00:29Driftin bedeli ağır oldu! Sürücüye 140 bin TL ceza: Ehliyetine ve aracına el konulduCumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, savunma sanayi şirketlerinin üst düzey yöneticileriyle 5. Savunma ve Havacılık Sanayiinde Küresel Stratejiler Konferansı kapsamında, 2025 Yılı Gerçekleşmeleri ve 2026 Yılı Hedefleri konulu basın toplantısı düzenledi.
Toplantıda izletilen 2025 proje gerçekleşmeleri filmiyle yıl boyunca sahada, projel ve teslimatlarda ortaya koyulan somut çıktılar kapsamlı biçimde yansıtıldı.
Görgün, toplantıda, savunma sanayinin dönüşümünü taşıyan 4 ana eksende insan kaynağı, AR-GE, ihracat ve sanayileşme başlıklarında hangi sistematik adımları atıldığını, hangi sonuçların alındığını ve 2026'da hangi hedeflerle ilerleyeceklerini paylaştı.
Yürüttükleri yetkinlik dönüşümünü, erken yaş farkındalığından lisans ve lisansüstü kapasiteye teknik iş gücü altyapısından küresel yetenek rekabetine uzanan bütüncül bir mimariyle ele aldıklarını anlatan Görgün, yüksek lisans programlarıyla da nitelikli insan kaynağı havuzunu güçlendirdiklerini dile getirdi.
Savunma Kariyer Platformunun 250 binden fazla kullanıcıyı 320'den fazla firmayla buluşturarak gençler için somut bir istihdam köprüsü oluşturduğunu bildiren Görgün, Savunma Gelişim Platformunun ise 68 bin kullanıcıya 735'ten fazla içerik sunarak sürekli öğrenmenin dijital mimarisini kurduğunu, öğrenmeyi mekandan ve zamandan bağımsız, erişilebilir ve sürdürülebilir bir yapıya dönüştürdüğünü aktardı.
Haluk Görgün, Başkanlık koordinasyonunda geliştirilen Savunma Sanayii Meslek Yüksekokulu modeli ile sahaya dönük uygulamalar ve modüler içeriklerle teknik insan kaynağının stratejik niteliğini artırdıklarını söyledi.
"Tersine beyin göçü" rakamlarına da değinen Görgün, "2023 yılında yurt dışına giden 339 mühendise karşılık yalnızca 47 dönüş varken, 2025 itibarıyla denge ilk kez pozitife dönmüş, 98 giden mühendise karşılık 190 nitelikli uzman ekosistemimize yeniden katılmıştır. Başvuru sayılarındaki yaklaşık 3 katlık artış da bu dönüşümün karşılığını göstermektedir." dedi.
Görgün, "Bütün bu adımlar bize şunu gösteriyor, yetenek artık sadece keşfedilmiyor, yönlendiriliyor. Yalnızca yetiştirilmiyor, güçlendiriliyor. İddiamız nettir, milli ürünler ancak milli yetkinliklerle mümkündür." değerlendirmesinde bulundu.
- AR-GE çıktıları ihracata dönüştü
Haluk Görgün, 18 kritik teknoloji öncelik alanı belirlediklerini, 2025 boyunca 5 teknoloji günü yaptıklarını, 1900'den fazla katılımcı ile bilgi paylaşımı sağladıklarını bildirdi. Üniversite ayağında 127 üniversite ve 334 araştırma grubuyla ortaklaşma zemininin büyüdüğünü aktaran Görgün, oluşan AR-GE portföyünün toplam büyüklüğünün 920 milyon dolar ölçeğine ulaştığını bildirdi.
Savunma sanayisinde yürütülen AR-GE çalışmalarının çıktılarının ihracat dönüştüğünü paylaşan Görgün, "2025 yılında ayrıca 14 yeni AR-GE projesi imzaladık, 10 yeni proje başlatma ve 1 yeni SAGA çağrısı kararı aldık. Toplam yürüyen ve tamamlanan AR-GE proje sayımız 205'e, SAGA proje önerisi sayımız 87'ye ulaştı." dedi.
2025 yılında sektörün mal ve hizmet ihracatının 10 milyar doları aştığını, 17,9 milyar dolar tutarında yeni ihracat sözleşmesi imzaladığını ifade eden Görgün, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Nitekim geçen yıl 58 ilimiz savunma ve havacılık ihracatı yaparken, 1 milyon doların üzerinde ihracat yapan il sayısı 21'den 26'ya yükselmiştir. Türkiye'nin ilk 100 ihracatçısı içinde savunma sanayi şirket sayısı da 17'den 26'ya çıkmıştır. Bu tabloyu ileriye taşıyan en önemli başlıklardan biri, yeni sözleşme üretme kapasitemizdir. 2025 yılında 'altın çağ' diye nitelendirebileceğimiz ölçekte anlaşmalara imza attık. Başkanlığımız yönlendiriciliğinde devletlerarası mutabakatla hayata geçen projelerle, KAAN'ın Endonezya'ya, askeri gemi ihracatının Portekiz'e, HÜRJET'in ise İspanya'ya uzanan örnekleri, ölçeğin ve güvenin hangi seviyeye çıktığını göstermektedir.
