01:09Oltu'da sağanak sele dönüştüOrta Doğu’da tansiyon giderek yükselirken ABD ile İran arasındaki savaş yeni bir eşiğe taşındı.
İRAN’IN ALTYAPISI HEDEF ALINDI
ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Başkan Donald Trump'ın talimatıyla İran'daki çok sayıda hedefe yönelik "meşru müdafaa" kapsamında saldırılar başlatıldığını duyurdu. Gece başlayan saldırılarda İran’ın gözlem, iletişim ve hava savunma altyapısının hedef alındığı belirtildi.
CENTCOM açıklamasında vurulan hedeflere ilişkin ayrıntı paylaşılmazken, saldırıların ABD güçlerine ve uluslararası ticari gemilere tehdit oluşturduğu belirtilen askeri unsurlara yönelik olduğu ifade edildi. Açıklamada, saldırıların İran’ın “süregelen saldırganlığına” yanıt niteliği taşıdığı savunuldu.
‘HÜRMÜZ BOĞAZI KAPATILDI’
İran basını ise çatışmaların yalnızca karada değil denizde de yaşandığını bildirdi. Mehr Haber Ajansı, İran ve ABD donanmaları arasında ülkenin güneyindeki sularda çatışmalar meydana geldiğini aktardı.
Gerilimi tırmandıran bir diğer gelişme Hürmüz Boğazı’ndan geldi. İran Silahlı Kuvvetlerinin savaşı yürüten birimi Hatemu’l Enbiya Karargahı, ABD’nin Hürmüz Boğazı çevresine yönelik saldırılarının ardından stratejik su yolunun kapatıldığını açıkladı. Küresel enerji ticaretinin en kritik geçiş noktalarından biri olan boğazdaki karar, uluslararası piyasalarda endişeyi artırdı.
'49 TOMAHAWK FÜZESİ KULLANILDI’
Trump, Fox News’e yaptığı açıklamada İran içindeki hedeflere yönelik operasyonlarda 49 Tomahawk füzesinin kullanıldığını ve bazı hedeflerin başkent Tahran’a yaklaşık 65 kilometre mesafede bulunduğunu söyledi. ABD savaş uçaklarının İran hava sahasında görev yaptığını belirten Trump, ülkenin güneybatısındaki radar ve hava savunma sistemlerinin imha edildiğini ileri sürdü.
‘TRUMP YALAN SÖYLÜYOR’
Trump ayrıca İranlı üst düzey yetkililerin kendisini arayarak saldırıların durdurulmasını talep ettiğini iddia etti. Ancak Tahran yönetimi bu açıklamayı sert bir dille reddetti. İranlı bir yetkili, Trump’ın iddiasının “tamamen yalan” olduğunu belirterek hiçbir temas kurulmadığını ve İran’ın saldırılara askeri karşılık verdiğini açıkladı.
‘SALDIRILAR DAHA DA ŞİDDETLENİR’
ABD Başkanı, İran’ın anlaşmayı imzalamaması halinde saldırıların daha da sertleşeceğini belirterek bombardımanın “şiddetli” şekilde süreceğini ifade etti.
'BOMBALARLA MÜZAKERE EDERİZ'
ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth de Florida’da yaptığı açıklamada İran’a yönelik yeni operasyonları doğruladı. Hegseth, İran’ın nükleer silah sahibi olamayacağını vurgulayarak “İran kritik tesislerine bırakılacak Amerikan bombalarıyla karşı karşıya kalacak. Gerekirse bombalarla müzakere ederiz" dedi.
İran'ın hiçbir zaman nükleer silaha sahip olamayacağını vurgulayan Hegseth, diplomatik çözüm için hala fırsat bulunduğunu ancak Tahran'ın bunu değerlendirmediğini öne sürdü.
‘100 MİLYONDAN FAZLA ÇIKARILDI’
Hegseth ayrıca Hürmüz Boğazı’na ilişkin açıklamasında ABD’nin bölgedeki ticari gemileri korumaya devam ettiğini belirterek, Amerikan gözetiminde 100 milyon varilden fazla petrolün güvenli şekilde taşındığını ifade etti.
'18 HEDEF VURULDU’
Tahran ise saldırılara doğrudan karşılık verdi. İran Devrim Muhafızları Ordusu, ABD’nin ülkenin güneyine yönelik saldırılarının ardından Kuveyt ve Bahreyn’de bulunan Amerikan üslerine yönelik misilleme gerçekleştirdiklerini açıkladı. Açıklamada Kuveyt’teki Ali El Salim ve Ahmed El Cabir hava üsleri ile Bahreyn’deki Şeyh İsa Hava Üssü’nde toplam 18 hedefin vurulduğu bildirildi.
