Oynatma Listesi
HABERLER

Yağışların daha şiddetlisi geliyor, uyarı yapıldı: Bu saatlerde dışarı çıkmayın

İstanbul'da beklenen yağış etkisini göstermeye başladı. Silivri-Esenyurt- Avcılar çevresinde etkili olan sağanak sonrası yollar göle döndü. Yarın için İstanbul'a "turuncu" uyarı verilirken Prof. Dr. Orhan Şen uyarılarda bulundu.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, dün yaptığı açıklamayla İstanbul genelinde çarşamba ve perşembe günleri etkili olması beklenen yağış konusunda uyarıda bulumuştu. Beklenen yağış bugün öğlen saatlerinden itibaren Silivri'de etkili olmaya başladı.

 

ORHAN ŞEN'DEN UYARI

Önümüzdeki 2 gün boyunca etkili olacak yağışla ilgili CNN Türk Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen önemli uyarılarda bulundu. Şen'in değerlendirmeleri şöyle;

Yarın daha önemli. Tahminlere baktığımız zaman Anadolu yakasının üzerinde çok kuvvetli bir yağış gözüküyor. Aynı şekilde kuzey ilçelerinde bu daha sonra Kocaeli ve Batı Karadeniz'e kadar uzayacak bir yağış var. Ki bu yağış İstanbul'da şehir merkezinde su baskınlarına neden olabilir.

Bugünkü yağıştan biraz daha güçlü yağıştan bahsediyoruz. Dikkat etmemiz gerekecek. Bu yağmur yarın sabah saat 9-10 gibi başlar. Ve 14'e kadar şiddetli olur, aralıklı olur. Yarın 9'dan sonra bu bölgede dikkat etmemiz lazım. Mümkünse bu saatlerde dışarıda olmayın. 3-4 saat evinizde, ofisinizde durmanızda fayda var.

"BURALAR RİSK ALTINDA OLABİLİR"

Yağış esnasında tabi rüzgar da kuvvetli olur. Dolu var mı ona bakmamız lazım. Zayıf ihtimal ama olma ihtimali var. Bugünkü Silivri'deki yağıştan daha yüksek bir yağış. Sarı uyarıdan bir tık daha yukarıda. İstanbul geneli alınmış ama bana göre sadece Anadolu yakasında. Dikkat etmemiz gerekecek. Bu sistem kuzeydoğudan geldiği için yarın Anadolu yakasının Şile dolayları, Beykoz, Kadıköy, Kartal, Maltepe buralar risk altında olabilir.

BELEDİYELERE ÇAĞRI

Şuna dikkat etmemiz lazım. Bu akşamdan itibaren belediyeler yollardaki ızgaraları temizlemesi lazım. Yere düşen yağmurun, suyun akışına engel teşkil edecek bir engel varsa onların kaldırılması lazım. Şöyle bir durum oluyor. Suyun akışa geçtikten önüne geçmesi çok zor. Bir engele çarparsa orada karşı tarafa verdiği kuvvet daha da sıçrama kuvveti oluyor. Daha da kuvvetli oluyor. Önünüzde ne varsa yıkabilir.

Bodrum katta oturanlar bu bölgede muhakkak pencerelerin kenarlarına kum torbaları koymaları lazım. Kum torbaları içeri su girmesini engeller.

ANADOLU YAKASINDA YAĞIŞ 10 KG'I GEÇER

Tahminime göre Esenyurt en büyük risk dahilinde değil. Benim tahminime göre Anadolu yakası en büyük risk. Tabi Esenyurt'ta da yağış var. Tahminime göre Avrupa yakasında yağışın saatte 5-6 kg.'lık bir yağış olacak. Ama Anadolu yakasında bu 10 kg. geçer. Düşünün 3 saat yağsa 30 kg.

 

YILDIRIM, ŞİMŞEK, GÖK GÜRÜLTÜSÜ...

Büyük bir ihtimalle yıldırım, şimşek ve gök gürültüsü de bu yağışlarla birlikte olacak. Bu nedenden dolayı ağaç altlarında bulunmayalım, şemsiye kullanmayalım. Cuma günü de yağış var ama bu kadar şiddetli değil. Avrupa yakasında da yağmur var.

İSTANBUL İÇİN "TURUNCU" KODLU UYARI

İstanbul Valiliği de yarın için Meteorolojik verileri paylaştı. "Turuncu" kodlu uyarı yapılan kent için Valilikten şu açıklama yapıldı;

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün değerlendirmelerine göre; Yapılan son değerlendirmelere göre; yarın 11 Ağustos 2022 Perşembe sabah ilk saatlerden itibaren Marmara’nın doğusunda görülecek gök gürültülü sağanak yağışların, İstanbul ve Yalova çevrelerinde kuvvetli (21-50 kg/m2), İstanbul'un Anadolu Yakası, Kocaeli, Sakarya, çevrelerinde çok kuvvetli (51-75 kg/m2) ve yer yer şiddetli (75 kg/m2 ve üzeri) olması bekleniyor.

 

Ani sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı, kıyılarda hortum oluşma riski ve yağış anında kuvvetli rüzgâr gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER