Oynatma Listesi
HABERLER

Tahliye taahhütnamesi kiracıların yeni çilesi oldu! Ev sahipleri şart koşuyor

Son günlerde kiralık dairesini kiralamak isteyen ev sahipleri kiracılara tahliye taahhütnamesi imzalatmak istiyor. İstediği koşullarda kiralık daire bulamayan kiracılar ise bu koşulları kabul etmek zorunda kalabiliyor. Peki tahliye taahhütnamesi nedir, ev sahibi istediği vakitte kiracısını çıkartabilir mi? İşte cevabı...

Emlak piyasasına ilişkin gelişmeler son dönemde gündemdeki sıcaklığını koruyor. En son hükümet fahiş kira artışının önüne geçebilmek için 1 temmuz 2023 tarihine kadar kira artış oranını yüzde 25 seviyesinde sabitlemişti. Evini yeni kiraya vermek isteyen ev sahiplerinin kiracısını istediği zamanda çıkartabilmek için tahliye tahliye taahhütnamesi istemesi kiracıları zor durumda bırakıyor. Peki tahliye taahhütnamesi hangi koşullarda yapılmalıdır, ev sahipleri istediği zaman kiracısını çıkarabilir mi? 

Avukat Devrim Nur Kayabalı, CNN Türk canlı yayınında kiracı ve ev sahipleri arasında uyuşmazlıklara yol açabilen tahliye taahhütnamelerine ilişkin önemli bilgiler verdi. Kayabalı şu ifadeleri kullandı:

TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİ NEDİR? 

"Kira artışlarındaki devalüasyondan sonra ev sahibi ve kiracılar karşı karşıya geldi. Kiraya şu kadar zam yapalım, yapamayız gibi adliyelerde tahliye dava sayısı arttı. Mal sahibinin kiracıyı net bir şekilde daireden çıkarması tahliye taahhütnamesidir. Kiracı kira kontratı yaparken mal sahibine diyor ki ben net olarak örnek veriyorum 26.02.2023 tarihinde boşaltacağım diyorum. Şartlar değişirse tekrar konuşuruz diyorum. Tahliye taahhütnamesi kiracının belli bir tarihte boşaltacağı bir evraktır. 

 

TAHLİYE TAAHÜTNAMESİ HANGİ KOŞULLARDA GEÇERLİLİĞİNİ YİTİRİR? 

Mal sahipleri de piyasa koşullarında gerginler. Kira kontratı yaparken mal sahipleri bunu şart koşuyor. İlerleyen bir dönemde kiracısıyla sorun yaşadığında uğraşmak istemiyor. İcra başvurusunu yapıp tahliyesini almak istiyor. Bu uygulama şuna döndü. Bazı mal sahipleri tarafından evrakı imzalamayan kira kontratlarının yapılmasına onay verilmiyor. Şöyle sorunlarla çok sık karşılaşılıyor. Tahliye taahhütnamesi serbest koşullarla yapılmak zorundadır. Kontratla aynı anda imzalanıyorsa orada hür iadesi yoktur. Tahliye taahhütnamesinin geçerliliğini söyleyemeyiz. 

Bazen boş kağıt alınıyor veya tarih boş bırakılıyor. Üstü doldurulduğun da ıslak imza varsa Yargıtay diyorsa. Burada bir yanıltma varsa bunu kiracı ispatlamakla mükelleftir diyor. Kiracı bunu isteyerek kendi rızasıyla imzasını atarak vermekte mükelleftir. Kontratla aynı gün olan taahhütnameler geçerli olmuyor. Azami 1 gün sonra yapılması gerekiyor. 

KİRACI İMZALAMAYACAĞIM DERSE NE OLUR? 

Kontrat yapıldıktan sonra aylar sonra ben böyle bir taahhütname altına sokmam yarın bir gün sorun yaşarsam mahkemelerde uğraşmak zorunda kalırım diyor mal sahipleri. Bu evrakı zorla almak mümkün değil. Genellikle kontratla eş zamanlı alınıp bir iki ay sonra doldurulabiliyor. Kiracı aksini ispat edemezse taahhütname şartlarını yerine getirmekle mükelleftir. 

TAAHHÜTNAME GEÇMİŞTE DE YAYGIN MIYDI? 

Aslında her zaman gündemdeydi. Konut sebebiyle belirli bir oranın üzerinde kiralamalarda her zaman vardı. Şu anda yaklaşık yüzde 90’ın üzerinde kontratlar taahhütname tartışmasıyla başlıyor. Eskiden bu kadar yaygın değildi. Artık ayrı bir sözleşme yerini aldı." 

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER