01:28Kahramanmaraş'taki saldırıda hayatını kaybeden Furkan Sancak Balal'ı dershanedeki öğretmeni gözyaşlarıyla anlattıBayraktar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının düzenlediği YEKA GES-2025 yarışmaları sonrasında basın açıklaması yaptı. 650 megavatlık kapasite için 8 yarışma yapıldığını belirten Bayraktar, 8 projeye 77 teklif geldiğini söyledi.
Bayraktar, Türkiye'nin rüzgar, güneş, jeotermal ve diğer alanlardaki potansiyelini hayata geçirmek için farklı yöntem ve iş modellerini çalıştıklarını dile getirerek, "Bu anlamda Türkiye hem öz tüketim amaçlı, özellikle sanayicilerimizin kendi yatırımlarını gerçekleştirebilmeleri, batarya projeleriyle Türkiye'nin enerji arz güvenliğine katkı yapabilmek için farklı yöntemleri ortaya koyduk. Her yıl en az 2 bin megavatlık yarışmalarla yenilenebilir enerjiyi yeni kapasiteye katmak için çalışıyoruz. Bu yıl ocak ve şubatta yaklaşık 2 bin megavatlık rüzgar ve güneş yarışmalarını yine burada gerçekleştirmiştik. Burada çok rekabetçi bir şekilde bu yarışmalar oldu." diye konuştu.
2025 yarışmalarının bugün itibarıyla GES ile başladığını belirten Bayraktar, şöyle devam etti: "Aralıkta yapılacak rüzgar enerjisi yarışmalarıyla süreci tamamlamış olacağız ve yaklaşık 4 bin megavata yakın yeni kapasitenin ihalesini gerçekleştirmiş olacağız. Bugün gerçekleştirilen 650 megavatlık kapasite yaklaşık 400 milyon dolarlık bir yatırım demek. Bu yatırımların sonucunda da yaklaşık 500 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek yenilenebilir güneş projeleri hayata geçmiş olacak. Yine bu proje ve yapılacak diğer YEKA projeleri kapsamında yaklaşık 800 bin tonluk karbon emisyonu azaltmamız söz konusu olabilecek."
YENİLENEBİLİR ENERJİDE 120 BİN MEGAVATLIK HEDEF
Bakan Bayraktar, geçen yıl Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29. Taraflar Konferansı (COP29) öncesinde Bakü'de düzenlenen toplantıda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Türkiye'nin 2035'e kadar yenilenebilir enerjide 120 bin megavatlık güneş ve rüzgar enerjisi hedefi belirlediğini ifade etti.
Özellikle son 2 yıldır bu hedefe ulaşmak için çalıştıklarını vurgulayan Bayraktar, şunları söyledi: "YEKA projeleriyle yine ithal edeceğimiz doğal gazın önüne geçmiş olacağız. Bunu rakamsal olarak ortaya koyduğumuzda YEKA ömrü boyunca yani 5 artı, 20 yıl boyunca neredeyse 2 milyar doların üzerinde bir doğal gaz ithalatını bu şekilde önlemiş olacağız. Geçtiğimiz yarışmalardan bugüne kadar, yani son birkaç ay içinde yeni modelde bazı değişikliklere gittik. Özellikle dolar ödemesinden avro/cent'e döndük. Güneş için 3,25 avro/cent alt bedel ve yine rüzgar için de yaklaşık 3,50 avro/cent alt bedelle bu yarışmaları gerçekleştirmek istedik. Bugün yapılan yarışmaların neticesinde de yaklaşık ortalama katma değer vergisi dahil olmak üzere 156 bin 500 avro megavatsaatlik bir katkı bedelini biz alacağız megavat başına ve bu toplamda yaklaşık 101 milyon avroluk bir katkı bedeli ödemesi anlamına geliyor. Dolayısıyla bu katkı bedelini biz YEKDEM'e ve özellikle yenilenebilir kaynak destekleme mekanizmasına bir katkı olarak almış oluyoruz."
Bayraktar, bugün ilk kez barajların üzerinde güneş panellerinden oluşan bir santral kurulumu için de yarışma yapıldığını dile getirerek, "Manisa'da gerçekleşecek Demirköprü Barajı'nın üzerine 35 megavatlık yüzer GES, YEKA kapsamında bugün yatırımcılarımızla buluşmuş oldu." ifadesini kullandı.
TÜRKİYE'NİN TOPLAM KURULU GÜCÜ 121 BİN MEGAVATI AŞTI
Bayraktar, Türkiye'nin toplam kurulu gücünün ise bugün itibarıyla 121 bin megavatın üzerinde olduğunu belirtti. Toplam GES ve RES'lerde kurulu gücün 39 bin megavatı bulduğunu söyleyen Bayraktar, şunları kaydetti:
"120 bin megavatlık Cumhurbaşkanı'mızın ortaya koyduğu hedefe gidebilmek için Türkiye'nin her yıl 8-9 bin megavatlık yeni kurulu güce ihtiyacı var. Bu yıl ekim sonunda yaklaşık 6 bin 743 megavat kurulu gücü devreye almış durumdayız. Kasım ve aralıkta da bu 8 bin megavatlık hedefi yakalamış olacağız. Bu sayede de inşallah ülkemizin bu temiz kaynaktan, yeşil kaynaktan, enerjiye erişimle alakalı da hedeflerimizde ilerlemiş olacağız. Türkiye, enerjinin her alanında doğal gaz, kömür ve diğer alanlarda ama özellikle yenilenebilir enerjide son dönemde çok önemli bir atılımın içinde. Bu atılımı gerçekleştirerek biz hem dışa bağımlılığımızı düşürmüş oluyoruz hem de Türkiye'nin iklim hedefleriyle ilgili ortaya koymuş olduğu iddialı hedefleri de gerçekleştirmek için çalışıyoruz."