İran ayrıca Bender Abbas Havalimanı ile polis ve güvenlik birimlerinin de ABD saldırılarında hedef alındığını öne sürdü.
KUVEYT HAVA SAHASI KAPATILDI
Bölgedeki tansiyonun yükselmesi üzerine Kuveyt Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü hava sahasının geçici olarak kapatıldığını duyurdu.
‘SON SALDIRI DALGASI TAMAMLANDI’
ABD ordusundan daha sonra yapılan açıklamada ise son saldırı dalgasının tamamlandığı bildirildi. CENTCOM, İran’ın gözlem, iletişim ve hava savunma altyapısını hedef alan operasyonların sona erdiğini açıklarken, saldırıların ABD güçlerine ve uluslararası ticari gemilere yönelik tehditlere karşı gerçekleştirildiğini vurguladı. ABD güçlerinin bölgede teyakkuz halinde kalmaya devam ettiği belirtildi.
‘GENİŞ ÇAPLI ÇATIŞMA RİSKİ ARTIYOR’
Karşılıklı saldırılar, Hürmüz Boğazı’nın kapatılması ve Körfez’deki Amerikan varlıklarına misillemelerle birlikte birlikte ABD-İran hattında gerilim son yılların en kritik seviyesine ulaştı. Diplomatik çözüm ihtimali zayıflarken, Orta Doğu’da daha geniş çaplı bir çatışma riski giderek artıyor.
00:58Ordu'da kardeş katliamı! 3 kişi hayatını kaybetti
02:09Ankara'da tarihi NATO Zirvesi! Erdoğan ve Trump'tan kritik açıklamalar: CAATSA, F-35, KAAN...
01:27Türk tiyatrosunun usta ismi Zihni Göktay son yolculuğuna uğurlandı
02:34Erdoğan'ın Trump'ı karşılaması dünya gündemine oturdu: Alışıldık bir durum değil
03:41Tarihi NATO Zirvesi başladı! ABD Başkanı Trump Ankara'da
00:15Kırgızistan'da kalkışı sırasında iniş takımı kırılan yolcu uçağı yan yattı
01:59Şartlı tahliye edilmişlerdi! Erdek'in ünlü kazları bu kez yürekleri ısıttı
00:39Kırıkkale'de yolcu otobüsü devrildi: 1 can kaybı, 40 yaralı
03:47Tarihi NATO Zirvesi başladı! ABD Başkanı Trump Ankara'da
03:50NATO Ankara Zirvesi kapsamında HİK uçakları, güvenlik için 60 saat kesintisiz uçuş yapacak
07:58İstismara uğradı, reşit olduğu hafta kaçırıldı! Anneye şok telefon: Güzellikle çözmezsen, zorla çözeriz
00:37Tarihi NATO Zirvesi başladı! ABD Başkanı Trump Ankara'da
04:03Türk tiyatrosunun çınarı Zihni Göktay son yolculuğuna uğurlanıyor! Kızına bıraktığı son mektup herkesi ağlattı
01:05Kocaeli'de fabrika yangını! Siyah dumanlar gökyüzünü kapladı
01:57Bakan Güler: NATO'nun yüzde 5 savunma yatırım taahhüdü önemli
00:49Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan NATO Zirvesi kapsamında peş peşe görüşmeler
03:43Ece'nin ölüm kahvaltısı: Evime patates almak haram
01:19Zayıflamak uğruna kendine bunu yaptı! İstanbul'da doktorların inanamadığı vaka
00:54Trump'ın otelinin çevresinde kuş uçurtulmuyor! Kurşungeçirmez camlar...
01:58Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kanada Başbakanı Carney'i kabul etti
03:19Bu yaştan sonra 'en iyisi olmalı' dedi: Beni kabullenemezler diye düşündüm
00:41Son dakika: Şam'da Macron'un kaldığı otelin yakınında patlama
01:21Daha 17’den anlamlı mesaj: Kimsenin canı yanmasın
00:24Şam'da Macron'un kaldığı otelin yakınında patlama
00:41Kanada Başbakanı Carney, Ankara'ya geldi
01:08Çelik'ten İskenderun'da unutulmaz konser! Binlerce kişi eşlik etti
00:30Kask hayat kurtardı! Süratle ilerleyen sürücünün bu hamlesi...
01:54Tarihi NATO Zirvesi Ankara'da başlıyor! İşte tüm detaylar
02:40Tarihi NATO Zirvesi Ankara'da başlıyor! İşte tüm detaylar