01:20İtalya'ya kaçırılmak istenen 7 bin 550 tarihi eser ele geçirildiBölgesel ve ikili meseleleri görüşmek üzere Türkiye'yi ziyaret eden İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edildi.
Kritik görüşmenin ardından CNN TÜRK Spikeri Büşra Arslantaş ve Kameraman Caner Emre Kınacı'ya konuşan Arakçi, dikkat çeken açıklamalar yaptı. İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, Türkiye ile İran arasındaki ilişkilerin güçlü ve yapıcı olduğunu belirterek, iki ülkenin sürekli fikir alışverişinde bulunduğunu söyledi. Arakçi, Ankara ziyaretinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile bir araya geldiklerini, diplomasi yoluyla bölgesel sorunlara çözüm bulunması konusunda görüş alışverişi yaptıklarını ifade etti.
İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi'nin açıklamaları şöyle:
"TÜRKİYE, BÖLGEDE BİR ÇÖZÜM YOLU BULMAK İÇİN ÇALIŞIYOR"
Türkiye’nin İran’a yönelik tutumunu her zaman yapıcı bulduklarını vurgulayan Arakçi, "Türkiye’nin her zaman İran ile ilgili görüşleri çok yapıcıydı ve bu bizim için oldukça önemliydi. Özellikle İran ve işgalci rejim İsrail’in 12 günlük savaşında da bunu biz Türkiye’nin çok yapıcı görüşünü gördük. İran ve Türk milleti arasında çok güçlü bir bağ var. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘diplomasiyi kullanmak bölgeye yarar sağlar’ dedi. Türkiye, bölgede de bir çözüm yolu bulmak için çalışıyor. Biz bu çalışmalara pozitif bakıyoruz." dedi.
"ABD'NİN TEHDİT DİLİNİ BIRAKMASI GEREKİYOR"
ABD ile olası müzakerelere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Arakçi, Washington ile şu aşamada ciddi bir müzakere zemininin bulunmadığını söyledi. Gerçek ve sonuç alıcı bir müzakere için öncelikle tehdit ve baskı ortamının ortadan kalkması gerektiğini vurgulayan Arakçi, müzakerenin içeriği, şekli ve kuralları konusunda ortak bir zemin oluşturulmadan ilerleme sağlanamayacağını ifade etti.
ABD’nin İran’la üçüncü ülkeler aracılığıyla sık sık temas kurmaya çalıştığını belirten Arakçi, İran’ın adil ve dengeli bir diplomasiye hazır olduğunu söyledi. Ancak müzakerenin dikteyle yürütülemeyeceğini vurgulayan Arakçi, karşılıklı saygı ve eşit şartlar sağlanmadan adil bir anlaşmanın mümkün olmayacağını kaydetti.
'TÜM BALİSTİK FÜZELERİMİZ YERİNDE'
Haziran ayında yaşanan saldırıların İran açısından büyük bir güvensizlik yarattığını ifade eden Arakçi, ABD’nin gerçekten diplomasi istiyorsa bu güvensizliği gidermesi gerektiğini belirtti. İran’ın savunma kapasitesine de değinen Arakçi, olası bir saldırıya güçlü ve kararlı bir karşılık verileceğini vurguladı. Geçen hazirandaki saldırının başarısız olduğunu söyleyen Arakçi, benzer bir durumun tekrarlanması halinde yine aynı sonucun yaşanacağını ifade ederek, “Eğer bir saldırı olursa, buna şok edici, sert ve çok güçlü bir yanıt veririz. Tüm balistik füzelerimiz yerinde” dedi.
"ÖNCELİĞİMİZ DİPLOMASİ"
Arakçi, tüm bu gelişmelere rağmen İran’ın önceliğinin diplomasi olduğunu belirterek, aklın ve diyalogun hakim gelmesini temenni ettiklerini sözlerine ekledi.
"KİMSEYE İHTİYACIMIZ YOK"
İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, bölgedeki güvenlik gelişmeleri ve İran’ın olası senaryolara yaklaşımına ilişkin açıklamalarda bulundu. Arakçi, İran’ın kendini savunacak güce sahip olduğunu vurgulayarak, “Bizim kendimizi savunacak kapasitemiz var. Kimseye ihtiyacımız yok” dedi.
Savunma sistemlerinin daha da güçlendirileceğini belirten Arakçi, bu konuda detay vermekten kaçındı. Rusya ve Çin’den askeri destek alınıp alınmadığı yönündeki sorulara yanıt vermeyen Arakçi, İran’ın elinde farklı seçenekler bulunduğunu ve tüm senaryoların değerlendirildiğini ifade etti. İran rejimi ve hükümetinin olası bir saldırıya verilecek yanıt konusunda tam bir görüş birliği içinde olduğunu vurguladı.
"KENDİMİZİ HER OLASILIĞA HAZIRLADIK"
Bölgede İran’ı tehdit ettiği belirtilen ABD donanmasına ait destroyerler ve askeri yığınak iddialarına ilişkin de konuşan Arakçi, istihbarat raporlarının yakından takip edildiğini, her ihtimale karşı hazırlık yapıldığını söyledi. İsrail ve İsrail’deki seçimlerin bu süreçte belirleyici olmadığına dikkat çeken Arakçi, “Biz kendimizi her olasılığa hazırladık” ifadelerini kullandı.
"AB'NİN TUTUMU BÖLGEDEKİ GERİLİMİ KÖRÜKLEDİ"
Avrupa Birliği’nin İran Devrim Muhafızları’nı terör örgütü ilan etmesini sert sözlerle eleştiren Arakçi, bu kararın “büyük bir stratejik hata” olduğunu savundu. Devrim Muhafızları’nın DEAŞ ve terör örgütleriyle mücadelede kritik rol oynadığını belirten Arakçi, Avrupa’nın bu tutumunun bölgedeki gerilimi azaltmayacağını, aksine körüklediğini söyledi.
İran’daki protestolara ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Arakçi, barışçıl ekonomik itirazlarla silahlı ve şiddet içeren eylemlerin birbirinden ayrılması gerektiğini vurguladı. Resmi rakamlara göre hayatını kaybedenlerin sayısının yaklaşık 3 bin 100 olduğunu belirten Arakçi, daha yüksek sayılara ilişkin iddiaların gerçeği yansıtmadığını ifade etti. Hayatını kaybedenlerin büyük bölümünün güvenlik güçleri olduğunu ve “şehit” olarak kabul edildiklerini söyledi.
"İSRAİL SURİYE TOPRAKLARINDAN ÇEKİLMELİ"
Rejim değişikliği iddialarına da değinen Arakçi, bunun gerçekçi olmadığını savunarak, İran’daki siyasi sistemin köklü ve güçlü olduğunu belirtti. Suriye’ye ilişkin açıklamalarında ise İran’ın Suriye’nin toprak bütünlüğünü ve istikrarını desteklediğini vurgulayan Arakçi, İsrail’in Suriye topraklarından çekilmesi gerektiğini söyledi.
Terör örgütleriyle mücadele konusunda da net mesajlar veren Arakçi, İran’ın kendi güvenliğini tehdit eden tüm yapılara karşı mücadeleye hazır olduğunu ifade etti. Türkiye’nin uzun süredir dile getirdiği bölgesel ittifak önerisinin de ele alındığını belirten Arakçi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile yapılan görüşmelerde ortak hedefler doğrultusunda iş birliği imkanlarının değerlendirildiğini kaydetti.
00:59Kağıthane'de lise öğrencilerinin tekmeli yumruklu kavgası kamerada!
00:26ABD ordusu: "İran’a ait 3 bini aşkın hedefi vurduk"
01:57Bakan Kurum Hatay'da iftara katıldı! 'Daima bu sokaklarda olacağız'
01:53Beyaz Saray CNN Türk'e konuştu! 'İran ile savaş 4 veya 6 hafta sürebilir'
00:33Ömer Üründül'ün eşi son yolculuğuna uğurlandı
00:48İngiltere kıyılarında Türk rüzgarı! TCG Anadolu gemisinde, Türk savunma sanayisi tanıtıldı
00:36Orta Doğu'da ABD-İsrail-İran savaşının 7. günü! Trump'tan anlaşma için tek şart: Koşulsuz teslimiyet
01:0634 yıl 11 ay hapis cezasıyla aranıyordu! Yatak altındaki gizli bölmede yakalandı
00:4010 uzaklaştırma caniyi durduramadı: Okul kapısında, saçından sürükleyip kafasına sıktı
01:36Orta Doğu'da ABD-İsrail-İran savaşının 7. günü! Trump'tan anlaşma için tek şart: Koşulsuz teslimiyet
00:55‘Ünlü spiker Murat Murathanoğlu öldü’ haberleri sonrası açıklama geldi: Ben iyiyim!
01:10Galatasaray öncesi Beşiktaş Başkanı Serdal Adalı'dan Halil Dervişoğlu tepkisi: Tahrik etme amacı manidar
01:05Orta Doğu'da ABD-İsrail-İran savaşının 7. günü! Tahran'da yine bir ilkokul hedef alındı
00:07Orta Doğu'da ABD-İsrail-İran savaşının 7. günü! Hamaney'in konutunun vurulma anı ortaya çıktı: 50 savaş uçağıyla bomba yağdırdılar
02:04Uluslararası yardım işareti yaptıktan 2 saat sonra öldürülmüştü! Cani için karar
03:04Kapalıçarşı'da altın kaç TL'ye satılıyor?
00:30Hamaney'in konutunun vurulma anı ortaya çıktı: 50 savaş uçağıyla bomba yağdırdılar
01:56140 bin TL'lik plaka kuyruğu! Haberi duyan koştu
00:17TÜSİAD yöneticileri davası: Orhan Turan ve Ömer Aras'a 1 yıl 3 ay hapis cezası
01:26İsrail'e fırlatılan füzelerin görüntülerini paylaştılar
00:49Aşkım Kapışmak Gelinim Mutfakta'da! İlişki sorunlarına çözüm
00:37Selma Konak paylaştı! Eşi Volkan Konak ile kızının o anları hüzünlendirdi
02:16Ev hanımlığından patronluğa: Devlet destek verdi, 900 hayvanın bulunduğu çiftliğin sahibi oldu
00:45İran'ın İsrail'e yeni füze saldırısı başlatmasının ardından Tel Aviv'de sirenler çaldı
00:27Mısır piramitleri önünde romantik teklif: Doğaç Yıldız evlilik yolunda ilk adımı attı
00:37Savaş uçakları Türkiye sınırında
00:29Akaryakıt istasyonunda rezalet! Tuvalette gizlice videosunun çekildiğini fark etti
03:20Burcu Güneş’ten Demet Akalın’a olay sözler: Bana rakip olabilecek seviyede görmüyorum
00:41Telefonda konuşurken ölümle burun buruna geldi! Üzerine hızla gelen...