00:37Sessiz dairede korkutan inceleme! Ekipler kapıyı açtığında kamyonlar yetmediDünya, İsrail ile Lübnan arasındaki ateşkesi konuşuyor. Bir önceki ateşkesin gerçekleştiği 26 Kasım 2024’te, anlaşmanın devreye girmesine saatler kala, İsrail Beyrut’a bir kez daha bomba yağdırmıştı. O saldırıda anne ve babasını kaybeden Fransız vatandaşı Lübnanlı sanatçı Ali Cherri, İsrail’e karşı hukuk mücadelesi başlattı. Paris’te sorumluların “savaş suçu”ndan yargılanması için suç duyurusunda bulundu.
Serdar Korucu’nun CNN Türk’teki özel röportajında Cherri, ailesinin evinin İsrail tarafından bombalandığını, saldırı öncesi tahliye emri verilmediğini söyledi, hayatını kaybeden 7 sivilin arasında anne ve babasının da olduğunu belirtti. Ali Cherri, saldırı sonrasında İsrail tarafından hiçbir açıklama yapılmadığını, herhangi bir ismin hedef alındığının bile duyurulmadığını vurguladı: Bu yüzden bugün, bu yerleşim bölgesinin neden hedef alındığını anlamıyoruz. 50 yıldır bu apartmanda yaşıyoruz; tüm hayatımızı bu mahallede geçirdik. İç savaşı, 2006 savaşını ve çeşitli diğer çatışmaları burada geçirdik. Bu nedenle güvende olduğumuzu düşünüyorduk. Ama artık bugün, İsrail ordusuna karşı kimsenin güvende olmadığını biliyoruz.
'TELEVİZYONU AÇTIĞIMDA İLK GÖRDÜĞÜM...'
Ali Cherri, saldırıdan tam bir saat önce annesiyle konuştuğunu belirtti, “Ailem korkmuştu ama annem bana ateşkesin nihayet ilan edildiğini, bu yüzden bombardımanın yakında duracağını söylemişti. Umutluydular, saldırıların ve savaşın sonu olduğunu umuyorlardı” dedi. Cherri bir saat sonraysa saldırı haberini öğrendiğini söyledi: “Arkadaşlarımdan mahallemizin hedef alındığına dair mesajlar aldım. Aileme ulaşmaya çalıştım ama başaramadım. Televizyonu açtığımda karşılaştığım ilk görüntü, dairemizin yandığına dairdi.”
Cherri, yaklaşık iki yıl sonra Fransa’da başlattığı hukuki sürecin cezasızlığa karşı bir adım olduğunu ifade etti. Ali Cherri, “Bu suç duyurusuyla yapmaya çalıştığımız şey, bu hayatların sadece sayılardan, rakamlardan ibaret olmadığını göstermek. Her birinin ardında, paramparça olmuş hayatlar, sadece çocukları ve sevdikleriyle birlikte yaşamak isteyen insanların yaşamları var” dedi. Ali Cherri, sürecin sonunda sorumluların adalete teslim edilmesini umduğunu belirtti, “İnanıyorum ki, kaybettiklerimizi bu şekilde onurlandıracağız ve adalet yerini bulacak” ifadelerini kullandı.
'BU AÇIKÇA BİR SAVAŞ SUÇU'
Ali Cherri, suç duyurusunun iki rapora dayandığını dile getirdi. Onlardan biri Uluslararası Af Örgütü'nün Şubat ayında yayımladığı rapor olduğunu belirtti. Bu raporun İsrail saldırılarıyla ilgili savaş suçları soruşturması başlatılmasını istediğinin altını çizdi. Bir diğer raporunsa Forensic Architecture tarafından yapıldığını, saldırı alanının 3 boyutlu dijital rekonstrüksiyonun olduğunu kaydetti. Cherri, “Böylece, binayı hedef alan en az üç bomba olduğunu tespit edebildik. Bunlar akıllı bombalar olarak adlandırdığımız ve İsrail Hava Kuvvetleri tarafından atılan Amerikan bombaları…. Böylece bu saldırının kasıtlı olduğunu belirleyebildik. Açıkça sivil bir alana yapılan kasıtlı bir saldırı. Bu açıkça bir savaş suçu” dedi.
Ali Cherri, Paris Mahkemesi’nin açacağı soruşturmayla sorumluların kim olduğunun belirlenmesini istedi. “Bu saldırıyı gerçekleştirme emrini kimin verdiğinin ortaya çıkmasını istiyoruz” diyen Cherri, “Bu kişilerin hesap vermesini umuyoruz, çünkü en önemlisi bu cezasızlık döngüsünü kırmak. İsrail her zaman saldırılarının meşru olduğunu söyledi. Biz ise, eylemlerinin yasallığına karar vermenin İsrail ordusuna ait olmadığını söylüyoruz. Bu eylemlerin uluslararası hukuka uygun olup olmadığını belirlemesi gerekenler bağımsız hakimler olmalı” ifadelerini kullandı.
