Oynatma Listesi
HABERLER

Ermenistan ordusu, Paşinyan'ın istifasını istedi

Dağlık Karabağ savaşını kaybeden Ermenistan ordusu, Başbakan Paşinyan'ın istifasını isteyen bir bildiri yayınladı. Paşinyan, Reuters haber ajansının 'son dakika' koduyla duyurduğu bildiriye yanıt olarak taraftarlarını sokağa çıkmaya çağırdı ve Genelkurmay Başkanı'nı görevden aldı. Ardından sokağa inip destekçileriyle Cumhuriyet Meydanı'na doğru yürüyüşe geçen Paşinyan, sonuna kadar direneceğini söyledi. Rusya'dan ilk açıklama geldi, yaşananlardan endişe duyulduğunu belirten Kremlin tarafları sağduyuya davet etti.

Azerbaycan karşısında 44 günde diz çöken ve Dağlık Karabağ'da işgal altında tuttuğu toprakları kaybeden Ermenistan'da bugün en büyük deprem gerçekleşti. Haftalardır fırtına öncesi sessizliğin hüküm sürdüğü ülke çatırdadı.

9 Kasım'da yenilgi anlaşmasını imzalayan Başbakan Nikol Paşinyan, hafta içinde Genelkurmay Başkan Yardımcısını görevden aldı. Yerel medyaya verdiği röportajda ise Rus İskender füzelerini savaşta Azerbaycan'a attıklarını ilk kez itiraf etti.

Çarşamba günü yayınlanan röportajda bir diğer dikkat çeken detay, Paşinyan'ın söz konusu füzelerin ancak yüzde 10'unun patladığını ve diğerlerinin infilak etmediğini söylemesiydi.

Röportajın üzerinden bir gün geçmeden Ermenistan'da fırtına koptu. Genelkurmay Başkanı ve diğer komutanlar, Başbakan Paşinyan'ın istifasını isteyen bir bildiri yayımladı. Perşembe sabahı yayınlanan bildiriyi Reuters haber ajansı 'son dakika' koduyla geçti, bir anda tüm dünyanın gözü Ermenistan'ın başkenti Erivan'a çevrildi.

Ordunun bildirisi, Genelkurmay Başkanı Yardımcısı Tiran Haçatryan'ın Paşinyan tarafından görevden alınmasının ardından geldi. Bildiride, söz konusu adımın şiddetle protesto edildiği belirtildi.

Başbakan Paşinyan ise, bildiriden sonra yaptığı ilk açıklamada bir askeri darbe teşebbüsünün olduğunu savundu ve destekçilerini sokağa çıkmaya çağırdı.

Nikol Paşinyan, bir sonraki adım olarak istifasını isteyen Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan'ı kovduğunu Facebook üzerinden yaptığı canlı yayında açıkladı.

Paşinyan, "Çok zor bir durumdayız. Genelkurmay Başkanı'nı görevden alma kararı aldım. Şimdi en önemli görev, sivillerin ve halkın iktidarını korumaktır" diyerek taraftarlarından meydanları doldurmalarını talep etti. Nikol Paşinyan'ın konuşmasında Erivan'daki derin çatlağın izleri su yüzüne çıktı: "Halkın bazı üst düzey ordu yetkililerine yönelik de bazı soruları var ve bu sorulardan kaçılamaz."

İlerleyen dakikalarda Nikol Paşinyan ofisinden çıktı, kendisini bekleyen taraftarlarıyla Cumhuriyet Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Bu sırada muhaliflerle Paşinyan destekçileri arasında arbede yaşandı.

Elinde megafonla yürüyen Paşinyan'a taraftarları 'Başbakan Nikol' sloganlarıyla destek verirken, Ermenistan Başbakanı ordunun istifa çağrısına sonuna kadar direneceğini söyledi.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER