00:12Kütahya'da 4.8 büyüklüğünde deprem! Art arda sarsıntılarSuriye'de yıllardır terör örgütü PKK/YPG'ye her türlü silah ve eğitim desteğini veren Amerika Birleşik Devletleri, şimdi de rotayı doğrudan Kıbrıs'a kırdı.
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile askerî ittifakını derinleştiren Washington'ın, Rum Millî Muhafız Ordusu’nu özel operasyon ve siber savaş konularında eğitmeye başladığı belirtiliyor. Detayları CNN Türk Lefkoşa temsilcisi Ömer Bilge Kıbrıs’tan aktardı.
ABD GÜNEY KIBRIS’TA SAHADA
Ömer Bilge’nin aktardığına göre, ABD’ye bağlı anti-terör timleri ve 6. Filo unsurları Güney Kıbrıs’a geldi. Amerikan askerleri, Rum özel harekât birliklerine ve güvenlik güçlerine anti-terör eğitimi verdi.
ABD ASKERLERİ TARAFINDAN ANTİ-TERÖR EĞİTİMİ VERİLDİ
CNN Türk Lefkoşa Temsilcisi Ömer Bilge'nin açıklamaları şöyle;
"Amerikan askerleri, anti-terör timleri 6. filoya bağlı unsurlar, Kıbrıs Rum Yönetimi’ne geldi ve Rum özel harekât birliklerine, Rum ordusuna bağlı birimlere, polis teşkilatı da dâhil, anti-terör eğitimi verdi. Kitle gösterilerine ve halk protestolarına karşı nasıl müdahale edileceğine yönelik eğitimler gerçekleştirildi. Bu tatbikat ya da eğitim neden önemli? Amerika Birleşik Devletleri’nin Rum Yönetimi üzerindeki etkinliğinin ve yerleşikliğinin en büyük göstergelerinden biri olduğu ifade ediliyor.
5 YILLIK SÜRECİN SON HALKASI
Şunu söylemek istiyorum: Bu tatbikatlar burada devam ediyor ancak Amerika’da da sürüyor. Biraz geçmişe gitmek gerekiyor. Aslında 5 yıl öncesinden itibaren adım adım ilerleyen bir süreçten, Amerikan ordusunun ve ABD’nin Kıbrıs Rum Yönetimi’ne yerleşmesinden söz ediyoruz. Bu yalnızca siyasilerin kendi aralarında imzaladığı askerî iş birliği anlaşmaları değil; pratikteki uygulanışını anlatıyoruz.
'BİZE NATO MUAMELESİ YAPIN' TALEBİ
Rum Yönetimi’nin bütünüyle bir Amerikan üssü hâline geldiği yönünde değerlendirmeler yapılıyor. Geçmişe dönecek olursak, ABD 1987’den bu yana uyguladığı silah ambargosunu 5 yıl önce kaldırdı. Her yıl gözden geçireceğini açıkladı ancak bu gözden geçirme sürecinin daha çok kâğıt üzerinde kaldığı belirtiliyor. Uygulamada otomatik bir süreç işliyor.
Daha sonra Joe Biden döneminde Rum lider Washington’a gitti. “Türkiye NATO üyesi. Biz de NATO üyesi olmak istiyoruz ancak Türkiye nedeniyle olamıyoruz. Siz bize NATO muamelesi yapın.” talebinde bulundu. Bunun karşılığında da topraklarını ABD’ye açtı.
HAVA ÜSSÜ GENİŞLETİLDİ
Söz konusu olan topraklar neler? Kıbrıs Rum Yönetimi’nde ABD’nin rahatça kullandığı iki İngiliz üssü bulunuyor: biri hava, diğeri deniz üssü. ABD’nin büyük bir ihtiyacı olmasa da Rum tarafının elindeki imkânlar pazarlık unsuru oldu. Baf kentindeki Andreas Papandreu Hava Üssü ile Mari’deki küçük bir liman teklif edildi.
ABD’den askerî heyetler geldi. Limanla pek ilgilenmediler; bu limanla daha çok Fransa ve Avrupa Birliği ilgileniyor. Ancak hava üssü dikkat çekti. Geçen yıl burada nakliye helikopterleri için büyük bir helikopter pisti inşa edildi. Rumların tek hava üssünün fiilen Amerikan üssü hâline geldiği yönünde değerlendirmeler yapılıyor.
Rum tarafı, “Bize NATO ülkesi muamelesi yapın.” talebinde bulununca ABD bir formül geliştirdi. NATO üyeleri ve ittifak ülkelerini kapsayan askerî programa Rum Yönetimi dâhil edildi. New Jersey Ulusal Muhafızları ile Rum ordusu önce “kardeş ordu” ilan edildi, ardından eğitim süreci başladı.
SİLAH LİSTESİ HAZIRLANDI
Eğitim süreciyle birlikte Rum ordusunun envanteri de gündeme geldi. Mevcut sistemlerin çoğu eski Sovyet veya Rus yapımı olduğu için silah sistemlerinin değiştirilmesi gerektiği ifade edildi. ABD’de “EDA” adı verilen bir program bulunuyor. Bu program kapsamında Amerikan ordusunun ihtiyaç fazlası silahları müttefik ülkelere hibe ya da düşük bedelle satılıyor.
Rum tarafı bunu bir fırsat olarak gördü ve bir alışveriş listesi hazırladı. Geçen ay bir başka Amerikan heyeti daha geldi ve bu listeyi aldı. ABD ordusundan Rum tarafına silah sevkiyatı yapılması bekleniyor. Rumlar askerî helikopterler, kamyonlar ve tüfekten mühimmata kadar çeşitli ekipmanlar talep ediyor.
Eğitim boyutuna bakıldığında ise ABD’nin Rum ordusunu kendi sistemine entegre etmeye yönelik faaliyetlerini sürdürdüğü belirtiliyor.
İSRAİL FAKTÖRÜ: SESSİZ AMA ETKİLİ
Burada yalnızca ABD’den söz etmek yeterli değil; İsrail faktörü de öne çıkıyor. İsrail’in daha sessiz ve kapalı şekilde hareket ettiği, ancak daha kapsamlı faaliyet yürüttüğü ifade ediliyor. İsrail istihbarat unsurlarının da Rum Yönetimi’nde etkin olduğu, özel şirketler veya danışmanlık adı altında hem Rum polisini hem de Rum ordusunu eğittiği belirtiliyor.
Geçen aralık ayında İsrail’in “Demir Kubbe” sistemine bağlı Barak-8 (Barak Emir) füze sistemlerinin adaya getirildiği açıklandı. Ancak bu sistemleri kimin kullanacağı sorusu önem taşıyor. Değerlendirmelere göre sistemlerin işletilmesinde İsrailli askerî danışmanlar görev alıyor. Bu nedenle silahlar Rumlar tarafından satın alınmış görünse de kontrolün büyük ölçüde İsrail’de olduğu iddia ediliyor.
Dolayısıyla Güney Kıbrıs’taki gelişmeleri yalnızca ABD perspektifinden okumamak gerektiği belirtiliyor. İsrail’in de fiilî varlığı söz konusu. Ayrıca yaklaşık 25 binden fazla Yahudi’nin Kıbrıs’ın güneyine yerleştiği, mülk edindiği ve sürekli yaşadığı ifade ediliyor. Özel güvenlik şirketleri, Rum polisi ve İsrail güvenlik unsurlarıyla birlikte hareket edildiği belirtiliyor.
'KÜÇÜK MOSKOVA'DAN ABD-İSRAİL ÜSSÜNE
Bir dönem 'Küçük Moskova' olarak anılan ve Rusya’ya yakınlığıyla bilinen Rum Yönetimi’nin bugün yalnızca ABD’nin değil, İsrail’in de fiilî bir üssü hâline geldiği yönünde yorumlar yapılıyor."
00:32'Daltonlar'ın el bombalı saldırı planı deşifre oldu!
00:32Ankara'da mobilya deposunda yangın
00:50'Damat adayı' vahşeti! 65 yaşındaki kadının boğazını kesip altınları çaldı
04:31Kocaeli'de dehşeti yaşayan kadın konuştu: Asla eskisi gibi olamayacağım
00:24İran müzakere heyeti Pakistan Başbakanı Şerif ile görüştü
01:18İbrahim Tatlıses ameliyattan çıktı! Hastaneden ilk açıklama: Basit değil, komplike bir ameliyat
00:55ABD Başkan Yardımcısı Vance ve Pakistan Başbakanı Şerif, İslamabad'da bir araya geldi
04:19Bakan Kacır: Çin'den sonra rekabet gücü en hızlı yükselen ihracatçı ülkeyiz'
00:23ABD Başkan Yardımcısı Vance ile Pakistan Başbakanı Şerif ile bir araya geldi
00:32Hüsamettin Cindoruk hayatını kaybetti
02:00Beşiktaş Başkanı Serdal Adalı, TFF ve hakem kararlarına ateş püskürdü!
03:40Bursa'da şehit ailesini yıkan olay! Baba: Yine bir travma yaşadık
01:04Zihinsel engelli ve annesine sopalı saldırı! 'Sen deli Kadirsin diyorlar'
03:177 ili ilgilenlendiren fay hattı! 'Tehlike çok büyük, 7 üzerinde deprem olabilir'
00:29Hatay'da kamyonun devrilmesi sonucu sürücü yaralandı
02:29İstanbul'da sahte altın imalathanesine baskın!
01:3216 yaşındaki Mustafa Yağız Edik cinayetinde kan donduran detaylar
00:41Murat Yıldırım’a izleyiciden övgü yağmuru: Oynamıyor, adeta yaşıyor
01:04Bir anda ortaya çıktı! 13 yıl sonra mucize: 'Hiçbir şey yok, bomboş bir mağara' diyorlardı
00:34Bolu Belediyesi'nde 4 tutuklama
01:04ABD Başkan Yardımcısı Vance ve heyeti İran görüşmeleri için İslamabad'a ulaştı
01:00Işın Karaca'ya Yunanistan'dan deport: Düşman ilan edildim
00:33ABD ile görüşmeye böyle gittiler: İran uçağında 4 kanlı çanta! 'Yoldaşlarım'
00:14İstanbul'da kadın sürücüye saldırı: Abi ne olur git, çocuğum var
00:36ABD heyetini taşıyan uçak Pakistan'da
00:56Çift başlı yetenek: EJDERHA
00:33İran müzakere heyeti ABD ile görüşmeler için İslamabad’da
00:23Hizbullah’tan İsrail’in kuzeyine roket saldırıları
01:41Cezaevi firarisi sevgilisi, 2 yeğeni ve eniştesini rehin aldı, operasyonla yakalandı