01:51Bakan Kurum, küçük Yusuf ve dedesinin yeniden başlayan hikayesini paylaştıBDDK, bankalara eğitim ve sağlık harcamalarının kredi kartı limitlerine ilişkin yeni düzenlemelerin uygulanmasından istisna tutulacağı talimat yazısı gönderdi.
BDDK tarafından bankalara iletilen yazıda, müşteri mağduriyetlerinin önlenmesi amacıyla dijital kanallar üzerinden gelir belgelerinin temini ve teyidi süreçlerinin oluşturulması, eğitim ve sağlık harcamalarının olumsuz şekilde etkilenmemesini sağlayacak gerekli sistemsel geliştirmenin yapılmasının gerektiği belirtildi.
BANKALARA 3 AY SÜRE VERİLDİ
Yazıda, söz konusu kararın sağlıklı ve kesintisiz şekilde uygulanabilmesi için bankaların gerekli sistemsel altyapılarını en geç 3 ay içerisinde tesis etmeleri ve tüm operasyonel süreçlerini eksiksiz biçimde tamamlamaları istendi. Ayrıca, uyum sürecinde atılması öngörülen adımları içeren yol haritasının, kuruluş birlikleri aracılığıyla BDDK'ye iletilmesi talep edildi.
Düzenleme ile kredi kartı limitlerinin gelirle uyumlu hale getirilmesi ve finansal tüketicinin korunmasının sağlanması amaçlanıyor.
KREDİ KARTI LİMİTLERİNE SINIRLAMA GETİRİLMİŞTİ
Öte yandan geçtiğimiz hafta BDDK tarafından kredi kartı limitlerine ilişkin düzenleme kapsamında Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu uyarınca kart hamilinin sektördeki toplam kredi kartı limitinin, ilk yıl için aylık ortalama gelirin azami iki katı, ikinci yıldan sonra ise azami dört katı olması gerektiği hükmünün uygulanmasında; yeni kredi kartı çıkarılması veya mevcut kredi kartlarının limitlerinin artırılması işlemlerinde yalnızca aylık veya yıllık ortalama gelirin dikkate alınmasına ve gelir düzeyinin teyidinin yalnızca, bankalarca geliri ispata elverişli olarak değerlendirilen belgeler üzerinden gerçekleştirilmesine karar verilmişti.
400 BİN TL DETAYI!
Kart hamillerinin, tüm bankalardaki toplam kart limitlerinin 400 bin TL’nin üzerinde olması halinde, son bir yıl içerisindeki en yüksek harcamanın yapıldığı hesap kesim tarihindeki kullanılmayan kart limitlerinin, bankalarca kısmi bir oranda azaltılması kararlaştırıldı.
Bankalar tarafından, tüm kart hamillerinin kredi kartı limitlerinin, 1 Ocak 2027 tarihine kadar aylık/yıllık ortalama gelirleriyle uyumlu hale getirilmesine yönelik belirlemeler yapıldı.
Böylece ilk aşamada düşük kredi kartı limitine sahip dar ve orta gelirli müşterilerin mevcut limitleri korunacak, diğer müşterilerin ise aktif olarak kullanmadıkları yüksek kredi kartı limitleri, gelir düzeyleriyle uyumlu hale getirilecek.
Bu şekilde, borçluluğun gelirle uyumu ve sürdürülebilir ödeme performansının sağlanması desteklenecek.
Ayrıca kredi kartlarının dolandırıcılık girişimlerine konu edilmesi neticesinde oluşabilecek tüketici mağduriyetlerinin önlenmesine ve kullanılmayan kart limitlerinin sınırlandırılması yoluyla yasa dışı bahisle mücadeleye katkı sağlanacak.
KREDİLİ MEVDUAT HESABINA (KMH) İLİŞKİN DÜZENLEME
Bireysel müşterilere ait kredili mevduat hesabı (KMH) açılışı ile mevcut KMH limitlerinin artışı işlemlerinde KMH limiti müşterinin bankalarca ispata elverişli belgeler üzerinden tespit edilen aylık ortalama gelirinin azami iki katı olarak belirlendi.
