Oynatma Listesi
HABERLER

Konutta fahiş artış mercek altında! Emlakçılara inceleme

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati konut fiyatlarının olağandışı artışlarına yönelik kapsamlı bir çalışma başlatıldığını duyurdu. 'Fiyat artışlarını yakından takip ediyoruz gereken ne ise onu yapacağız' demişti. Konut fiyatları ve kiralıklardaki fahiş artışa karşı harekete geçildi. İşte detaylar...

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati geçtiğimiz gün gayrimenkul piyasasındaki fahiş fiyatlara ilişkin açıklamalarda bulunmuştu. Bakan Nebati mali, finansal, tapu ve emlak ilan site verilerinin incelendiğini, analiz ve değerlendirme çalışmalarının kararlılıkla yürütüldüğünü bildirmişti.

 

'PİYASAYI OLUMSUZ ETKİLEYEN BELİRLENİYOR'

Bakan Nebati, "Bu kapsamda, emlak ilan siteleri vasıtasıyla gayrimenkul sektöründe fiyat artışı ve enflasyona sebep olan etkenler belirleniyor. Suni fiyat artışı yaparak arz talep dengesini bozan, enflasyona sebep vererek piyasayı olumsuz etkileyen, konut satışında elde ettiği geliri doğru beyan etmeyen kişiler ve firmalar tespit ediliyor" açıklamasını yaptı.

Konuyla ilgili CNN Türk Muhabiri Gülşen Coşkun konut piyasasındaki incelemelere ilişkin detayları şu şekilde anlattı:

EMLAK SİTELERİNE İNCELEME!

"Genel bir çerçeve çizildiğinde şu söyleniyor biz sektörü yakından inceliyoruz deniliyor. Bir tarafta veri kontrolü yapılıyor diğer tarafta sosyal konut projesi detayları var. Hazine Bakanlığı, mali, finansal, tapu ve emlak sitelerini inceliyor. Buradaki veriler çapraz sorguya tutuluyor. Bu verilerde usulsüzlük var mı buna bakılıyor. Bir usulsüzlük varsa harekete geçiriliyor. 

 

Özellikle emlak siteleri yakın markajda. Geçtiğimiz günlerde zaten zorunluluk getirilmişti. Örneğin ben evimi satacağım emlak sitesinde evimi ilana koyuyorum. Ev sahibinin bilgileri de bir tarafta toplanıyor. Emlak sitesindeki fiyat ve tapudaki fiyata bakılıyor. Orada bir usulsüzlük tespit ediliyor mu buna bakılıyor. Fiyatlardaki şişirmeyle birlikte diğer evlerin fiyatları da yükselerek ‘enflasyona neden oluyor mu?’ buna bakılıyor. 

Konut satışında bu noktada bir de şu önemli, elde edilen geliri doğru beyan etmeyen kişiler tespit ediliyor ve bundan sonra vergisel yükümlülüklere bakılıyor. Burada usulsüzlük yapılıyor mu buna bakılıyor. 

Emlakçılara ilişkin elde edilen gelire bakılıyor. Bir kayıt dışılık var mı buna bakılıyor. Eksik beyanda bulunan kişiler için başta tapu harcı olmak üzere vergisel yükümlülükler yerine getirilmiyorsa inceleme sonucunda artık adımlar atılmış oluyor. 

YENİ PROJENİN DETAYLARI AÇIKLANACAK

Bir taraftan sosyal konut projesi dedik burada kira öder gibi ev sahibi olma yönünde avantaj sağlanıyor. Kira öder gibi ödemelerle ev sahibi olunabilecek onun detayları da açıklanacak. Özellikle emeklilere yönelik ve belli kesimlere yönelik kontenjan ayrılacak. Detaylar ilerleyen günlerde daha net belli olacak."

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER