03:34Sisteme dayanamadı kariyeri 'sıfır'ladı: Almanya'da robot olacağıma köyümde çoban olurumTürkiye'nin müzik tarihinde iz bırakmış sanatçıların plaklarını, anılarını ve duygularını kayıt altına alan ikili, hem kültürel mirasa sahip çıkıyor hem de bunu gelecek nesillere aktarmayı hedefliyor.
Hakan Balcı ve Yunus Savaş, farklı ülkelerden topladıkları nadir taş plakların hikayesini, koleksiyonun oluşturulma sürecini ve gramofon dinletilerini anlattı.
Yunus Savaş, taş plak koleksiyonculuğuna, 25 yaşında gramofon alma hevesiyle başladığını söyledi.
Satıcının uyarısıyla plakların gramofondan daha önemli olduğunu fark edip bu alana yöneldiğini anlatan Savaş, sosyal medyanın olmadığı yıllarda her ay bit pazarlarında geç saatlerden sabaha kadar tezgahları gezdiğini, bazen arabasında alarm kurup uyuyarak tezgahların kurulmasını beklediğini dile getirdi.
Savaş, Seyyan Hanım'ın "Hasret" plağını bulma sürecinin kendisini çok heyecanlandırdığını belirterek, "Bir de tüm Türkiye'nin tutmasa bile merakla takip ettiği Fenerbahçe-Galatasaray maçına dair plağım var. 1930 yılında 100 adet plak özel basılmış. 'Papazın Çayırı' dedikleri o yerde Fenerbahçe-Galatasaray maçını mizahen anlatıyor." dedi.
Koleksiyonu oluştururken en nadir ve özel parçalara odaklandığını vurgulayan Savaş, "Ülkemiz için 200 kültür dalından bir tanesi taş plak. Bu bizim kültürümüz. Ülkemizde 40 bine yakın eser yapılmış ve dünyada birinci sıradayız. Yöre yöre taş plaklar var. 1890'ların sonundan 1965 yılına kadar dar ama karanlık bir süre çünkü sanatçıların resimleri dahi yok. Aradığımız bazı sanatçılar var. İzini bulamıyoruz. Her şeyi bilen Google, şurada 60-70 yıllık sanatçıyı bulup çıkaramıyor. Bu sanatçımız zamanında konserler vermiş, TRT'de, radyoda, TV'de çıkmış sanatçılar..." ifadelerini kullandı.
Birçok kurumun kapısını taş plak projesi için çaldıklarını anlatan Savaş, şunları kaydetti:
"Ülkemizde şu anda 10 tane taş plak okuyan sanatçımız var. Yaşayanlar içinde en genci 78, en yaşlısı 98 yaşında. İnsanları ilk okuduğu seslerle buluşturup onların o andaki duygularını, serüvenlerini dinleyelim dedik. İlk önce Rıza Konyalı'ya gittik. İzmir Fuarı'nda Müzeyyen Senar'ı keşfediyor ve plak basıyorlar. İlk plağını dinlerken kendini tutamayıp ağladı.'Benim cebime parayı koyan, benim şu anda Rıza Konyalı olmamı sağlayan bu plaktır.' deyip ağladı. Bedia Akartürk'e geçtik. Kendisi İzmir Ödemiş'te yaşıyor. Harika bir müzesi var. Biz dedik ki 'Müziğe nasıl başladınız?' Akartürk 'Sokaklarda söylerdik.' dedi. İlk taş plağını 14 yaşında okuduğunu anlatarak bize anılarını anlattı. Bu tarafa geldik. Seha Okuş gibi büyük bir sanatçı. 98 yaşında Yeşilçam'da iz bırakmış bir sanatçı. Yeşilçam'ın Dört Yapraklı Yoncası'nın (Fatma Girik, Türkan Şoray, Filiz Akın ve Hülya Koçyiğit) sesleri Belkıs Özener... Yeşilçam'ın arka sesi. Yeşilçam'ı izlerken özellikle şarkılarının gelmesini beklediğimiz sanatçı. Diğer taraftan Nesrin Sipahi. Fenerbahçe Marşı şu anda statta bile hala okunuyorsa Nesrin Sipahi'nin ağzından okunuyor. Mustafa Canan'a gittik. Mustafa Canan, Müslüm Gürses'i ilk dinleyen kişi. "
Yunus Savaş, Hakan Balcı ile yürüttükleri "Ahde Vefa" projesini tamamlamak üzere olduklarını, ardından buna 45'lik plak okuyan sanatçılarla devam ederek kültürü yaymayı hedeflediklerini belirtti.
Birçok sanatçının, ilk okudukları plakları ya da toplamda kaç plak seslendirdiğini hatırlamadığını ifade eden Savaş, sanatçıların ortak anılarından birinin "Yeşilköy'deki stüdyolarda tren ve uçak sesleri yüzünden kayıtların sık sık durdurulması" olduğunu söyledi.
Savaş, sanatçıların çoğunun ise plaklarını dinlerken derin duygular yaşadığını anlattı.
Elindeki özel plaklardan birinin de Zeki Müren'e ait BBC plağı olduğuna değinen Savaş, şunları kaydetti:
"Yurt dışında katıldığı bir program 23 Nisan'a denk gelir. Türk vatandaşlarını toplayarak 23 Nisan kutlaması yapılacağını söylerler. BBC de bunu kabul eder. Türk vatandaşları BBC'ye davet ederler. Çocuklar gelir. Ailelerle röportaj yaparlar. Küçük çocuklar şiirler okur. Orada ilk defa bir çocuk 'Manolya' eserini okur. 23 Nisan 1958, BBC'nin özel çıkardığı tek bir plak bu. Şu an o plak bende. Bir de meclis konuşmaları var. Örneğin Irak meclis başkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisine gelerek bir karşılama konuşması yapmış."