Bankalar ile eğitim kurumları arasında yapılan sözleşmelere istinaden eğitim ödemeleri amacıyla bireysel müşterilere tanınan KMH limitleri bu sınırlamadan muaf tutulmuş ve uluslararası düzenlemelerle uyumlu bir şekilde bireysel müşterilere ait KMH limitinin kullanılmayan kısımları için bankaların sermaye yeterliliği oranlarının hesabındaki sermaye yükümlülükleri artırıldı.
01:48Gökyüzünde bir akıncı! Özdemir Bayraktar belgeseli 7 Şubat'ta D-Smart Go'da
01:38Viral videonun perde arkası! Tüm hikaye yağmur altında başladı: 'Boncuk' deyip geçmeyin
01:18Dilek İmamoğlu'nun kardeşi Ali Kaya gözaltına alındı
01:08İstanbul yolunda uçakta ilginç an! Kalkışı durdurdu, herkesten helallik istedi
00:5615 il merkezli 'siber dolandırıcılık' operasyonları: 58 tutuklama
00:35Facianın eşiğinden dönüldü! Çatıdan düşen kar kütlesi...
00:38İğrenç ağa darbe! Çocuk istismarı içeriklerini depolayanlar yakalandı
00:36Trafikte akrobatik hareket yapan motosikletli gruba ceza
02:15Ufuk Özkan'ın ameliyatı 11 saat sürdü! Hastaneden sağlık durumuyla ilgili açıklama
00:57Çanakkale’de yeni nesil suç örgütüne operasyon! 21 kişi gözaltına alındı
02:34İran hücum botları Amerikan tankerine el koymak istedi, ABD, İHA düşürdü
00:35Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan'da! Veliaht Prens Selman ile kritik görüşme
00:51Beylikdüzü'nde iş yerinin önündeki Türk bayrağı indirildi! Şüpheli yakalandı
01:08Suriye ordusu Kamışlı'ya girdi! Şam-YPG mutabakatında kritik saatler
01:40Perşembe gününe dikkat! Yeni uyarılar peş peşe geldi: Sağanak, kar ve karla karışık yağmur geliyor...
00:42Eşini ve 9 yaşındaki oğlunu öldüren babanın, kanla zemine yazdığı not ortaya çıktı
00:47Beylikdüzü'nde iş yerinin önündeki Türk bayrağı indirildi! Polis her yerde arıyor
04:46Altında dev makas! Alım satımda fark açıldı: Nedeni belli oldu
00:23Şişli’de trafiği birbirine kattı! Motosiklet sürücüsüne 28 bin liralık ceza
00:45Suriye ordusu Kamışlı'ya girmeye hazırlanıyor! Şam-YPG mutabakatında kritik saatler
00:557 katlı binada yaşayanlar dehşeti yaşadı! Havuz çöktü, herkes tahliye edildi
00:39İzmir’de sabah saatlerinde cinayet! Evinden çıkan genç işçi hayatını kaybetti
00:37Kuyumcu soygununda itiraf! Polisi vurup altınları alan şüpheliler yakalandı
01:37Özlem eşi tarafından işe giderken öldürüldü! Kan donduran görüntüler ortaya çıktı
00:37Okul tuvaletinde kamera rezaleti! Müdür görevden alındı
02:1210 kişinin öldüğü faciadan kurtuldu! Can pazarını anlattı: Uzuvları kopanlar vardı, çığlık sesleri kötüydü
04:36Yedikleri tost sonrası hayatları karardı! 'Hafıza kaybı yaşadım'
01:50Macron'dan 3 Afrika ülkesine suikast emri! Rus istihbaratından dünyayı sarsan iddia
00:22Refah Sınır Kapısı açıldı! İlk gününde 12 kişi Mısır'a geçti