TÜRKİYE'NİN COP31'E EV SAHİPLİĞİ YAPMASI
Türkiye'nin COP31'e ev sahipliği yapacağını anımsatan Bayraktar, yenilenebilir enerji projelerinin iklim değişikliğiyle mücadelede gösterilen çabaları ortaya koyması açısından çok özel örnekler teşkil ettiğini belirterek, "Ben bu vesileye COP31 başkanlığımızın da hayırlı olmasını diliyorum. İnşallah sizlerle tekrar aralık ayında muhtemelen ayın 11'inde yapmayı planladığımız 1150 megavatlık rüzgar santralleri YEKA yarışmasında tekrar bir araya geliriz. Bu yarışmaların hem ülkemize hem milletimize hem de elbette ki yatırımcılara hayırlı olmasını diliyorum." dedi.
01:03Saldırı anında okula ilk koşanlardandı! Mahalle muhtarı dehşeti anlattı: ‘Geliyor’ diyerek pencereden atlıyorlardı
00:27196 ülkede aranıyordu! 'Altın adam' İstanbul'da yakalandı
01:41Okul saldırıları sonrası Telegram radarda! Yetkililer 15 gün içinde Meclis'e çağrılacak
00:21Karşı yönden gelen motosiklete otomobiliyle çarptı
00:56Muğla'da 2 saatlik mesafeyi 50 saniyeye düşüren sistem şaşırtıyor
01:03Diyarbakır’da sokakta korku dolu anlar! 'Sağa sola sıkacağım' diyerek ateş açtı
01:00Katliamdan 3 gün önce! İsa Aras Mersinli'liden poligonda atış talimi... Görüntüler ortaya çıktı
02:35Kahramanmaraş'ta okul saldırısı! Saldırganın son sözleri ortaya çıktı: 'Affet beni'
00:57Zonguldak’ta korkunç kaza! Anne ve bebeği karşıya geçmeye çalışırken dehşeti yaşadı
01:53Kahramanmaraş'taki saldırıda acılı anneden yürek yakan teselli: Ablan arkadaşlarıyla cennete gitmiş, oğlum
10:59Saldırganın son sözleri... Necmettin Bekçi yaşananları canlı yayında anlattı
01:46Kahramanmaraş'ta okulda katliam yapan İsa Aras Mersinli nasıl etkisiz hale getirildi? 'Bıçağı bacağına doğru salladım'
04:38Galatasaray'da Okan Buruk'tan Fenerbahçe'ye mesaj: İpler bizim elimizde
00:24İsrail: Lübnan'ın Bint Jbeil bölgesinde Hizbullah'a ait 70 mevzi imha edildi
01:00Furkan'a acı veda!
01:34Kahramanmaraş'taki saldırıda yaşamını yitiren 11 yaşındaki Adnan Göktürk Yeşil Osmaniye'de toprağa verildi
02:08Saldırıda ölen öğretmenin eşi ve çocukları tabut başında gözyaşı döktü
00:41Kocaeli’de 2 kız öğrenciye taciz iddiası! Okul kapı görevlisi tutuklandı
03:28İstanbul'da akılalmaz plan! Kahvede içeceğine ilaç atıp, evini soydular
04:44Kahramanmaraş'ta okulda katliam yapan İsa Aras Mersinli'nin babasının ifadesi ortaya çıktı
00:44Katliam öncesi kullandığı ifade şoke etti! Öğretmen, okulu kana bulayan İsa Aras Mersinli'yi anlattı
00:33İsrail savaş uçaklarının Lübnan'a düzenlediği hava saldırı görüntülendi
01:35Narin Güran cinayeti! Nevzat Bahtiyar 17 yıl hapis cezasına çarptırıldı
01:11Gözyaşları sel oldu! Okul saldırısında hayatını kaybeden Yusuf Tarık son yolculuğuna uğurlandı
00:27Tunceli Munzur Çayı'nda kadın cesedi bulundu
01:10Şampiyonlar Ligi'nde Arda Güler'in performansı yetmedi! Bayern Münih, Real Madrid'i eledi
02:16Okul saldırıları sonrası suça sürüklenen çocuklar için yeni önlem modeli masada! 3 bakanlık devrede
00:32Kahramanmaraş'taki okula katliam gibi saldırıda yürek yakan detaylar!
01:25Eşini ve annesini darbetti, KADES ihbarına giden polislere ateş açtı