"BUNLARA SAHİP ÇIKTIĞIMIZ SÜRECE BU ESERLER KAYBOLMAYACAK"
Hakan Balcı ise sadece plak toplamayı değil, bu kültürel mirası sosyal sorumluluk projeleri, belgeseller, huzurevleri ve okullar aracılığıyla geniş kitlelere ulaştırmayı ve unutulmamasını sağlamayı amaçladıklarını söyledi.
Balcı, plakların, geçmiş dönem insanlarının yaşadığı sıkıntıları, duyguları ve hayatlarını yansıtan güçlü belgeler olduğunu vurguladı.
Koleksiyonerlerden taş plak toplamanın zorluklarına değinen Balcı, "Taş plağı istediğiniz zaman insanlar vermek istemiyor. Çünkü bu taş plaklar çok nadir. Bazıları dünyada 3 tane, 10 tane... Eskiden çoluk çocuk o plakları fırlatıp kırıp atmış. Şimdiki dönem plastik plaklara geçilmiş. O taş plaklar günümüze maalesef ulaşamadı." diye konuştu.
Balcı, koleksiyonunda 1800'den fazla plak bulunduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:
"1500'ü kafa plak diyebilirim. Yani bulunması zor, nadide, özel, değerli plaklar. Bunların içerisinde mesela bir tane aşığın plağı var. Fransa'da bir müzayededen alıp Almanya'ya gönderttim o plağı. Bizzat gittim kendim oradan aldım. Dönerken de uçağı kaçırdım. Önemli olan bilet değil. O plağın kırılmamasıydı. Çünkü o plak o kadar nadir ki Türkiye'de 30-35 yıldır bu plağı arayıp bulamayan koleksiyonerler var. Ben onu bulduktan sonra herkes 'Nasıl buldu bu plağı?' demeye başladı. Bu da benim için keyif aslında."
00:31Sultangazi'de yangında can pazarı! Su borusuna tutunarak kaçmak istedi, başaramadı
00:32Güllü'nün ölümüne ilişkin soruşturmada kızı Tuğyan tutuklandı
04:51Güllü'nün kızı Tuğyan Ülkem Gülter tutuklandı
00:38Tuğyan Ülkem Gülter: Gerçekler çıkacak ortaya
01:59Güllü'nün kızı Tuğyan Ülkem Gülter tutuklandı
04:25Emekli başçavuş kapıcının karısını vahşice öldürdü! Boşanma aşamasındaki eşi korkunç detayları anlattı
00:29Güllü'nün kızı Tuğyan Ülkem Gülter'in avukatları davadan çekildi: Yeterli şüphe oluştu
00:21Minibüsün çarptığı küçük Miraç kurtarılamamıştı! Yürek yakan kazanın görüntüsü ortaya çıktı
00:29Ukrayna'da Türk gemisine saldırı! Dışişleri'nden açıklama geldi
01:32Ukrayna'da Türk gemisine saldırı! Dışişleri'nden açıklama geldi
00:26Ankara'da toplu ulaşıma zam yapıldı
00:35Balkon demirlerinde asılı kalan çocuğu vatandaş böyle kurtardı! İşte yüreklerin ağıza geldiği anlar
00:36Adana'da şoke eden olay! Canlı yayında intihar etti: O zaman kafama ateş ederim
00:34Drift yaptığı videoyu sosyal medya hesabından paylaşan sürücüye ceza
00:22Düğün dönüşü babaanne ve 2 torununu öldürdü! Pişkin savunma: Kasap mıyım, cani miyim durduk yere yapayım
01:37Ölüm bile ayıramadı! 3 aylık evli çift, 3 gün arayla hayatını kaybetti
00:50Gaziantep'te temizlik görevlisi 6 yaşındaki öğreciyi bıçakladı
01:36Emine Erdoğan’dan Sierra Leone’deki programa video mesaj: ‘Kadınlar müreffeh dünyanın ana aktörleri’
00:40Tünel kazıp ülke değiştirdiler! 5 ülkeden 180 göçmenin film gibi kaçışı
01:35İstanbul açıklarında 50 yıllık sır: 42 kişi Marmara'nın altında bekliyor
03:17'İmamoğlu suç örgütü' davasında ilk duruşma tarihi belli oldu
00:42Sultangazi'de can pazarı: Alevler binayı sardı, 1 kişi camdan atlayıp yaralandı
00:57Takımları küme düşünce stadyumu ateşe verdiler! Yaşları 15 bile değil
03:15Asgari ücrette ilk toplantı sona erdi
00:18Otobüsteki dehşet anları kamerada! Tartıştığı kişiye satırla saldırdı
01:14‘Bahis ve şike’ soruşturması! Ahmet Çakar serbest bırakıldı
00:29Türkmenistan'da diplomasi trafiği! Erdoğan ile Putin görüştü
02:03Bebeğe izletilen video aile katlimındaki sır perdesini araladı! Küçük kardeşin vahşet planı
00:30GoTürkiye'den yıldızlı tanıtım! Ozan Akbaba ve Sinem Ünsal İstanbul'u yeni yüzü oldu