00:27Ankara'daki bir lisede, sınava dakikalar kala öğrenciler okul bahçesine alınmayınca gerginlik yaşandıCumhurbaşkanlığı tarafından geleneksel müziğimizi yaşatmak ve geleceğin müzisyenlerini yetiştirmek amacıyla, “Türkiye Yüzyılının ilk orkestra ve korosu” olarak 2024 yılında kurulan Cumhurbaşkanlığı Çocuk Orkestrası ve Korosu, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nda Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde bir konser verecek.
2024 yılında yapılan yetenek taramaları neticesinde 250 öğrenci ile yola çıkan ve 2025-2026 öğretim yılına başlarken tekrarlanan sınavlar sonucunda bugün sayıları 350’ye yaklaşan Cumhurbaşkanlığı Çocuk Orkestrası ve Korosu, çocuklarımızın zihinsel, duygusal, ruhsal, sosyal, kültürel ve ahlaki gelişimine katkıda bulunmayı hedefliyor.
Cumhurbaşkanlığı tarafından kurulan; Milli Eğitim Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi işbirliğiyle yürütülen ve Türk Telekom tarafından desteklenen Cumhurbaşkanlığı Çocuk Orkestrası ve Korosu, geleneksel müziğimizi ve çalgılarımızı yaşatarak gelecek nesillere aktarmayı hedeflediği kadar, sosyal ve toplumsal boyutu itibariyle de büyük önem taşımakta.
Çocuk gelişimi üzerinde etkili olduğu bilinen sanat ve müzik eğitimi yoluyla, çocukların orkestra ve koro düzeni içinde iş birliği, dayanışma ve iletişim becerilerinin geliştirilmesi amaçlanıyor. Farklı seslerin ahenkle bir araya geldiği gibi, bireylerin de karşılıklı anlayış ve uzlaşma ile yaşayabileceği barış ve hoşgörü kültürünün kazandırılması hedefleniyor.
KORO, 151 KİŞİLİK ORKESTRA VE 109 KİŞİLİK KORO İLE SAHNE ALACAK
Cumhurbaşkanlığı Çocuk Orkestrası ve Korosu, yetenekleri doğrultusunda koro ve Türk Sanat Müziği Topluluğu, Türk Halk Müziği Topluluğu, Batı Müziği Orkestrası olarak branşlara ayrılmış olup Şan, Keman, Bağlama, Ud, Klarinet, Kemençe, Kanun, Ney, Kabak Kemane, Ritim, Flüt, Piyano, Gitar, Çello, Kontrbas, Viyola sınıflarında her hafta sonu iki gün eğitim alıyorlar.
Büyüyerek ve gelişerek eğitimlerine devam eden Cumhurbaşkanlığı Çocuk Orkestrası ve Korosu, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı konserinde; 41 keman, 22 bağlama, 18 ritim, 12 çello, 7 klarinet, 7 gitar, 8 viyola, 5 flüt, 3 kontrbas, 2 kabak kemane, 2 kanun, 3 kemençe, 2 ney, 4 ud, 4 piyano, cymbal, trampet, trompet, tef, timpani, triangle, fagot, korno, obua, tuba, trombon olmak üzere 151 kişilik orkestra ve 109 kişilik koro ile sahne alacak.
Genel direktörlüğünü Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Fecir Alptekin, akademik koordinatörlüğünü Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Zafer Kurtaslan’ın üstlendiği, orkestra şefliğini CSO sanatçısı Atay Bağcı, koro şefliğini Prof. Dr. Ahter Destan, Türk Müziği koro şefliğini Öğretim Görevlisi Esin Doğan’ın yaptığı Cumhurbaşkanlığı Çocuk Orkestrası ve Korosu, 19 Mayıs’ta Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek konserinde Türk sanat müziği, Türk halk müziği, klasik ve popüler müziğin en sevilen eserlerinden oluşan bir repertuvar sunacak.
Proje kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Temel Eğitim Genel Müdürlüğü, Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü, Ankara Devlet Opera ve Balesi, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, Devlet Türk Halk Müziği Korosu, Türk Dünyası Topluluğu Korosu, Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuarı ve Güzel Sanatlar Liseleri’nden toplam 50 koordinatör, eğitmen ve pedagog görev yapıyor.
01:38Vincenzo Montella'dan Arda Güler, Hakan Çalhanoğlu ve Kenan Yıldız açıklaması! 'Şu anda 100 dakikayı çıkarabileceklerini düşünmüyorum'
01:13İsrail 'burnumuzun dibinde' diyerek duyurdu! 'Türklerden akılalmaz hamle'
00:21Uyuşturucu karteli lideri Guerrero öldürüldü! Operasyon anları paylaşıldı: 'İntikamları alındı'
01:47Taliban'dan 'akıllı telefon' kararı! Afganistan’da kullanmak artık yasak
01:34HSK'nın 2026 yılı Ana Kararnamesi tamamlandı! Bakan Gürlek'ten açıklama
01:13İsrail’in Sur kentine düzenlediği hava saldırısının yol açtığı yıkım görüntülendi
01:02Kars'ta sağanak ve dolu, sele neden oldu
01:13Pakistan'dan 'Anlaşma metni hazır' açıklaması! Trump'tan 'Arakçi' paylaşımı
00:46Diyarbakır’da yaklaşık 3 metre uzunluğunda yılan görüntülendi
01:42Telefonla aradıkları kadını 7,5 milyon lira dolandıran şüpheliler yakalandı
00:4640 milyarlık bahis ağına operasyon! 32 ilde düğmeye basıldı: 116 gözaltı
02:54CHP'de 2 isme daha ihraç talebi
01:23Tamir sırasında korkunç olay! Baba ve oğlu TIR'ın altında kaldı
00:31İngiltere'de imamın evine molotofkokteyliyle saldırı! 'Evin camını kırıp yanıcı madde attı'
00:50Kentte dolu kabusu: Arabayı delik deşik etti
06:46Cumhurbaşkanı Erdoğan: Millet işi gücü bıraktı aksiyon filmi izler gibi CHP'yi izliyor
00:46'Kuralsız Sokaklar'ın yeni sezonu için geri sayım başladı
02:08ABD-İran mutabakatı için sona yaklaşılıyor! Flaş iddia: 'Tarih belli oldu'
03:28Konumu sır gibi saklanıyor! Türkiye'de 130 yıldır kimse bulamadı: Bana denk geldi
01:02LGS sınavı için tüm hazırlıklar tamamlandı! İşte öğrenciler için hazırlanan beslenme paketi
00:51AYM'den CHP'nin '128 milyar dolar' iddiasına ret! Berat Albayrak'ın avukatından açıklama: Yakın siyasi tarihin en büyük iftirası
03:58İstanbul'da bunaltıcı sıcaklara yağmur molası! 6 derece birden düşecek: Orhan Şen tarih verdi
01:02Komşular kokuyu alıp, ihbar etti! Evden kelepçelenerek çıkarıldı
00:26Yapay zeka değil, gerçek kaza görüntüsü... Otomobile böyle yapıştı!
06:32Altın fiyatında düşüş devam edecek mi? Uzmanından gram altında 5500 TL uyarısı
09:23Beyaz et sektörüne soruşturma! Bakan Gürlek: 13 şirkete 'denetim kayyımı' atandı
02:34Netflix, Türk öğretmene milyonlar ödeyecek: Ben bir özür beklerdim
00:35Silivri Belediyesi'ne 'yolsuzluk' operasyonu başladı: Başkan Bora Balcıoğlu dahil çok sayıda gözaltı
01:12Bahçeli'den Kılıçdaroğlu ve Özel'e tepki: Kullandıkları üslup kutuplaştırdı