05:39Milyonluk ‘İSBİKE’ projesi çöp mü oldu? Hepsi çürümeye terk edildiBurdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nden (MAKÜ) Öğretim Üyesi ve Salda Gölü Bilim Merkezi Müdürü Prof. Dr. İskender Gülle, "Hem iklim değişikliği hem de yoğun su kullanımının baskısı nedeniyle bundan sonra bütün göller küçülme trendinde" dedi.
MAKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Salda Gölü Bilim Merkezi Müdürü Prof. Dr. İskender Gülle, bölgedeki göllerin son durumuyla ilgili açıklama yaptı. Prof. Dr. Gülle, Burdur Gölü'nün durumunu gündemde sıcak tutmaya çalıştıklarını belirterek, "Gerçekten ülkemizdeki sıcak noktalardan biri.
Sadece Burdur Gölü özelinde değil; baktığımız zaman Beyşehir Gölü, Eğirdir Gölü, Salda Gölü yine iklim krizinden etkilenmeye aday göller arasında. Tüm su kaynakları, ister yüzey suları ister yer altı suları olsun başta iklim değişikliği ve insanların yoğun kullanımından bir şekilde etkileniyorlar. Bu göllerin yaşatılması, sürdürülmesi sadece günümüzde bizler için değil, gelecek kuşaklar açısından da son derece önemli. Aslında çevredeki bozulmalar bir sinyaldir. Bu sinyali doğru okuyabilirsek, iklim değişikliği bağlamında gerekli önlemleri alabilirsek ne mutlu bize" diye konuştu.
'GÖLLER RİSK ALTINDA'
Göllerin durumunun kritik olduğunu vurgulayan Prof. Dr. İskender Gülle, "Belki göllerimizin tamamını kaybetmedik ama örneğin Burdur'da 1960'lı yıllarda 14 sulak alanın adı geçiyor. Bu açıdan baktığımızda, sulak alanların birçoğu sığ ve küçük sulak alanlardı. 2000'li yıllara kadar baktığımızda, buralar insan etkisi ve yoğun kullanımın etkisi tarım alanı açmak amaçlı kurutulmuş. 2000'li yıllardan sonra bilinçli kurutma olayı olmamakla beraber, dolaylı yoldan hem bizim yoğun su kullanımı alışkanlıklarımız hem de son yıllarda iyice hissettiğimiz özellikle bölgemizde 2018 yılından bu yana hissetmeye başladığımız iklim değişikliğinin etkileri nedeniyle geride kalan göller de risk altında" dedi.
'DERS ÇIKARTALIM'
Ölçüm rakamlarına bakıldığında Burdur Gölü'nün 50 yıl öncesine göre hacim ve alanının neredeyse yarısını kaybettiğini vurgulayan Prof. Dr. Gülle, şunları söyledi:"Biraz da bardağa dolu tarafından bakmak gerekirse, bu göller bence şu anda iyi konumdalar. Çünkü hem iklim değişikliği hem de yoğun su kullanımının baskısı nedeniyle bundan sonra bütün göller küçülme trendinde. Gölümüz küçüldü diye çok fazla üzülmeyelim, bundan ders çıkartalım. Ama 'Şu anda da bir gölümüz var' diye sevinelim fakat geleceğe yönelik önlemler alalım. Üzülmek de çok bir şey geri getirmiyor sevinmek de kurtarılması yönünde adım atmamıza engel değil. Göllerin geleceği ve kaderi biraz bizim elimizde, biraz da doğa şartlarının elinde."
01:38Rüstem dede 50 yıldır sadece çay ve gofretle yaşamını sürdürüyor
01:42Asgari ücret masası kuruluyor! Yeni yıl zammı ne kadar olacak?
00:47Dürümcüye 'intikam saldırısı'
01:41Sitelerden göç başladı! Fahiş aidat krizi
01:02Otomobille çarpışan motosiklet sürücüsü havada taklalar attı
01:05Mağazada şaşkına çeviren taktik! Saç düzleştiriciyi çarşafa sarıp çaldılar
01:22TEM Otoyolu'nda uyuyakalan sürücüye ulaşmak için aracın camını baltayla kırdılar
01:18Arnavutköy'de cadde göle döndü
03:46Fenerbahçe, Başakşehir ile berabere kaldı, zirvede puan farkı açıldı!
00:49'Katalogdan evlilik' dolandırıcılığı operasyonu! Ücret 5-10 bin dolar arasında değişiyor
00:37Cumhurbaşkanı Erdoğan, Venezuela Cumhurbaşkanı Maduro ile görüştü
04:44Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'dan 'SDG' uyarısı: Suriyeli olmayan unsurlar derhal ayrılmalı
00:26Sivas Zara'da feci kaza! Cezaevi nakil aracı devrildi; 9 yaralı
00:13Mardin'de korkunç kaza! Piyade üsteğmen hayatını kaybetti
01:1186 yaşında, 50 yıldır sadece iki şey tüketiyor: Nasıl yaşıyor anlamıyoruz
00:09İstanbul'da durakta bayılan çocuk metrobüsün altında kalarak yaralandı
00:50İstanbul'da durakta bayılan çocuk metrobüsün altında kalarak yaralandı
02:05Bakan Kurum, deprem bölgesi Hatay’da incelemelerde bulundu
00:36İngiltere karıştı! Kraliyet tacına muhallebili şok saldırı
05:48MHP lideri Bahçeli: İmralı'nın mesajları makul
01:29Kredi çekip sıfır aldığı servis minibüsü uykularını kaçırdı
00:28Büyükçekmece Adliyesi’nden çalınan altınların fotoğrafları ortaya çıktı
00:17Yasemin Şefkatli korku dolu anlarını paylaştı: Psikolojim bozuk galiba
00:59500 bin sosyal konut projesine büyük ilgi: İlk kuraların çekileceği tarih belli oldu
01:01Güller ve Günahlar'da acı yüzleşme! 'Keşke benim annem sen olsaydın'
01:15'Futbolda bahis' soruşturması: Hastanede yoğun güvenlik! Böyle getirildiler
02:41Avustralya'da orman yangınları: 16 ev küle döndü
01:22Kanala uçan cipte ölen eşinin cenazesinin çıkarılmasını gözyaşlarıyla izledi
02:45Türkiye ile Mısır arasında yeni dönem! AKREP ve HAMZA-1 ilk kez görücüye çıktı!