Oynatma Listesi
HABERLER

Joe Biden'ın sözleri ABD'de nasıl yorumlandı? Çarpıcı 'soykırım' yorumu

ABD Başkanı Joe Biden'ın 'soykırım' skandalı sonrası ABD basını bu konuyla ilgili ne diyor? Dış Politika Analisti Ali Çınar CNN TÜRK canlı yayınında önemli açıklamalarda bulundu.

Dış Politika Analisti Ali Çınar detayları CNN TÜRK canlı yayınında aktardı.

 

İşte Çınar'ın açıklamaları;

Biden yönetiminde bu konu bugün itibarıyla çok konuşulacağını ben tahmin etmiyorum. ABD Kongresi ve Ermeni diasporasının bazı adımları olabilir tabi karşı Türk gruplarıyla beraber. Ama genele baktığımızda ABD medyasında yoğun şekilde 2 gündür gündeme alındı. ABD Kongresi'nden Biden'a tebrik mesajları geldi. Hem Cumhuriyetçilerden hem de Demokrat kanattan.

Aynı şekilde de Türk karşıt gruplarını sadece Ermeni gruplarının değil mutluluklarını gördük. Türk-Amerikan diasporası tepkisini gösterdi hem sokakta hem e-mail yoluyla. Ama genel olarak Amerika'da bu konu son 2 gündür işlendi.

BUNDAN SONRA NE OLACAK?

Dediğim gibi Biden yönetimi yaptığını yaptı. Sembolik olarak açıklamasını yaptı. Bundan sonra Amerikan Kongresi'nde acaba daha ileriye giderek yeni tasarılar gelir mi? Beyaz Saray'daki açıklamaya örnek gösterilerek. Aynı şekilde Ermeni diasporalarının 2009 yılında başlattığı "Kaliforniya'daki davalar tazminat davalarına benzer bazı davalar tekrar başlatılabilir mi?" konuşmaları, tartışmaları var.

Zira 2009 yılında açılan tazminat davası 10 yıl sürmüştü ve Kaliforniya Mahkemesi reddetmişti. O nedenle bir çok hukuki tartışma var ama Önemli olan kongrenin acaba Beyaz Saray'dan yapılan açıklamayı sembolik olarak kullanıp başka farklı adımlara açabilir mi?

Zaten sorunlu olan ilişkileri (Türkiye-ABD ilişkileri) Ermeni sorunu da eklenmiş oldu. 14 Haziran'da Başkan Biden ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görüşmesi çok kritik. Artık yol haritasının nereye gideceği önemli olacak.

ABD BASINININ "TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERİ TEST ETME SİNYALİ" İFADESİ NE ANLAMA GELİYOR?

Birincisi Ankara'nın ne yapacağı belli değil. Ankara çok sert adımlarla bir aksiyon alabilecek mi? Çünkü Ankara'da sonuçta sessiz kalmadı. İlk demeçlerini verdi. Aynı şekilde de şuanda bir pozitif gündem yok. Yani başkentten bakıldığında Türk-Amerikan ilişkilerinde Afganistan'daki barış görüşmeleri dışında ortada ortak çıkarların olduğu konuşulacak konu olmadığı için "acaba artık bu da son ipleri koparan bir adım mı?" oldu. Bundan sonrasını da ABD medyası işliyor.

 

NATO çerçevesinde bazı sorunlar çözülebilir. Biden-Erdoğan görüşmesi 14 Haziran'da olacak. Ama benim tahminim bir çok sorun olduğu için sorunların nasıl çözüleceğine yönelik bazı adımlar konuşulabilir. Ama ben toplantıdan net sonuçların çıkacağını şu ortamda çok göremiyorum.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER