;
Oynatma Listesi
HABERLER

Kuzey İrlanda’da sokaklar karıştı, Türk berberin dükkanı hedef alındı!

Kuzey İrlanda’nın Belfast kentinde bir bıçaklama olayının ardından başlayan göçmen karşıtı protestolar kısa sürede şiddet olaylarına dönüştü. Gösterilerde çok sayıda araç ve ev ateşe verilirken, polis ve kamu mallarına da zarar verildi. Ayrıca olaylarda dükkanı zarar gören Türk berber de açıklamalarda bulundu.

Kuzey İrlanda'da Sudanlı bir sığınmacının bir İrlandalıyı bıçaklamasına tepki gösterenlerin başlattığı göçmen karşıtı eylemlerde çok sayıda araç ve ev yakıldı.

Kuzey İrlanda'nın başkenti Belfast'ta 8 Haziran gecesi yaşanan olayda, 2023'te sığınmacı statüsü verilen bir Sudanlının bir İrlandalıyı bıçaklayarak ağır yaralamasına tepki gösterenler, dün akşamdan itibaren ülke genelinde eylemler başlattı.

GÖÇMEN KARŞITI EYLEMLER KISA SÜREDE ŞİDDETE DÖNÜŞTÜ

Başta Belfast olmak üzere Kuzey İrlanda'daki farklı kent ve kasabalarda toplanan eylemciler, sığınmacılara ve düzensiz göçmenlere tepki gösterirken İngiltere hükümetinin göç politikalarını da eleştirdi.

Göçmen karşıtı eylemler kısa sürede polise, göçmenlere ve kamu malına zarar verilen sokak olaylarına dönüştü. Gösterilerin şiddet olaylarına dönüşmesiyle birlikte çok sayıda araç ateşe verildi.

TÜRK BERBER YAŞANANLARI ANLATTI

Kuzey İrlanda'da dün gece yaşanan göçmen karşıtı olaylarda berber dükkanı saldırıya uğrayan Türk vatandaşı Özer Soysüren, saldırının ardından Cumhurbaşkanlığı ve Türkiye'nin Londra Başkonsolosluğu tarafından arandıklarını ve yalnız bırakılmadıklarını söyledi.

'DÜŞMANIYLA YÜZLEŞMEYEN DOSTUNU TANIYAMAZ'

Soysüren, "Yapanlar 18 yaş altı çocuklar, sağda solda sorun çıkarmaya çalışan gençler." derken saldırının ardından çevredeki halkın da kendilerine destek olduğunu anlattı.

Yaklaşık 20 yıldır Ballyclare'de berberlik yaptıklarını ve halkla iç içe olduklarını ifade eden Soysüren, "3 camımız kırıldı. Camların onarımı ve temizlik masrafımız var. 1500 sterlin civarı bir masrafımız olabilir. 'Düşmanıyla yüzleşmeyen dostunu tanıyamaz.' derler. Biz de buna vesile olduk. İnsanların gözü açıldı, çevresine yakınlaşmış oldu." değerlendirmesini yaptı.

Soysüren, Türkiye'den ve Kuzey İrlanda siyasetinden de kendilerine destek geldiğini vurgulayarak, "Demokratik Birlik Partisinden (DUP) destek geldi. Türkiye'nin Londra Başkonsolosluğundan aradılar. Ortağımı Dışişleri Bakanlığı vasıtasıyla Cumhurbaşkanlığından aradılar. Konsolosluk adına ziyaretimize gelenler oldu. İlgi çoktu. Yalnız bırakılmadık." dedi.

GÜNCELLEME
DETAYLARI GÖSTER