Oynatma Listesi
HABERLER

Zam oranı netleşiyor! Asgari ücrette ne kadar artış yapılacak?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu ara zam için bugün toplanıyor! Peki asgari ücret yüzde kaç artacak? Kararı NATO zirvesi sonrası Erdoğan açıklayacak. İşte asgari ücretle ilgili son gelişmeler...

 

YENİ ZAM NE ZAMAN NETLEŞMİŞ OLACAK?

Cumhurbaşkanının perşembe günü akşam saatlerinde Türkiye’de olması bekleniyor. O saatlerde biz de rakamın netleşmesine bakmış olacağız. Bugün taraflar ne diyecek? Bir taraftan da gözümüz kulağımı içeride. Bir açıklama yapılacak. İçeriye girmeye izin verilmiyor. Şimdi bakalım kim ne talep ediyor. Türk İş diyor ki enflasyon farkı verilsin. Mevcutta enflasyon yüzde 73’e dayandı. Yılbaşında yüzde 50 asgari ücret artışı görmüştük. Enflasyon arttığı için maaşlar eridi talepleri gelmeye başladı.

Normalde aslında asgari ücret belirlenirken yılda 1 kez aralık ayında komisyonun toplandığını görüyorduk. Enflasyon artışı zammı geçtiği için bir ara toplantı ihtiyacı duyuldu. Aslında rutin uygulama bu değil.

İŞVERENLER NE AÇIKLAMA YAPTI?

İşveren ne istiyor. Diyor ki mevcut ekonomik koşullar belli küresel çapta da enflasyon yaşanıyor. Asgari ücret artsın fakat dengeli bir artış olsun diyor. Prim konusunda teşvik bekliyor. TİSK şöyle demişti: Büyük küçük bütün işletmelerimize değer katacak her türlü kararın destekçisiyiz. Yani işletme ayrımı olmasın vurgusu yapılmıştı. Tüm taraflara çözüm olacak formüller için iş birliğine açığız vurgusu yapılmıştı.

Hükümet enflasyona ezdirmeyeceğiz vurgusu yapıyor. Oran ne olacak peki onu daha sonra görmüş olacağız. Şimdi bir de mevcutta asgari ücret nedir? Asgari ücret yüzde 50’lik artışla birlikte 2022 yılı için brüt olarak 5 bin 4 lira net olarak 4 bin 253 lira olarak belirlendi. İşverene maliyeti 5 bin 879 lira. 5 bin 879 liranın 5 bin 4 lirası brüt asgari ücret, 775 lirasını sosyal güvenlik primi oluşturuyor. 100 lira 8 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu kalemi oluşturuyor. İşveren bu noktada destek istiyor.

Geçtiğimiz günlerde Türk İş araştırma yapıyor. Araştırmada yaşam maliyeti ortaya çıkıyor. Haziran ayı araştırmasında Türk İş 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 6 bin 391 liraya çıktı. Yoksulluk sınırı 20 bin 818 liraya çıktı."

 

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER