15:20Tuğyan'ın arkadaşı Sultan Nur Ulu'nun yeni ifadeleri CNN Türk'te
Yeşilhisar ilçesi merkezindeki atölyesinde 4 çocuk babası Ali Merdin, babasından kendisine miras kalan demircilik mesleğini 52 yıldır sürdürüyor. Mesleğin üç kuşak temsilcisi olan Merdin, ilçedeki tek demir ustası olarak atölyesinde yalnız çalışıyor. Ali Merdin, mesleğin yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını söyledi. Mesleğe 13 yaşında başladığını belirten Merdin, “Dedemin yanındaki körüğü çekerek başladım. Daha sonra babamın yanında çırak olarak 52 senedir hem çırak hem usta olarak sıcak demir ustalığı yapıyorum. Bir asırdır dedem, babam ve ben olmak üzere 3 kuşak olarak bu mesleği devam ettiriyoruz” diye konuştu.
‘GENÇLER RAĞBET ETMİYOR’
Yeşilhisar ilçesinde birçok tarım ekipmanlarının kaynak işlerini yaptığını da belirten Ali Merdin, “İlçemiz tarım ilçesi olduğu için ziraat aletleri; pulluk bıçakları, kültivatör bıçakları, kültivatör tamiri, pulluk tamiri, kaynak işleriyle uğraşıyorum. Aynı zamanda bağ, bahçe için bel, kürek, çapa, el aletleri, orak, dikel, nacak gibi aletleri de yapıyoruz. Kullandığımız örs ve çekiç dedemden kalma. Dedem 93 yaşında vefat etti. Ölene kadar da çalıştı. Benim bildiğim kadarıyla dedem 60-65 yıl kadar demircilik yaptı. Gençler bu mesleğe rağbet etmiyor. Neden etmiyor? Çünkü ‘Bu balyoz kalkar mı? Bu işin, pasın içinde çalışılır mı’ diyor. Eskiden anne baba, ‘Şu çocuğu yanında yetiştir de eti senin, kemiği benim olsun’ derdi. Çıraklarında da sanata gözü varsa çalışır, çıraklık yapar, kalfalık yapar, daha sonra da usta olarak yetişirdi” ifadelerini kullandı.
‘MESLEĞİMİ SEVEREK YAPIYORUM’
Mesleğini severek yaptığını da sözlerine ekleyen Merdin, “Çok güzel bir meslek, ata mesleği. Ben mesleğimi severek yapıyorum. Bana göre hiçbir zorluğu yok. Gençler pek istemiyor çünkü hazıra konmayı istiyorlar. ‘Ben okuyayım da devletten bir iş isteyeyim’ diyorlar. Oysa öyle değil. Meslek, her zaman insanı aç bırakmaz. Benim gençlere tavsiyem şu, önce bir sanat öğrenin, mesleğinizi devam ettirin. Devletten iş beklemeyin. Devlet zaten size destek veriyor. Çok krediler sunuyor, yeni girişimcilere kredi sağlıyor, takım tezgahı aldırıyor. Çok güzel imkanlar var” dedi.
‘SICAK DEMİR USTALIĞININ SON NESLİYİM’
Sıcak demir ustalığının son kuşak temsilcisi olduğunu da belirten Ali Merdin, konuşmasına şöyle devam etti:
“Gençlere hayret ediyorum. Eline telefonu alıyorlar, ‘Ben sosyal medya fenomeni olacağım’ diyorlar. Meslek hiçbir zaman insanı aç bırakmaz. Aç bırakmadığı gibi, işini severek yaptıktan sonra çok da güzel paralar kazanırsın. Şimdiki gençlerin bu işe hiç hevesi yok. Her şeyi hazır bekliyorlar. Bu sanatı öğrenmek isteyen kimse kalmadı. Ben mesleğimin son temsilcisiyim. Bu işi çok seviyorum. 4 çocuğumu da bu meslek sayesinde okutup yerleştirdim. Bir çekiç dışında başka hiçbir gelirim yok. Çok şükür, hepsi okudu. Hepsi de meslek sahibi oldular. İşimin, demirciliğin sayesinde bir çekicin sayesinde çocuklarımı okuttum. Onlar da meslek sahibi oldular. Ben sıcak demir ustalığının son nesliyim. Benden başka 6 tane demirci vardı. Kimisi vefat etti, kimisi bıraktı. En son ben kaldım. Köylerden de geliyorlar.”
03:42Okul müdürü 11 yaşındaki öğrenciyi yere savurdu! Aile isyan etti: Ringde boksör bunu yapamaz
02:48İBB'nin rehabilitasyonu Mavi Göl’ü yok etti! 'Birçok canlı, diri diri hafriyata gömüldü'
00:57Eşref’in aşk ‘Rüya’sı
04:17Yoğun bakımda son sözleri bu olmuştu! Başkan Gülşah Durbay'a gözyaşlarıyla veda
01:50Yer: Beyoğlu... Saat 03.00! Polis görüntüleri paylaştı: Sinyali alüminyum folyo ile kestiler
01:00'Eşime neden baktın' cinayetinde yeni gelişme: Kamera görüntüleri ortaya çıktı
01:24Hatay'da 4.2 büyüklüğünde deprem
03:39Son yıllarda herkes kullanmaya başladı! En sinsi moda: Kan kusuncuya kadar anlaşılmıyor
01:37Uzak Şehir'de Cihan ve Alya arasında romantik yakınlaşma
01:47Bilim kurgu filmi sahnesi değil, gerçek! Sapanca'da dip seviye görüldü
02:52Hatay'da 3 dönem vekillik yapan CHP'li Topal'dan deprem bölgesindeki çalışmalara övgü
05:03Demirören Medya'da yapay zeka devrimi! Microsoft ve D Tech Cloud ile dönüşüm başladı
00:33Kolombiya'da feci olay! Okul otobüsü kaza yaptı, çok sayıda ölü var
00:49Volkan Konak'ın eşi Selma Konak'tan duygusal paylaşım! 'Sensizlik büyük mesele'
00:49Volkan Konak'ın eşi Selma Konak'tan duygusal paylaşım! 'Sensizlik büyük mesele'
01:07İstanbul'un yanı başı! Mevsimin ilk karı düştü
01:58Dünyanın en pahalı ürünü evinin odasından çıkıyor! ‘Kilosunu 10 bin TL’den satıyoruz’
01:58Dünyanın en pahalı ürünü evinin odasından çıkıyor! ‘Kilosunu 10 bin TL’den satıyoruz’
01:30Hollywood'u sarsan cinayet! Yönetmen Rob Reiner ve eşi ölü bulundu
01:10Neye uğradığını şaşırdı! Kendi sildiği camı fark etmeyince...
06:00Sergen Yalçın'dan maç sonu sert sözler: Futbol değil tiyatro izledik
07:08Fatih Tekke'den maç sonu hakem tepkisi: Uzatmayı az verdiler
12:28Deprem Bilimci Şener Üşümezsoy: Makalenin hiçbir dayanağı yok
00:27Kanser tedavisi gören Şehzadeler Belediye Başkanı Gülşah Durbay'dan acı haber
06:12Cumhurbaşkanı Erdoğan: Mağaralar boşaldı, silahlar yakıldı, temizlik harekatı devam ediyor
02:40Gaziantep FK Teknik Direktörü Burak Yılmaz'dan ayrılık kararı! Maçın ardından resmen açıkladı
16:45Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan kampüs buluşmasında önemli açıklamalar
00:55Bolu’nun yükseklerinde kar kalınlığı 10 santimetreye ulaştı
00:55Bolu’nun yükseklerinde kar kalınlığı 10 santimetreye ulaştı