'HER SALDIRIDA AYNI TRAVMAYI YAŞIYORUM'
Beyrut’un 8 Nisan’da bir kez daha bombalandığını hatırlatan Ali Cherri, “Her saldırıda aynı travmayı tekrar tekrar yaşıyorum ve diğer ailelerin de aynı şekilde yas tuttuğunu hissediyorum. Bu gerçekten çok zor” dedi. Birkaç hafta önce yine İsrail güçleri tarafından adli soruşturma için binayı ve daireyi çeken kameraman Muhammed Şahab’ın üç yaşındaki kızıyla birlikte öldürüldüğünü hatırlattı. Cherri, “Bu saldırıların devam ettiğini, cezasızlığın devam ettiğini gördüğümüzde, bu yasal süreci sonuna kadar takip etme konusunda daha da kararlı oluyorum, çünkü bir mağdur olarak, bu tür saldırılara son vermemiz, cezasızlığa son vermemiz gerekiyor” dedi.
Ali Cherri, son ateşkes süreciyle ilgili olaraksa “Bu soruya tek söyleyebileceğim şey şu… Benim ve tüm Lübnanlıların tek umudu, hayatların kurtarılması, ölümün, bu yıkım makinesinin, bu cani çılgınlığın durması. İstediğimiz tek şey bu” ifadelerini kullandı.
01:57'Yolyemezler' çetesi için iddianame: 1,5 milyarlık bahis ağı tespit edildi
00:57Burası Türkiye! Mayıs ayında kar sürprizi: Kar 1 metreyi aştı, araçlar yollarda kaldı
01:07MİT yalanıyla dudak uçuklatan vurgun! Polisin dikkatinden kaçmayan dekont her şeyi değiştirdi
01:35Rekor sıcaklıklar kapıda, 'Süper El Nino' kasıp kavuracak! 'Son 140 yılın en güçlüsü'
01:08Yeni nesil mini keşif İHA'sı TOGAN Mini SAHA'da
01:11Endonezya'da yolcu otobüsü ile akaryakıt tankeri çarpıştı! Çok sayıda ölü ve yaralı var
01:22Staj yaptığı pastanede can vermişti! Mahir Buğra’nın mezarı başında arkadaşlarından duygu dolu veda
01:48Fenomen Yağmur Taktaş ölümünde sır perdesi! Ailenin sözleri yürek parçaladı: 'Baba, o cani hala yakalanmadı mı?'
00:31Bayrampaşa'da akılalmaz soygun! 7 milyonluk kasayı poşete koyup çaldılar
00:26Akılalmaz kaza... Sürücü neye uğradığını anlayamadı
02:18İstanbul Havalimanı’nda film gibi operasyon: Uçaktan indirildiler
00:228 saniyelik şovun faturası ağır oldu! Motosiklet sürücüsüne dudak uçuklatan ceza
01:18Vali 'efsane' aracıyla kent sokaklarında: Hayallerim gerçek oldu
00:41ABD Başkanı Trump'ı köşeye sıkıştıran ülke! Bir gecede plan değişti: 'Hesaplar altüst oldu'
01:35Bakan Kacır: Türkiye 2027'de kendi milli hibrit roket motorunu ateşleyerek Ay'a erişen ülke olacak
00:45Tekirdağ'da kahreden kaza! Motosikletle bariyerlere çarpan 17 yaşındaki Ela hayatını kaybetti
01:29İsrail ordusu Lübnan'ın güneyine fosfor bombasıyla saldırı düzenledi
00:33Düğün konvoyunun kutlaması pahalı patladı! Tam 720 bin TL ceza kesildi
01:14Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cezayir Cumhurbaşkanı Tebbun'u resmi törenle karşıladı
01:03Kağıthane'de dehşet! Kayınvalide kızını silahla vuran damadını bıçakla öldürdü
00:59Muğla Marmaris'te orman yangını çıktı
04:17Yeni nesil kara robotu: SARBOT'un operasyonel gücü artıyor
03:33SAHA 2026'da yabancı ülkelerin üst düzey yetkilileri TCG Anadolu'yu ziyaret etti
01:44Ordu’da belediye başkanından şaşırtan nüfus teşviki! 10 çocuk yapana sıfır araba verecekler
02:25Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanlığı'na Serdar Mutta seçildi
02:52Adalet Bakan Gürlek Rojin Kabaiş'in ailesi ile bir araya geldi
01:21BORAN'dan doğan güç! URAN ilk kez SAHA'da sergilendi
01:02Antalya'da sır ölüm! 58 yaşındaki adam pansiyonda ölü bulundu
04:09Doğum masasında beyin ameliyatı! Aynı anda hem anne oldu hem de görmeye başladı