Oynatma Listesi
HABERLER

Uzun ömürlü yaşamın sırrı; organik beslenme

Akdeniz Üniversitesi'nce yapılan araştırma sonucu çıkarılan 'Türkiye'nin Yaşlanma Atlası'nda, Türkiye?de en uzun ömürlü ve sağlıklı insanların yaşadığı 10 yer arasında gösterilen Ordu'nun Gölköy ilçesinde yaşayanlar, süt, yoğurt, bal, yumurta, turşu, fındık, ceviz, kabak, fasulye ve kara lahana gibi organik ürünlerle besleniyor. Bölgenin bol oksijenli yayla havasından ve suyundan da istifade eden Gölköylüler, uzun ömürlerini üretip tükettikleri organik yiyeceklerle borçlu olduğunu söylüyor.

Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölümü tarafından çıkarılan 'Türkiye'nin Yaşlanma Atlası'nda, Ordu'nun Gölköy ilçesi, Türkiye?de en uzun ömürlü ve sağlıklı insanların yaşadığı 10 yer arasında gösterildi. İlçede ortalama yaşam süresi 82 yıl olarak belirlenirken, birçok üniversiteden akademisyenler de yakından ilgilendikleri ilçede araştırmalar yürüttü. 70-80 yaşındaki kişilerin çoğu halen bağ bahçe işlerinde çalışırken, tükettikleri organik yiyecekleri de kendileri yetiştiriyor. Süt, yoğurt, bal, yumurta, turşu, fındık, ceviz, kabak, fasulye ve kara lahana gibi organik ürünlerle beslenen Gölköylüler, bol oksijenli yayla havasından ve suyundan istifade ediyor. Doğal güzelliği ile etkileyen Gölköy?de bulunan Ulugöl Yaylası da, yerli ve yabancı turistlerin de ilgi odağı oluyor.
'DOĞAYLA İÇ İÇE HUZUR İÇİNDE YAŞIYORLAR'
Gölköy Belediye Başkanı Fikri Uludağ, yerli ve yabancı turistlerin ilçeyi yoğun ziyaret ettiğini, Ulugöl ve Uluvahta yaylalarının son yıllarda ziyaretçi akınına uğradığını, yaşlı vatandaşların ise, akademisyenlerce ilgi çektiğini söyledi. İlçede doğal yiyeceklerin üretildiğini, yoğurt, süt, yumurta, bal, fındık, ceviz, kara lahana, turşu gibi organik ürünlerin yoğun olarak tüketildiğini anlatan Uludağ, ?Buranın havası ve suyu çok farklı. Çeşitli üniversitelerden akademisyenlerin burada yaşlılarımıza yönelik çalışmaları var. Burada üretilip tüketilen her şey tamamen organik. İnsanlarımızın bir çoğu da gurbetçi. Buradaki aileleri doğal ürünlerden hazırladıkları kışlık yiyecekleri giderken mutlaka yanında götürüyor. Yaylada, yumurta, süt yoğurt yiyorlar. Yöresel ürün olarak turşu ve pekmez yapılıyor. Yaz mevsiminde yenilen sebze ve meyveler gibi doğal yiyecekler kış aylarında da hazırlanıyor. İnsanlar burada doğayla iç içe huzur içinde yaşıyorlar. Uzun yaşamın sırrında doğal beslenme önemli bir etken dedi.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER