaki 130 kilometrelik hat yaklaşık 10 yılda tamamlanarak 1876 yılında işletmeye açılmıştı. Demir yolunun verimli sonuçlar vermesi üzerine hat ilerleyen yıllarda genişletildi. 1889'da Nazilli'ye, 1890'da ise Dinar'a kadar uzanan yeni hatlar inşa edildi." bilgisini verdi.
Stratejik öneme sahip olan Eğirdir'e de bu hattın Dinar'dan uzatıldığına dikkati çeken Gürdal, Eğirdir demir yolu hattının 1 Kasım 1912'de hizmete girdiğini kaydetti.
İstiklal Savaşı döneminde bu hattın kullanıldığını belirten Gürdal, "Demir yolu hattı yaklaşık 91 yıl boyunca işledi. Hat, kapasite kullanımındaki yetersizlik gibi ekonomik gerekçelerle 2003 yılında kapatıldı. Ancak geriye 114 yıllık çok kıymetli bir miras kaldı." dedi.
"Taş gar binası müzeye dönüştürülebilir"
Demir yolu güzergahında yer alan kültür varlıklarının korunarak turizme kazandırılması gerektiğini vurgulayan Gürdal, taş yapıdan inşa edilen gar binasının küçük bir restorasyonla etnografya müzesine dönüştürülebileceğini söyledi.
Gürdal, "Küçük bir onarımla bu taş bina iç donanımıyla birlikte müze haline getirilebilir. Böylece hem kültürel miras korunur hem de ilçeye ekonomik katkı sağlanır." önerisinde bulundu.
Gar binasına yaklaşık 300-350 metre mesafede 150 metre uzunluğunda bir demir yolu köprüsü bulunduğunu aktaran Gürdal, köprünün 9 çelik ayak üzerine kurulduğunu, ayak aralıklarının 15 metre olduğunu ve orta bölümde yüksekliğin yaklaşık 10 metreye ulaştığını anlattı.
Atatürk'ün Eğirdir ziyareti
Mustafa Kemal Atatürk'ün de Eğirdir'i bu hat üzerinden ziyaret ettiğini hatırlatan Gürdal, İstiklal Savaşı sonrasında savaşta önemli katkı sağlayan il ve ilçeleri ziyaret eden Atatürk'ün 6 Mart 1930'da özel treniyle buraya geldiğini söyledi.
Trenin demir köprüye yaklaşırken yavaşladığını aktaran Gürdal, "Atatürk penceresini açarak Eğirdir'i, gölü ve göl içindeki Yeşil Ada ile Can Ada'yı görmüş ve 'Ne muhteşem bir manzara.' sözünü söylemiştir." dedi.
Bu ziyaretin ardından 1933 yılında belediye encümeninin aldığı kararla Eğirdir halkının Atatürk'e bir ada hediye ettiğini belirten Gürdal, hattın tarihi ve manevi değerinin büyük olduğunu dile getirdi.
Doğa yürüyüşü turizmine açılabilir
Gar binası ile demir köprü arasındaki yaklaşık 300-350 metrelik güzergahın doğa ve dağ yürüyüşü turizmine de uygun olduğunu ifade eden Gürdal, hattın turizme kazandırılmasının Eğirdir ekonomisine fayda sağlayacağını söyledi.
Gürdal, "Amacımız, bu tarihi gar binası ve demir yolu köprüsünün korunarak turizme açılmasıdır. Bu değerler hem yaşatılmalı hem de bölgeye ekonomik olarak değerlendirilmeli." ifadelerini kullandı.
00:26İsrail Konsolosluğu önünde çatışma
02:08Saldırganların etkisiz hale getirildiği anlar kamerada
02:18İstanbul'da İsrail Konsolosluğu önünde çatışma
04:40Nilperi Şahinkaya'yı dolandırdığı iddia edilmişti: Eski sevgili Baturalp Bekar'dan açıklama
02:13MHP lideri Bahçeli'den Terörsüz Türkiye açıklaması: Barış taviz değildir
02:26Yasak aşka suçüstü! Aldatılan kadın ihaneti görüntüledi: Hayatım bitti
01:39Bakan Kurum: İstanbul'da 150 bin vatandaşımız daha sağlam binalarda oturacak
02:2268 yaşındaki kadın eşini öldürdü, satırla 15 parçaya ayırdı! Nedeni şoke etti
00:30Panama'da köprünün altındaki yakıt kamyonu patladı! Dehşet anı kamerada
02:23Ünlülere yeni uyuşturucu operasyonu: Simge Sağın, Melek Mosso, Mustafa Ceceli...
01:01Artemis II Ay görevinin perde arkasındaki duygusal hikaye! Ağlamalarının asıl sebebi ortaya çıktı: Ona bu adı vermek istiyoruz
01:07Üsküdar Belediyesi'ne operasyon: 20 kişi gözaltına alındı
00:45İsrail ordusu, İran’a yönelik yeni bir saldırı dalgasının tamamlandığını açıkladı
00:5012 saatlik aranın ardından İran’dan İsrail’e yeni füze saldırısı
02:21Babasından kalan miras servete dönüştü: Litresi 5 bin Euro'ya alıcı buluyor
01:00İnsanlık tarihinde yeni rekor! Artemis II mürettebatı Dünya’dan en uzak noktaya ulaştı
00:33Osmaniye'de sağanak ve dolu hayatı olumsuz etkiledi
00:54İnşaatta beton döküldüğü anda yan binanın duvarı çöktü
01:07İran'ın misilleme füzesi Hayfa'da bir binaya isabet etti
03:04Dünyanın gözünün çevrildiği Beyaz Saray'dan açıkladı! Trump: İran yarın gece yok edilebilir
01:18'GÖKBEY' hava ambulans filosunun gücüne güç katacak
01:21İlk gün kurbanları! İran'da ABD-İsrail saldırılarında hayatını kaybeden öğrenciler anıldı
01:39Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gündemimizde erken ya da ara seçim yok
00:26Uzun menzilli kamikaze İHA'dan test uçuşu
00:33ABD ve İsrail, Buşehr'deki mühimmat deposunu vurdu
01:57İran görüntüleri paylaştı! İşte ABD'lilerden geriye kalanlar
01:40Hamile eşini başından vurup öldürdü! Telefon açıldı mesajlar ortaya çıktı: Kızım gidip mermiye kafa mı attı
00:46Sokak ortasında kurşun yağmuru! Silahlı saldırıya bardakla karşılık verdi
02:49İnsanlığın en uzak yolculuğu! Artemis II mürettebatı, Ay'ın çekim alanına girdi