Dünyada ayak izimiz olmayan hiçbir bölge yok. Geçen yıl yeni imzaladığımız sözleşmelerde, Asya-Pasifik'te 5,5 milyar dolar, Avrupa'da 5,3 milyar dolar, Amerika kıtasında 3,3 milyar dolar, Orta Doğu'da 2,2 milyar dolar ve Afrika'da 1,7 milyar dolar düzeyinde bir ölçek oluştu. Ayrıca 2025'te en çok Avrupalı müttefiklerimize ihracat yapmış olmamız, güven, birlikte çalışabilirlik ve teslimat kabiliyetimizin bir yansımasıdır. İhracat kompozisyonuna baktığımızda ise Avrupa 3,3 milyar dolar, Asya 3,1 milyar dolar, Orta Doğu 1,4 milyar dolar, Kuzey Amerika 0,23 milyar dolar düzeyinde bir dağılım görüyoruz."
- Finansmana erişim kolaylığı
Haluk Görgün, ortaya konulan tüm bu çabalarla sektörün 4 binden fazla firmaya, 1400'den fazla projeyi aşan portföye, 100 binden fazla doğrudan istihdama, 20 milyar dolardan fazla ciroya ve 10 milyar dolardan fazla ihracat ölçeğine ulaştığını vurguladı.
Sektörün finansmana erişimini kolaylaştıran kredi ve leasing modellerinde 900'den fazla başvuru üzerinden 5,7 milyar lira finansman büyüklüğüne ulaştıklarını aktaran Görgün, ayrıca Savunma Sanayii Yatırım ve Geliştirme Faaliyetlerini Destekleme Programı kapsamında 25 milyon dolar kredi desteği sağlayarak, üretim kabiliyeti ve finansal sürdürülebilirliği aynı anda destekleyen bir ölçekleme yaklaşımı izlediklerini ifade etti.
00:28Suudi Arabistan’da petrol rafinerisi vuruldu
00:475 ilde 6 ayrı organize suç örgütüne yönelik operasyon: 37'si tutuklandı
04:12Altın ve gümüş fiyatlarında tarihi kırılma: ABD-İran savaşı sonrası şimdi ne olacak?
01:17Amasya’da annesinin ulaşamadığı 41 yaşındaki adam evinde ölü bulundu
00:36Düğün konvoyu trafiği kilitledi! Tehlikeli manevralar kamerada
00:28İran'ın misillemesinin ardından Washington için savaşın faturası ağırlaşıyor! ABD'nin savaş uçağı düştü, üsler hedefte
01:16Dubai’de korku dolu anlar: Ivana Sert sosyal medyadan paylaştı! 'Roket sesleri duymak kolay değil'
00:24İstanbul'da kaçak silah ticareti operasyonu! 1 şüpheli yakalandı
00:57İsrail’in saldırı tehdidinin ardından binlerce kişi Lübnan'ın güneyinden Beyrut'ta göç etmeye başladı
03:17Trump'ın kızı olduğunu iddia eden Necla Özmen: Bu savaşı bitirin
01:04İsrail ordusu, Lübnan’daki Hizbullah hedeflerine yönelik saldırı başlattı
00:22GKRY'deki İngiliz üssü vuruldu! Savaş uçakları havalandı, bölge teyakkuzda
01:26İran'dan İsrail'e fırlatılan füzeler El Halil kenti semalarında görüntülendi
00:18ABD, İran savaş uçakları ve İHA’larının vurulduğu anların görüntülerini yayınladı
01:05İran devlet televizyonu hacklendi: Trump ve Netanyahu konuştu
07:53Savaş uçakları Tahran semalarında
02:15Trump, İran'ın teklifini kabul etti! 'Bunu daha önce yapmalıydılar'
02:08CENTCOM, hava operasyonuna ilişkin detayları paylaştı
00:37Oto sanayide kurşun yağmuru! 14 ve 17 yaşındaki iki şüpheli 6 el ateş etti: 'Husumetimiz vardı'
01:03Yıllarca kimse fark etmedi! Gören bir daha bakıyor: 'Yüksekten bakıldığında daha belirgin'
01:50İran ABD'nin uçak gemisine balistik füzelerle saldırdı
01:14Kanadalı Jenny hem ağladı, hem ağlattı! Hikayesi yüreklere dokundu
00:57İran'ın balistik füzesi İsrail'e düştü
04:25Yalova’da 14 aylık bebeğe saldırının yeni görüntüleri ortaya çıktı! ‘Ne bağırıyorsun sen'
00:53Anaokulunda şiddet kamerada! 5 yaşındaki öğrenciye yönelik görüntüler sonrası öğretmene para cezası
00:14İran, Hürmüz Boğazı'nda bir petrol tankerini vurdu! İlk açıklama geldi
01:31Pakistan'da bir grup gösterici, ABD'nin Karaçi Konsolosluğu'na girmeye çalıştı
00:29Yol verme tartışması sopalı kavgaya dönüştü!
00:16Madonna 67'sinde podyumda! Adımları sosyal medyayı salladı