01:18Vali 'efsane' aracıyla kent sokaklarında: Hayallerim gerçek olduHakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) 2024 Haziran kararnamesiyle Tunceli’ye atanan Türkiye'nin 3 kadın başsavcısından biri olan Ebru Cansu, 5 Ocak 2020'den bu yana kayıp olan Gülistan Doku’ya ilişkin yürütülen soruşturmada özel ekip kurulmasını talep etti. Soruşturmada Doku'nun kaybolmadan önceki gün ve kaybolduğu güne ait kentteki tüm KGYS görüntüleri ve PTS kayıtları yeniden toplandı.
Gülistan'a ait yeni görüntülerin de bulunduğu, 67'si ana arter olmak üzere toplamda 70 KGYS ile güvenlik kameralarına ait ek 700 saatlik görüntü de dosyaya girdi.
Soruşturmada, cinayet şüphesiyle 13 şüphelinin yakalanmasına yönelik gece saatlerinde 7 ilde eş zamanlı operasyon düzenlendi. Operasyonda aralarında Doku'nun erkek arkadaşı Z.A. ve dönemin Tunceli Valisi Tuncay Sonel'in oğlu M.T.S. de bulunduğu 13 kişi gözaltına alındı.
'İNTİHAR ETTİĞİ ALGISI OLUŞTURULDU. BU ALGI DA ORTAYA ÇIKTI Kİ ÜST DÜZEY KAMU GÖREVLİSİ TARAFINDAN YAPILMIŞ'
Doku ailesinin avukatı Ali Çimen, Gülistan’ın baraj gölünde intihar ettiği algısı oluşturulduğunu ifade ederek, “Burada biliyorsunuz aramalar yapıldı dalgıçlar tarafından. Gülistan tarafından suya atılan ufak bir not kağıdı bile bulunmuştu. Gülistan 1.60 boylarında, 55-60 kiloydu, üzerinde parka, sırtında sırt çantası vardı. Gülistan’ın baraj gölünde olmadığı net şekilde ortadaydı. Ancak Gülistan’ın intihar ettiği algısı oluşturuldu. Bu algı da ortaya çıktı ki üst düzey kamu görevlisi tarafından yapılmış. Bu örtbasın kişisel nedenlerle geliştiği yani kendi aile bireyleri tarafından işlenen bir suçu örtbas etmek amacıyla baraj gölünde gereksiz aramalar yapıldığı neticesinde aile de 220 gün boyunca burada kaldı. Geldiğimiz bu aşamada dosyamız 3 başsavcı gördü. Başsavcımız ile birlikte dosyamızda etkin bir soruşturmaya başlandı. Bu aşamadan sonra hangi failin hangi fiili işlediği konusunda bir tartışma yapmayacağız. Başsavcılık artık gereğini yapıyor. Biz daha çok burada bugün onlara destek olmak amacıyla buradayız. Bu aşamada beklenti olarak bunu söyleyebiliriz, üst düzey kamu görevlisinin halen gözaltına alınmadığını görüyoruz. Failler açısından yargılanmanın devam edebilmesi için onun da gözaltına alınmasını bekliyoruz” dedi.
‘AİLE KIZLARINDAN HİÇBİR ZAMAN UMUDUNU KESMEDİ’
Soruşturmada gözaltına alınan şüphelilerin tutuklanmasını beklediklerini ifade eden Çimen, “Biliyorsunuz dosyamızın 7’nci yılındayız. Geldiğimiz bu aşamada etkin bir soruşturma yapılmaya başlandı. 13'ün üzerinde kişi hakkında gözaltı kararı verildi ve bu gözaltı kararlarının tutuklanmaya yönelik olarak yapıldığını biz değerlendiriyoruz. Muhtemelen tamamı da tutuklanacaktır. Burada üst düzey kamu görevlisinin şu an dava dışı kaldığı görülüyor. Yani onun da bir an önce gözaltına alınıp tutuklanması gerektiğini düşünüyoruz. Şöyle ki en azından failler üst düzey kamu görevlisinin gözaltına alınmadığını düşünürlerse orada ‘kendimizi kurtarabilir miyiz’ diye bir umut doğabilir. Bu nedenle üst düzey kamu görevlisinin bir an önce gözaltına alınıp tutuklanması gerekmektedir. Gülistan doku soruşturması kadın kırımının sembol dosyasıdır. Bu 7 yıl boyunca kadın kurumları, basın emekçileri gerçekten de dosyamızda çok özel bir ilgi ve takipleri söz konusu oldu. Bu anlamıyla da Gülistan Doku dosyasında etkin bir soruşturma yapılmaması adalet duygusunu da incitiyordu. Kadınlar Gülistan Doku dosyası çözülmediği takdirde rahat edemeyeceklerini biliyorlardı. Çünkü her an yeni bir Gülistan olabilirdi. Bu vesileyle Gülistan'ın dosyasında etkin bir soruşturma yapılması, kadına yönelik şiddet olaylarının da etkin bir şekilde soruşturulacağına olan inancı pekiştirecektir. Bu yönüyle ailenin tabi burada direnişi vardı, biliyorsunuz karda kışta 220 gün boyunca burada kaldılar. Hiçbir zaman kızlarından umudunu kesmediler. Çok büyük bir direnişleri oldu. Basın da bunu sahiplendi. Kadın kurumları da bunu sahiplendi. Dolayısıyla bu mücadelemizin sonu değil, bir başlangıçtır. Biz etkin bir soruşturmanın devam ettirilerek faillerin tutuklanmasını talep ediyoruz” diye konuştu.
'SORUŞTURMANIN BİRİNCİ DALGASI'
Dosyamızın, girdiğimizde aşamasında bir yıldır gerçekten dosya insan öldürme şeklinde ele alındı ve buna bağlı olarak tedbirler de sertleşti. Bu geldiğimiz aşamada da soruşturmanın birinci dalgası olarak tarif edebileceğimiz bir gözaltı kararları verildi. Gözaltı kararlarının da tutuklamaya yönelik olduğunu değerlendiriyoruz. Şu an dosyada gizlilik var, daha fazla ayrıntı vermem mümkün değil. Faillerin sorgusu yapıldıktan sonra yine ayrıntılı bir şekilde değerlendirmemizi yapacağız" diye konuştu.
00:41ABD Başkanı Trump'ı köşeye sıkıştıran ülke! Bir gecede plan değişti: 'Hesaplar altüst oldu'
01:35Bakan Kacır: Türkiye 2027'de kendi milli hibrit roket motorunu ateşleyerek Ay'a erişen ülke olacak
00:45Tekirdağ'da kahreden kaza! Motosikletle bariyerlere çarpan 17 yaşındaki Ela hayatını kaybetti
01:29İsrail ordusu Lübnan'ın güneyine fosfor bombasıyla saldırı düzenledi
00:33Düğün konvoyunun kutlaması pahalı patladı! Tam 720 bin TL ceza kesildi
01:14Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cezayir Cumhurbaşkanı Tebbun'u resmi törenle karşıladı
01:03Kağıthane'de dehşet! Kayınvalide kızını silahla vuran damadını bıçakla öldürdü
00:59Muğla Marmaris'te orman yangını çıktı
04:17Yeni nesil kara robotu: SARBOT'un operasyonel gücü artıyor
03:33SAHA 2026'da yabancı ülkelerin üst düzey yetkilileri TCG Anadolu'yu ziyaret etti
01:44Ordu’da belediye başkanından şaşırtan nüfus teşviki! 10 çocuk yapana sıfır araba verecekler
02:25Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanlığı'na Serdar Mutta seçildi
02:52Adalet Bakan Gürlek Rojin Kabaiş'in ailesi ile bir araya geldi
01:21BORAN'dan doğan güç! URAN ilk kez SAHA'da sergilendi
01:02Antalya'da sır ölüm! 58 yaşındaki adam pansiyonda ölü bulundu
04:09Doğum masasında beyin ameliyatı! Aynı anda hem anne oldu hem de görmeye başladı
00:501000 km'lik sessiz güç! Yeni nesil kamikaze İHA KUZGUN sahnede
01:43Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanlığı'na Serdar Mutta seçildi
00:34Abdullah Avcı'dan teklif cevabı: Göreve hazırım
01:27ASELSAN, SAHA EXPO 2026'da çelik kubbeye kazandırılan yeni yeteneklerin lansmanını yaptı
01:10İHA tehditlerine karşı maliyeti etkin çözüm! TUNGA-X ilk kez SAHA EXPO 2026'da görücüye çıktı
02:33Ormanda öldürüp yakmışlar! Kübra Yapıcı cinayetinde acılı aileden kahreden sözler: Para için bu mu yapılır?
01:54Cumhurbaşkanı Erdoğan: Millet için koşturanları engelleyenleri mahşeri vicdana havale ediyoruz
05:07Canan Karatay'dan Neler Oluyor Hayatta'ya özel açıklamalar! 'Aralıklı oruç uydurmadır'
00:33Keçilerini otlatırken meteorologa dönüştü! Çoban spiker oldu: ‘Çok kötü bir dolu geliyor’
00:28İran’ın, ABD donanmasına ait gemiyi hedef almasına ilişkin detaylar ortaya çıktı
01:17Asansörde korkunç saldırı! Komşusu parmağını ısırarak kopardı: Onu çok severdim, niçin yaptı anlamadım
00:34Eyüpspor Başkanı Murat Özkaya tahliye edildi
07:3510 dakikada değişim vadi, hayatını karattı! Yüzü bu hale geldi