Oynatma Listesi
HABERLER

Suriyelilerden duygusal veda

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyelilerin bir kısmı, güvenli bölgelerin oluşmasının ardından ülkelerine dönmeye devam ediyor.

Esenyurt Belediyesi’nin aracılığıyla dün 34 Suriyeli ülkelerine dönmek için İstanbul’dan otobüsle yola çıktı. Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt “Bu işlemi yaparken Esenyurt’ta yaşayan misafirleri, yabancı uyrukluları geri gönderiyoruz ama zaman zaman diğer ilçelerden başvuranlar oluyor. Giden kafile içinde boş yer varsa onlardan da bir ya da iki, üç kişi, kaç kişiyse onları da ekleyebiliyoruz. Göreve geldikten itibaren 2 bin 700’ün üzerinde yabancı uyruklu kişiyi ülkelerine gönüllü gönderdik, bu sayıyı daha da artırmak istiyoruz. İnşallah o bölge güvenli hale gelirse ve gidişte bir engel kalmazsa teşvik edici başka işlemler de yapacağız” dedi.

‘Her şey çok pahalı’

Dönüş yolculuğuna 6 kişilik Kado ailesi de katıldı. 2015’te Türkiye’ye geldiklerini söyleyen Adnan Kado, “Afrin’e gideceğiz, yaşadığımız yer orasıydı şimdi oralar sakinleşti. Umarım savaş biter ve herkes döner” diye konuştu. Ayhan Tamaz adlı kadın da, 2 yaşındaki çocuğuyla Şam’da yaşayan ailesinin yanına döneceğini söyledi. 2017’de eşiyle İstanbul’a geldiklerini anlatan Tahmaz’ın eşi Yamin Gönnü, “Ev sahibi evden çıkarttı, her şey çok pahalı. Eşimi mecburiyetten gönderiyorum. Ben kalıp çalışmaya devam edeceğim. Suriye’de durumlar biraz daha düzelirse ben de gideceğim” diye konuştu.

Suriye’ye dönenler arasında en duygusal anları yaşayan 55 yaşındaki Hasan Raşit’ti. Halep’e dönen Raşit’in eşi ve 4 çocuğu İstanbul’da kaldı. Babalarına veda eden çocukları ise dakikalarca babalarına sarılıp göz yaşı göktü. Türkiye’ye 10 yıl önce gelen 4 çocuk babası Nisan Habeş de İstanbul’da geçim sıkıntısı nedeniyle dönmeye karar verdiğini anlattı. 12 yaşındaki oğlu Aysan Habeş ise gitmek istemediğini söyleyip, “Ben çok küçükken geldik, orayı hiç bilmiyorum” dedi.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER