03:52Gülistan Doku soruşturmasında yeni gelişme! Umut Altaş'ın FBI'a verdiği ifade ortaya çıktıBursa, binlerce yıllık karoser kültürünü klasik araç restorasyonuyla yaşatıyor. Kentteki atölyelerde, Türkiye'de bulunmayan çok sayıda klasik otomobil ve otobüs yurt dışından getirilerek yeniden hayat buluyor. Tamamen el işçiliğiyle restore edilen araçlar, çalışmaların tamamlanmasının ardından yeniden yollara çıkıyor.Klasik araç tutkunu Hikmet Sungur, bu merakının çocukluk yıllarına dayandığını belirterek, "Aslında klasik arabaların hepsine ilgileniyorum. Ben 1960 doğumluyum. Gençliğimde klasik minibüslerle büyüdük. Ehliyetimi de klasik bir minibüsle aldım. Çocukluğum onlarla geçti. Sonra askerlik dönemine geldik, otobüs dönemi başladı" dedi.Klasik otobüslere ilgi duyan bir grubun oluştuğunu belirten Sungur, zaman içerisinde insanların bu araçlara gösterdiği ilgiyi fark ettiklerini söyledi. Sungur, "Klasik otobüslere değer veren güzel bir grubumuz var. Onlarla etkinlikler yapmaya başladıktan sonra baktık ki insanların gerçekten ilgisi çok fazla. Biz de onlara yöneldik, restorasyonlarına yöneldik. Parça teminini yapmaya başladık" diye konuştu.
Bursa'daki atölyelerde çok sayıda nadir klasik aracın restorasyonunun sürdüğünü anlatan Sungur, "Mercedes 3500 var, burunlu. Setra S6 var, Neoplan var, Magirus 714 var. Yine Mercedes Avrupa 66 model bir arabamız var, 132'miz var. Bunlar şu anda iki atölyede restorasyonda" ifadelerini kullandı.Bazı araçların Türkiye'de bulunmadığını belirten Sungur, "3500 Türkiye'de yok zaten bildiğim kadarıyla. Setra S6 da yok. Onlar hep yurt dışından geliyorlar. Yurt dışından gelip burada restore edilip tekrar oraya gidiyorlar. O araçlar Türkiye'de yok" dedi.
Klasik araçların restorasyonunda Bursa'nın köklü bir karoser geçmişine sahip olduğunu belirten Samet Akman ise yaklaşık 70-80 kişilik bir ekiple çalıştıklarını söyledi.Akman, "Bizim firma olarak bizim yapamayacağımız herhangi bir araç yok. Bizde şöyle bir şey var: Hayallerinizi anlatın, biz yapalım. Karavandır, başka bir araçtır... Restore ile ilgili yapamayacağımız hiçbir şey yok. Çok güçlü bir ekibe sahibiz. Yaklaşık 70-80 kişi çalışıyoruz" dedi.Bursa'nın restorasyon kültürünün çok eskiye dayandığını ifade eden Akman, "Bursa'da restorasyon yaklaşık 3 bin yıllık bir tarihe sahiptir. Bugün Bursalılar at arabalarını dahi çok kaliteli yaparlardı. Şimdi halen karoser yapıyoruz. Daha önce Türkiye'nin hiçbir tarafında karoser konusunda herkes Bursa'ya araç yaptırmaya gelirdi" diye konuştu.
Klasik araç restorasyonunda el işçiliğinin önemine dikkat çeken Akman, bazı parçaların günler süren çalışmalar sonucunda üretilebildiğini ifade ederek, "Bu araçların bütün özelliği burada, bunların hepsi el işçiliği. El işçiliğinin zaten fiyatı yok. Yaklaşık bir aracın 3-4 milyon liradan aşağı maliyeti olmuyor. En az 3 milyon lirayı bulabiliyor" dedi.Bir klasik Mercedes'in çamurluğunun yapımı için iki kişinin 15 gün çalıştığını belirten Akman, "Bu araçlarda normalde bir tane kaput, bir tane çamurluk ya da bir tampon alıp takamıyorsunuz. 1500 Mercedes'ten bahsediyorum. Bir tane çamurluğunu yaparken iki kişi tam 15 gün uğraştık" ifadelerini kullandı.Restore edilen araçların tamamen yenilendiğini belirten Akman, "Çok eski olmalarına rağmen komple restore ediyoruz. Sıfır vaziyete getirebiliyoruz. Şu anda yolcusunu alıp şehir turu yapabilecek hale geliyor" diye konuştu.
Yurt dışından yoğun talep aldıklarını ancak mevcut kapasitenin iç piyasadaki taleplere dahi zor yettiğini belirten Akman, "Benim yurt dışı yok zaten. Şöyle yok, kapasite yetmiyor zaten iç piyasaya bakabilmek için. Şu anda bizim burada araçlarımız var, yandaki atölyede diğer araçlarımız var. Hırvatistan'da bekleyen araçlarımız var. Moldova'dan araçlar var. Almanya'da var, İngiltere'de bekleyen araçlarımız var. Sırası geleni alıyoruz. İzlanda'dan Güney Afrika'ya kadar, İspanya'dan Kazakistan'a kadar hangi ülkede diyorsanız müşterimiz var" diye konuştu.
Restore edilen araçları müşterilerine teslim etmeden önce kendilerinin test ettiğini anlatan Akman, klasik araçların yollarda vatandaşlardan da yoğun ilgi gördüğünü söyledi. Akman, "Bunları kendimiz test ediyoruz. Alırız, buralarda dolaşıyoruz. Trafiğe çıktığımız zaman etraftan insanlar durdurup resim çekiyorlar, arabayı gezmek isteyenler oluyor. Bir sürü şeyle karşılaşıyoruz. İlgi de çok yüksek" dedi.
01:16Aras gerçeğin peşinde! Kardeşinden iz bulacak mı?
02:05İrlanda’da başlayan aşk Ünye’de düğünle taçlandı
07:02OVP açıklandı! İşte Türkiye'nin ekonomideki 3 yıllık büyüme ve enflasyon tahminleri
01:04İstanbul'da avukata restoranda silahlı saldırı! Olay anına ait görüntüler ortaya çıktı
01:33KPSS Genel Yetenek-Genel Kültür oturumu sona erdi
00:52Bakan Kurum, Antalya EXPO Alanı'ndaki COP31 hazırlıklarını inceledi
00:36Konya-Antalya arasında seyahat süresi 20 dakika kısalacak
01:21Sivas’ın yolları Haysiyet’e çıktı
01:16215 suç kaydı, 64 yıl hapis cezası ile aranan kadına canlı yayında polis baskını
04:29Eşi tarafından 4 saat işkence gördü, boğazına bıçak dayandı
01:22Mezarcılık yapan babasına yardım edip üniversite harçlığını çıkarıyor
01:4688 gün yoğun bakımda kaldı! 15 yaşındaki Almina'dan 100. günde haber geldi
01:08Bursa'da yola dökülen yakıt ortalığı savaş alanına çevirdi!
01:36Binlerce kişinin önünde yaptı! Cengiz Kurtoğlu'ndan çocuklara unutulmaz jest
02:12Hatay'da damlar kırmızıya büründü! Kilosu 300 TL'den satılıyor
01:38Karaköy'de karşıdan karşıya geçmek yayaların 100 metrelik sınavı!
04:51Beşiktaş'ta Vincenzo Italiano, Fenerbahçe derbisini değerlendirdi! 'Daha fazla gol atabilirdik'
02:39Fenerbahçe Teknik Direktörü İsmail Kartal: Beklentilere cevap veremedik
00:19Serhat Kılıç'ın sevgilisi gözyaşlarına boğuldu
00:57Beşiktaş, Fenerbahçe'yi geriden gelip mağlup etti! 3 gollü maç nefes kesti
00:29Bakan Gürlek duyurdu: Fenerbahçe-Beşiktaş derbisi öncesi yasa dışı bahis operasyonu
01:31Ünlü oyuncu Serhat Kılıç evinde ölü bulundu!
01:023 gün 3 gece süren düğün hüsranla son buldu: Paranın değil, onurumun peşindeyim
01:48Bakan Bayraktar Hakkari'de çay ocağında vatandaşlarla sohbet etti: Doğunun yükselen yıldızı olacak
00:34Kuşadası’nda 5 katlı bina yıkım sırasında çöktü
00:30Şanlıurfa’da feci kaza! Minibüs, TIR’a arkadan çarptı: 2 ölü, 2 ağır yaralı
01:01Filenin Sultanları, Avrupa Şampiyonası'nda finale yükseldi! Sırbistan'a set vermedik
00:30Müstehcen içerik operasyonu: Tuğba Ekinci dahil 5 şüpheliye gözaltı
01:06Oyuncu Serhat Kılıç evinde ölü bulundu